Συμμετοχή των κυνηγετικών οργανώσεων προβλέπει ΚΥΑ για την προστασία της αρκούδας

0

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;  Η απώλεια του ενστικτώδους φόβου του ανθρώπου επιτρέπει πιο συχνές επαφές με άγρια ζώα. Οταν ο πληθυσμός των ζώων αυξάνεται, οι συχνές επαφές δίνουν βάση στο ρητό που λέει ότι η οικειότητα φέρνει την περιφρόνηση.

Αναγνώριση του σπουδαίου έργου που επιτελούν οι κυνηγετικές οργανώσεις για την προστασία της άγριας πανίδας αποτελεί σχέδιο ΚΥΑ (Κοινής Υπουργικής Απόφασης).

Η ΚΥΑ αφορά τη Λήψη μέτρων για τη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης – αλληλεπίδρασης Αρκούδας (Ursus arctos) σε κατοικημένες περιοχές και προβλέπει μεταξύ άλλων τη συμμετοχή της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και κατά περίπτωση της οικείας Κυνηγετικής Ομοσπονδίας.

hunters.gr

 Οι κυνηγετικές οργανώσεις, με την επιστημονική επάρκεια που διαθέτουν απασχολώντας ειδικευμένους επιστήμονες και με την εμπειρία και επιχειρησιακή ικανότητα τους, θα συμμετέχουν στις Ειδικές Επιτροπές διαχείρισης κρίσεων για την αντιμετώπιση της παρουσίας της αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές.

Η εν λόγω ΚΥΑ αναγνωρίζει ότι υπάρχει πια μεγάλη αύξηση του αριθμού των αρκούδων στην Ελλάδα και επισημαίνει την ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων, καθώς αυξημένα είναι το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά εμφάνιση αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές.

Συγκεκριμένα για το ρόλο της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας αναφέρονται άρθρο 5, παρ. 7 τα εξής:

Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (K.Σ.Ε) είναι αρμόδια:

i) Για τον ορισμό εκπροσώπου της, στην Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή, για τη λήψη αποφάσεων διαχείρισης περιστατικών προσέγγισης αλληλεπίδρασης Ανθρώπου- Αρκούδας.

ii) Για την ενημέρωση των μελών των Κυνηγετικών Οργανώσεών της (Κυνηγετικές Ομοσπονδίες και Κυνηγετικούς Συλλόγους) σχετικά με την εμφάνιση περιστατικών προσέγγισης –αλληλεπίδρασης Αρκούδας-Ανθρώπου στις περιοχές ευθύνης τους.

iii) Για την ενημέρωση των κυνηγετικών Ομοσπονδιών για τη συμμετοχή εκπροσώπου τους, στη Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

iv) Για την ενημέρωση των κυνηγετικών συλλόγων και των ιδιωτικών φυλάκων Θήρας για την ανάγκη συμμετοχής εκπροσώπου/ων τους αντίστοιχα, στις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης, (Ο.Α.Ε) για την εκτέλεση των αποφάσεων που λαμβάνονται από την Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή ή την αντίστοιχη Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων.

v) Για την εν γένει συμβολή της στην επιστημονική τεκμηρίωση των αποφάσεων που λαμβάνονται και τη διεκπεραίωση του σχεδιασμού με την παροχή των απαραίτητων οδηγιών, στα μέλη της.

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το σχέδιο της ΚΥΑ εδώ

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων