Πυροβολισμός σπάνιου Νανόγαλου

0

tetraxΟ Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου καταδικάζει απερίφραστα τον παράνομο πυροβολισμό σπάνιου Νανόγαλου (Tetrax tetrax) εντός της ελεγχόμενης από τα Ηνωμένα Έθνη Νεκρής Ζώνης κοντά στην περιοχή Γερίου (Λευκωσίας), ιδιαίτερα εντός της νεκρής ζώνης.

Όπως αναφέρεται, ο Νανόγαλος βρέθηκε νεκρός το απόγευμα της περασμένης Κυριακής 15 Δεκεμβρίου, πυροβολημένος θανάσιμα από λαθροθήρες σε μια περιοχή όπου απαγορεύεται το κυνήγι, κοντά στην περιοχή Γερίου.

«Το συγκεκριμένο είδος είναι ένας πολύ σπάνιος επισκέπτης στην Κύπρο και η τελευταία φορά που καταγράφηκε ήταν πριν από 34 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1979. Συνήθως οι Νανόγαλοι διαχειμάζουν βορειότερα και ανατολικά της Κύπρου όπως στην Τουρκία και το Ισραήλ, και αυτό το ατυχές πουλί πιθανότατα έχασε τον προσανατολισμό του ή παρασύρθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών και κατέληξε στην Κύπρο», αναφέρεται.

Ο σπάνιος Νανόγαλος εντοπίστηκε στις 3 Δεκεμβρίου από έναν πτηνοπαρατηρητή και τα νέα για την έλευση του διαδόθηκαν αστραπιαία μεταξύ των πτηνοπαρατηρητών που διαμένουν στην Κύπρο.

Τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες άνθρωποι είχαν επισκεφτεί την περιοχή για να δουν το σπάνιο πουλί από κοντά και πολλοί ήλπιζαν ότι θα διαχείμαζε στην Κύπρο, δίνοντάς τους την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν ακόμη περισσότερο.

«Ο πρόσφατος παράνομος πυροβολισμός του Νανόγαλου υποδεικνύει για άλλη μια φορά το σοβαρό πρόβλημα της λαθροθηρίας στην Κύπρο, τόσο σε μη θηρεύσιμα είδη όσο και εντός προστατευόμενων περιοχών. Είναι σαφές ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας είναι ελλιπής για το κυνήγι στην Κύπρο και ότι οι λαθροθήρες μπορούν εύκολα να περιφέρονται σε προστατευόμενες περιοχές και να πυροβολούν ότι θέλουν, ακόμη και σπάνιους επισκέπτες όπως αυτός ο άτυχος Νανόγαλος», ανέφερε η Κλαίρη Παπάζογλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου.

www.sigmalive.com

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων