Οι Γάλλοι αναζητούν κυνηγούς…. λύκων

0

likosdogΟ πληθυσμός των λύκων στη Γαλλία αυξάνεται συνεχώς και όπως είναι φυσικό αυξάνονται παράλληλα και οι επιθέσεις σε κτηνοτροφικά ζώα. Το έτος 2012 οι λύκοι κατασπάραξαν 5.848 ζώα ενώ το 2011 έγιναν 4.920 επιθέσεις. Οι απελπισμένοι αγρότες που ζητούν την προστασία των κοπαδιών τους απαιτούν από τις αρχές να πάρουν μέτρα για την προστασία τους ενω σε λιγότερο από ένα 24ωρο , δύο λύκοι, ένα αρσενικός και ένας θηλυκός, φονεύθηκαν στην περιοχή Alpes-Maritimes.

 Επιμέλεια: Ν. Φωτακόπουλος
http://kynoclub.gr/

-Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός των επιθέσεων στα κοπάδια δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση του αριθμού των λύκων αλλά και στις νέες ‘’αποικίες’’ που φτιάχνουν οι λύκοι λόγω της αύξησης του πληθυσμού τους. Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι οι les Alpes-Maritimes, les Alpes de Haute-Provence και le Var όπου σημειώνεται το 75% των επιθέσεων .

-Οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή ενός σχεδίου αντιμετώπισης του προβλήματος, με χρονικό ορίζοντα τεσσάρων ετών, που περιλαμβάνει αποζημιώσεις των αγροτών καθώς και μέτρα διαχείρισης των πληθυσμών των λύκων. Ωστόσο, ορισμένοι γεωργοί θεωρούν ότι το σχέδιο είναι ανεπαρκές και θέλουν να αυξηθεί το όριο θήρευσης των λύκων..

-Το 2012 είχαν φονευθεί 11 λύκοι ενω το 2013 ο αριθμός των θηρευθέντων έφτασε τους 24. Αυτός ο αριθμός αποτελεί το 10% του εθνικού πληθυσμού των λύκων. Μια άλλη πρωτοβουλία για αποτελεσματικό έλεγχο είναι η εκχώρηση τους δικαιώματος θήρευσης σε εταιρείες που διοργανώνουν κυνήγι άγριων σαρκοφάγων ζώων. Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν αυτά τα κυνήγια είναι πραγματικά αποτελεσματικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τοπικές αρχές στην περιοχή le Var αναζητούν έμπειρους κυνηγούς από την Βόρεια Αμερική και την Ανατολική για να ελέγξουν τον πληθυσμό των υπεράριθμων λύκων της περιοχής τους! Στη γειτονική, με τη Γαλλία, Ιταλία, ο αριθμός των λύκων υπολογίζεται μεταξύ 600 έως 800 ατόμων, όμως δεν έχουν γίνει ακόμα ενέργειες για να επιτραπεί το κυνήγι τους.

-Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πολύ μικρότερη σε έκταση Ελλάδα, σε σχέση με τη Γαλλία, ο πληθυσμός των λύκων είναι πολλαπλάσιος των, εκεί, 250 λύκων όμως παραμένει πάντα αυστηρά προστατευόμενο είδος. Δυστυχώς η Πολιτεία δεν έχει προβλέψει ανάλογη προστασία για τους κτηνοτρόφους με αποτέλεσμα η …αυτοδικία να είναι μια σχετικά συνηθισμένη πρακτική αντιμετώπισης του προβλήματος..

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων