Καλύτερο… κυνήγι στον Αμβρακικό

0

amvrakikos-kolposΟκτώ μήνες πέρασαν από τότε που επιτράπηκε το κυνήγι στον Αμβρακικό κόλπο, μετά από έξι χρόνια χωρίς νόμιμες τουφεκιές. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 17-4-2014 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας υπό την προεδρία της γενικής γραμματέα Βίκυς Ευταξά, συζητήθηκαν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της σχετικής ρυθμιστικής απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) με την οποία επιτρεπόταν το κυνήγι κατά την τρέχουσα περίοδο σε συγκεκριμένες και οριοθετημένες περιοχές του Αμβρακικού και υπό προϋποθέσεις.

Αν και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της ρυθμιστικής απόφασης, από την ανακοίνωσή της προκύπτει ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες για να τηρηθούν τα δέοντα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών που έδωσαν το παρών στη σύσκεψη «επικέντρωσαν τη συζήτησή τους στα σημεία της ρύθμισης που αφορούν την ανάληψη περαιτέρω ενεργειών και πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη της αειφόρου θήρας καθώς και των μεικτών κλιμακίων θηροφυλακής». Οι φορείς και οι υπηρεσίες αντάλλαξαν απόψεις για τη διαχείριση του υγροβιότοπου του Αμβρακικού. Στο τέλος της σύσκεψης, αποφασίστηκε οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς –δασικές υπηρεσίες, Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού και κυνηγετικοί σύλλογοι- να καταθέσουν, μέσα στον επόμενο μήνα, τις προτάσεις τους που θα αφορούν την άσκηση θήρας για τη νέα κυνηγετική περίοδο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέα συνάντηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκειμένου να γίνει συνδιαμόρφωση του κειμένου το οποίο θα αποσταλεί στο υπουργείο ΠΕΚΑ για την έκδοση της νέας ρυθμιστικής απόφασης.

Στη σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, συμμετείχαν ο Θ. Οικονόμου από το υπουργείο ΠΕΚΑ, ο Δ. Μπαρέρλος και Φ. Περγαντής από τον Φορέα Διαχείρισης, ο Π. Σκαμαντζούρας, Χ. Μπρέχας και Σπ. Μπαλαμπέκος από την Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, ο Γ. Μπαλάφας και Γ. Καραγιάννης από τους κυνηγετικούς συλλόγους Άρτας και Πρέβεζας αντίστοιχα, ο γενικός διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δ. Ζήκος, ο διευθυντής Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Αν. Τσουμάνης και ο Εμ. Γοργόλης και Γ. Μπαλάφας από τις Διευθύνσεις Δασών Άρτας και Πρέβεζας.

Υπενθυμίζεται ότι για πολλά χρόνια το θέμα του κυνηγιού στον Αμβρακικό αποτέλεσε το πεδίο μάχης μεταξύ κυνηγετικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, με τις πρώτες να πιέζουν κάθε χρόνο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΚΑ για άρση της απαγόρευσης του κυνηγιού. Τελικά, οι κυνηγετικές οργανώσεις τα κατάφεραν πέρσι, με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού να συναινεί επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα σύνταξης μελέτης αειφορικής διαχείρισης της θήρας. Το βασικό επιχείρημα των κυνηγετικών οργανώσεων ήταν ανέκαθεν ότι με την άρση της απαγόρευσης θα καταπολεμηθεί το φαινόμενο της λαθροθηρίας, που είχε πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στην περιοχή.

www.agon.gr/

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων