Ιδέες για τη σκοπευτική εξάσκηση του κυνηγού

0

ideesexaskisisΤον τελευταίο καιρό, κατά τις επισκέψεις μου στα σκοπευτήρια, διαπιστώνω ευχάριστα ότι αρκετοί κυνηγοί επισκέπτονται το σκοπευτήριο για τη διατήρηση της σκοπευτικής τους ικανότητας

αλλά και τη βελτίωσή της, τώρα που η κυνηγετική περίοδος φθάνει στη λήξη της. Μέχρι πρόσφατα οι περισσότεροι κυνηγοί δαπανούσαν σεβαστά ποσά για εκσυγχρονισμό και αλλαγές στα όπλα τους, τα φυσίγγια και τα λοιπά αξεσουάρ τους. Ακόμη περισσότερα δαπανούσαν για τη βελτίωση και εκπαίδευση του σκύλου ή των σκυλιών τους. Για τον ίδιο τους τον εαυτό δεν χάλαγαν δραχμή! Λες και όλα όσα αναφέραμε από μόνα τους μπορούν να βάλουν το πουλί στην τσάντα, χωρίς ο κυνηγός να ξέρει να ντουφεκάει σωστά ή να τα καθοδηγεί σωστά.

 Τακτική επαφή με το σκοπευτήριο

Σήμερα, όμως, έχει γίνει αντιληπτό, ειδικά στη νέα γενιά των κυνηγών, ότι η σωστή ενασχόληση και προπόνηση στο σκοπευτήριο με το κυνηγετικό μας όπλο είναι τόσο χρήσιμη όσο και η προπόνηση σε τακτά διαστήματα του κυνηγετικού μας σκύλου στο βουνό και στο θήραμα για το οποίο το προορίζουμε. Ο σύγχρονος κυνηγός, μάλιστα, δεν πηγαίνει μόνο τη νεκρή περίοδο του κυνηγίου στο σκοπευτήριο, αλλά και κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου όταν, λόγω του καιρού, δεν έχει πουλιά ή επιστρέφει από τον κυνηγότοπο «ατουφέκιστος».

 Το τερπνόν μετά του ωφελίμου

Μπαίνοντας, λοιπόν, στο σκοπευτήριο ο κυνηγός θα πρέπει να φροντίζει ώστε η προπόνησή του να μην είναι μόνο ψυχαγωγία ή ψυχική εκτόνωση μέσω του όπλου του. Θα πρέπει η κάθε επίσκεψη στο σκοπευτήριο, που κάνει, να είναι εποικοδομητική, όσο εποικοδομητική φροντίζει να είναι η προπόνηση του κυνηγόσκυλου που έχει, όταν φροντίζει να το πηγαίνει για εκπαιδευτικό εκεί που έχει πουλιά κι όχι στο κοντινότερο παρκάκι να μυρίζει τις κοπριές των άλλων σκύλων. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να συνδυάζει «το τερπνόν μετά του ωφελίμου» στην προπόνηση του σκοπευτηρίου και μάλιστα είναι βασικό να εξασκείται με το όπλο που κυνηγάει, εφόσον δεν έχει βλέψεις να κάνει πρωταθλητισμό, γιατί τότε θα χρειαστεί ειδικευμένο σκοπευτικό όπλο. Αφού, λοιπόν, επισκεφθεί το σκοπευτήριο θα πρέπει να ξέρει ότι η ενασχόλησή του με την κυνηγετική σκοποβολή είναι απαραίτητο να γίνεται πάνω σε μεθοδική βάση.

 Ιδανικές οι βολές του Sporting

Κατ’ αρχήν δεν πρέπει να ασχοληθεί με βολές που είναι άσχετες με το κυνήγι που τον ενδιαφέρει περισσότερο. Για παράδειγμα, είναι μεγάλο λάθος να πηγαίνει ένας κυνηγός και να ρίχνει Trap, που είναι ένα ολυμπιακό άθλημα και μάλιστα με επωμιζόμενο όπλο, και δίσκους που κινούνται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Κανείς στον κυνηγότοπο δεν επιμένει να εμφανιστεί το θήραμα με επωμιζόμενο το όπλο, συνεπώς γιατί να το κάνει στο σκοπευτήριο; Το ιδανικότερο είναι να ασχολείται μόνο με τις βολές στο Sporting που προσομοιάζουν τις κυνηγετικές βολές και το όπλο φυσικά δεν είναι επωμιζόμενο όταν εμφανίζεται ο στόχος μας. Τώρα, βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις αρκετών σκοπευτηρίων που δεν διαθέτουν πεδίο Sporting παρά μόνο πεδίο Trap.

 «Εξομοιωτής κυνηγετικής βολής»

Ως λύση εδώ προτείνεται το εξής: Να πάει ο κυνηγός να σταθεί κοντύτερα προς την έξοδο του πιάτου κατά δέκα μέτρα από τους κανονικούς βατήρες (δηλ. πέντε μέτρα από την έξοδο του πιάτου) και να ντουφεκάει με το όπλο (το κοντάκι) λίγο κάτω από τη μασχάλη και όχι επωμισμένος. Άλλωστε, όταν περιμένει να σηκωθεί το πουλί, με αυτή τη θέση του όπλου και ανάλογη στάση το κάνει, δεν φέρνει το όπλο στον ώμο και περιμένει μέχρι να σηκωθεί το πουλί. Η συγκεκριμένη προπόνηση σε αυτό το κυνηγετικό Trap, όπως μπορούμε να το ονομάσουμε, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε μπεκατσάδες, περδικάδες και όλους όσους κυνηγάνε με σκύλο φέρμας. Γιατί ο στόχος έχει πάντα μια πορεία που απομακρύνεται από εμάς λοξά ή ίσια και πάντα ανυψωτικά (λίγο ή πολύ). Εκεί ο κυνηγός θα διαπιστώσει και τα λάθη που τυχόν κάνει στην επώμιση κατά το ξεπέταγμα του πουλιού, τα οποία σας πληροφορώ ότι δεν είναι και λίγα, αφού ο δίσκος αποτελεί το θήραμα και ο κυνηγός με το όπλο του τον πρωταγωνιστή. Ήδη, η εργασία του σκύλου με την «έρευνα και φέρμα» έχει ολοκληρωθεί, συνεπώς ο κυνηγός με το όπλο του καλούνται να παίξουν το ρόλο τους. Σε εκείνο το χώρο που θα τον ονόμαζα «εξομοιωτή κυνηγετικής βολής», όπως ονομάζει «εξομοιωτή πτήσης» ο πιλότος το χώρο όπου προπονείται, θα εξάγει ο κυνηγός και χρήσιμα συμπεράσματα για το όπλο του και τα φυσίγγια που θα χρησιμοποιεί ή που του προτάθηκαν να τα αγοράσει.

 Προτιμήστε τις βολές του Skeet

Είναι πάντως σημαντικό ότι πεδίο κυνηγετικής σκοποβολής Sporting, που δίνει τη δυνατότητα ποικιλίας βολών (φάσσα, ορτύκι, λαγό κ.λπ.) μόνο λίγα σκοπευτήρια επισήμως το προσφέρουν. Στα σκοπευτήρια που διαθέτουν Trap και Skeet, είναι προτιμότερο να προπονείται ο κυνηγός στις βολές του Skeet που διαθέτουν ποικιλία γωνιών, αποστάσεων και το κυριότερο επιβάλλεται το όπλο να είναι στο ύψος του ισχίου, δηλ. χαμηλότερα από τη μασχάλη. Αυτό δηλαδή που μας χρησιμεύει και στο κυνήγι. Τώρα αν το κοντινότερο σκοπευτήριο προς εμάς διαθέτει μόνο πεδίο Trap, ανεξαρτήτως του αριθμού των μηχανών του, το καλύτερο είναι να κάνει ο κυνηγός την προπόνηση που προανέφερα στο κυνηγετικό Trap. Είναι μεγάλο λάθος να στήνεται επωμισμένος στα 15 μέτρα από την έξοδο του πιάτου και να ασχολείται με την Ολυμπιακή Σκοποβολή, ενώ δεν έχει βλέψεις πρωταθλητισμού και σκοπευτικής καριέρας.

Αδίκως θα σπαταλάει τα χρήματα και το χρόνο του. Η εξυπνάδα είναι να εκμεταλλευόμαστε αυτό που υπάρχει κοντά μας με τον καλύτερο τρόπο για το κυνήγι μας και να ασχολούμεθα με το θήραμα που μας αρέσει περισσότερο. Το να πηγαίνουμε και να «καίμε» φυσίγγια για πλάκα ή επειδή το κάνουν πολλοί, άντε να το κάνουμε και εμείς, δεν είναι έξυπνο ούτε εποικοδομητικό. Ο σκοπός είναι ο κυνηγός να ξέρει με ποιον τρόπο να προπονηθεί σωστά για το κυνήγι του, τώρα αν θέλει να ασχοληθεί με το Trap ή το Skeet πρωταθληματικά, θα πρέπει να δουλέψει πάνω σε διαφορετική βάση. Είπαμε «το τερπνόν μετά του ωφελίμου», μην το ξεχνάτε.

Back Home

 

 

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων