Διάσκεψη στο Λονδίνο για την προστασία της άγριας ζωής

0

1874Με πρωτοβουλία της βρετανικής κυβέρνησης και των πριγκίπων Καρόλου και Ουίλιαμ, στη διάσκεψη για την προστασία της άγριας ζωής, συμμετέχουν αρχηγοί κρατών, υπουργοί και διεθνείς οργανισμοί, θα επιτρέψει να εξετασθούν λύσεις για να εξαλειφθεί ένα λαθρεμπόριο το οποίο βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη.

Με πρωτοβουλία της βρετανικής κυβέρνησης και των πριγκίπων Καρόλου και Ουίλιαμ, στη διάσκεψη για την προστασία της άγριας ζωής, συμμετέχουν αρχηγοί κρατών, υπουργοί και διεθνείς οργανισμοί και αναζητούν λύσεις για την εξάλειψη της λαθροθηρίας και του λαθρεμπορίου αγριων ζώων.

Η κατάσταση είναι ανησυχητική επειδή εδώ και δέκα χρόνια η λαθροθηρία έχει αυξηθεί σημαντικά, θέτοντας σε κίνδυνο την ύπαρξη σημαντικού αριθμού ζώων που ζουν στην αφρικανική σαβάνα και την ασιατική ζούγκλα. “Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο” μπροστά στην “αδιανόητη έκταση” της μάστιγας σε ορισμένες χώρες, τόνισε σήμερα το πρωί ο πρίγκιπας Κάρολος.

Η διάσκεψη του Λονδίνου δίνει ιδιαίτερα έμφαση σε τρία εμβληματικά είδη, που απειλούνται μεσοπρόθεσμα με εξαφάνιση: τους ελέφαντες της Αφρικής, τους ρινόκερους και τις τίγρεις.

Πριν τη διάσκεψη, πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Βρετανία, προχώρησαν συμβολικά στη δημόσια καταστροφή των αποθεμάτων τους σε ελεφαντόδοντο και οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να αυστηοποιήσουν τις ποινές για το λαθρεμπόριο.

Ομως η «σφαγή» συνεχίζεται. Μέσα σε δέκα χρόνια, το 62% του πληθυσμού των ελεφάντων του αφρικανικού δάσους αποδεκατίσθηκε και, μ’ αυτό το ρυθμό, η επιβίωσή του είδους δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη. Χίλιοι ρινόκεροι σκοτώθηκαν πέρυσι στη Νότια Αφρική, έναντι. . . δεκατριών το 2007, ενώ ο αριθμός των τίγρεων που ζουν σε άγρια κατάσταση στην Ασία μειώθηκε μέσα σε εκατό χρόνια από 100.000 σε 3.200.

“Δυστυχώς όλοι οι άγριοι ρινόκεροι του κόσμου θα μπορούσαν να χωρέσουν μέσα στο γήπεδο Ουέμπλεϊ και θα έμενε ακόμη χώρος”, επισήμανε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ. Το παράνομο εμπόριο των ζώων, το οποίο “διαφεύγει κάθε ελέγχου” σύμφωνα με τον καθηγητή Τζόναθαν Μπεγί της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου, ενισχύεται περισσότερο παρά ποτέ από το δέλεαρ του κέρδους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το παράνομο εμπόριο απειλούμενων ειδών αντιπροσωπεύει μια αγορά 8 ως 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Ένα κέρατο ρινόκερου, για παράδειγμα, είναι πλέον πιο πολύτιμο από το χρυσό, καθώς η τιμή του φτάνει τα 40.000 ευρώ το κιλό.

Το λαθρεμπόριο ενισχύεται επίσης από την ισχυρή ζήτηση στην Ασία, όπου αποδίδονται ιατρικές αρετές στα κέρατα των ρινόκερων και στα οστά των τίγρεων. Όμως τα αντικείμενα αυτά, κυρίως το ελεφαντόδοντο, αποτελούν επίσης ολοένα και περισσότερο σύμβολα ισχύος και πλούτου, παρά το μορατόριο στο εμπόριο του ελεφαντόδοντου που αποφασίσθηκε το 1989.

“Δεν είναι μόνο μια περιβαλλοντική κρίση. Έχει δημιουργηθεί μια εγκληματική βιομηχανία, στην κλίμακα αυτής των ναρκωτικών, των όπλων και της διακίνησης ανθρώπων”, υπογράμμισε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

H Βρετανία ελπίζει ότι στη διάσκεψη του Λονδίνου θα υπάρξει κοινή παγκόσμια συμφωνία την οποία θα συνυπογράψουν τόσο οι χώρες καταφύγια των άγριων ζώων όσο και οι χώρες όπως η Κίνα και το Βιετνάμ που αποτελούν προορισμούς των προϊόντων λαθροθηρίας. “Οφείλουμε να επιδείξουμε μηδενική ανοχή στη διαφθορά και να προβάλουμε τη δέσμευση όλων των κυβερνήσεων να σταματήσουν την εμπορία προϊόντων λαθροθηρίας, επέμεινε ο Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ωστόσο, μολονότι πολλοί αρχηγοί αφρικανικών κρατών είναι παρόντες, όπως οι πρόεδροι της Μποτσουάνας, του Τσαντ, της Γκαμπόν και της Τανζανίας, “η Κίνα δεν στέλνει πιο υψηλόβαθμο αξιωματούχο από τον υφυπουργό της που είναι αρμόδιος για τα δάση” και “το Βιετνάμ τον υφυπουργό Γεωργίας του”, αναφέρουν εκφράζοντας τη λύπη τους οι “Τάιμς” στο σημερινό τους φύλλο, χαιρετίζοντας πάντως την παρουσία του ηθοποιού Τζάκι Τσαν, πρεσβευτή της υπόθεσης.

Με τη διάσκεψη αυτή να εκμηδενιστεί η ζήτηση με την απαγόρευση του εμπορίου, να οδηγούνται οι λαθροθήρες στη δικαιοσύνη για να σπάσουν τα εγκληματικά δίκτυα και να προσφερθούν στις αφρικανικές κοινότητες εναλλακτικές πηγές εισοδημάτων. Τα χρήματα έχουν κρίσιμη σημασία στον πόλεμο αυτό για να χρηματοδοτηθούν σύγχρονα μέσα, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή τεστ DNA. Είναι γνωστό πως το λαθρεμπόριο αυτό έχει γίνει τόσο κερδοφόρο ώστε οι “ρέιντζερς” σπάνια αποτελούν αντίβαρο έναντι των λαθροθήρων, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με πολεμικά όπλα και ελικόπτερα.

Πηγή: http://www.skai.gr/

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων