Ξένα ζώα και φυτά στην Ευρώπη: “η απειλή δεν παύει να μεγαλώνει”

0

zerzkΗ βιοποικιλότητα στην ΕΕ αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους. Από τους χειρότερους όμως είναι η εισαγωγή φυτών και ζώων από άλλα μέρη της Ευρώπης και άλλες ηπείρους. “Τα εισαγόμενα είδη είναι βασική αιτία εξαφάνισης ντόπιων ειδών” μας εξήγησε ο εισηγητής του ΕΚ, Τσέχος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Pavel Poc. Το ΕΚ ενέκρινε την Τετάρτη, 16 Απριλίου, νέους κανόνες για την αντιμετώπιση αυτών των “χωροκατακτητικών ξένων ειδών”, όπως ονομάζονται επισήμως.

Η παγκοσμιοποίηση και οι εύκολες, πια, διεθνείς συγκοινωνίες έχουν οδηγήσει στην εξάπλωση ειδών σε περιοχές μακριά από εκείνες από τις οποίες προέρχονται. Μερικά από αυτά τα ξένα ή μη ενδημικά είδη, όπως ονομάζονται, είναι αβλαβή. Υπάρχουν όμως άλλα που είναι καταστροφικά για την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου στον οποίο μεταφέρονται και απειλούν σοβαρά τη βιοποικιλότητα και το οικοσύστημα.

Μιλήσαμε για τα νέα μέτρα που ψηφίζει το ΕΚ , την Τετάρτη 16 Απριλίου, με τον εισηγητή Pavel Poc (Σοσιαλιστές, Τσεχία), ο οποίος δήλωσε ότι “τα νέα μέτρα θα πρέπει να αποτρέψουν την είσοδο νέων τέτοιων ειδών όπως αποκαλούνται επισήμως στην ΕΕ και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα αυτά που ήδη βρίσκονται στην Ευρώπη”.

Ο κ. Poc, εξηγεί ότι “οι προσπάθειες για τη μείωση των επιπτώσεων των χωροκατακτητικών ξένων ειδών θα είναι συνεπείς, θα καλύπτουν το σύνολο της ΕΕ και θα είναι καλά συντονισμένες. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική αποτελεσματικότητά τους θα βελτιωθεί”. Θα δημιουργηθεί κατάλογος με τα είδη που εισάγονται στην ΕΕ, τα οποία θα απαγορεύεται να εισαχθούν, να μεταφερθούν, να διατίθενται στην αγορά, να προσφέρονται, να διατηρούνται και να απελευθερώνονται στο περιβάλλον.

Κάποια από αυτά τα είδη αποτελούν κίνδυνο και για την ανθρώπινη υγεία καθώς μπορούν να προκαλέσουν άσθμα, αλλεργίες και είναι εν δυνάμει φορείς διάφορων ασθενειών, όπως ο δάγκειος πυρετός που διαδίδεται από το ασιατικό κουνούπι-τίγρη, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 1979, σε μια αποστολή εμπορευμάτων από την Κίνα.

“Υπολογίζεται ότι τα χωροκατακτητικά ξένα είδη κοστίζουν στην ΕΕ τουλάχιστον 12 δισεκατομμύρια ετησίως και το κόστος το ζημιών συνεχίζει να αυξάνεται”, δήλωσε ο κ. Poc.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων