Το πιο σύγχρονο εκτροφείο της χώρας εγκαινίασε η Δ’ ΚΟΣΕ

0

1

Ένα όνειρο χρόνων για τη Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. πραγματώθηκε το προηγούμενο Σάββατο στα 500 μέτρα υψόμετρο της Σήμιας, όπου η Ομοσπονδία εγκαινίασε το πιο σύγχρονο εκτροφείο θηραμάτων που διαθέτει αυτή τη στιγμή η χώρα μας.

Καταμεσής στο υπέροχο ορεινό τοπίο της βόρειας Εύβοιας, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας και οι σύλλογοι της «οικοδόμησαν» μια επένδυση για το μέλλον, επιβεβαιώνοντας το συλλογικό αίσθημα ευθύνης που διατηρεί ο κόσμος των κυνηγών, απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και στο θήραμα.

Παρουσία σύσσωμης της ηγεσίας της Ομοσπονδίας, του Προέδρου της Κ.Σ.Ε. και δεκάδων εκπροσώπων κυνηγετικών συλλόγων από όλη τη Στερεά Ελλάδα, το νέο εκτροφείο της Σήμιας άνοιξε το Σάββατο τις «πύλες» του στους επισκέπτες, εντυπωσιάζοντας με το μέγεθος, την αισθητική και την αρτιότητα των εγκαταστάσεων του…

Στόχος του είναι να συμβάλλει στην αύξηση των θηραματικών πληθυσμών και να δημιουργήσει “πλεονάσματα”, με την εφαρμογή δράσεων που θα ενσωματώνουν την πιο σύγχρονη επιστημονική εμπειρία στη διαχείριση της άγριας πανίδας.

7Το νέο εκτροφείο σχεδιάστηκε εξ’ αρχής με τρόπο που να μπορεί “αυτοδύναμα” να λύσει άπαξ δια παντός τις ανάγκες της Ομοσπονδίας σε εμπλουτισμούς βιοτόπων, με ορθολογικές απελευθερώσεις, κυρίως, ορεινής και πεδινής πέρδικας! Το ετήσιο “πλάνο” της Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. προβλέπει ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να απελευθερώνονται σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας 3.000 ορεινές και 3.000 πεδινές πέρδικες γενετικά ταυτοποιημένες, στόχοι που θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν αν η Ομοσπονδία δεν αποκτήσει “αυτονομία” κινήσεων από τα κρατικά εκτροφεία και τους ιδιώτες εκτροφείς. Γι’ αυτό και η κατασκευή ενός νέου, μεγάλου και υπερσύγχρονου εκτροφείου, όχι μόνο κρίθηκε ως “μονόδρομος” από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, αλλά ήταν και ένας στόχος που υπηρετήθηκε με συνέπεια έως το τέλος, παρ’ όλες τις δυσκολίες που προέκυψαν στη διαδρομή.

Οι δυνατότητες το νέου εκτροφείου μεταβάλλουν σημαντικά όλη τη φιλοσοφία εκτροφής και απελευθέρωσης θηραματικών ειδών από τις κυνηγετικές οργανώσεις, καθώς η Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. είναι αποφασισμένη να το αξιοποιήσει με κριτήριο την ποιότητα και φυσική ευρωστία των πουλιών που θα εκτρέφονται και θα απελευθερώνονται…

10

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ένας σημαντικός αριθμός γεννητόρων στο εκτροφείο της Σήμιας, επιτυγχάνουν σήμερα φυσική εκκόλαψη των νεοσσών τους! Η εμπειρία και οι πειραματισμοί προηγούμενων ετών, με ανάλογες εκτροφές ορεινής πέρδικας σε μικρότερη κλίμακα, έχει εφοδιάσει το επιστημονικό προσωπικό της Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. με την τεχνογνωσία που απαιτείται, για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της «επένδυσης» στη Σήμια…

Οι εγκαταστάσεις του εκτροφείου εκτείνονται σε 35 στρέμματα που ενοικιάσθηκαν με μακροχρόνια μίσθωση (25 χρόνια) από το Δήμο Ιστιαίας. Τα τεράστια δικτυοστάσια που έχουν ενταχθεί στο χώρο, είναι έτσι κατανεμημένα ώστε να διατηρούν και να βελτιώνουν τις πτητικές ικανότητες των πουλιών, ενώ το έδαφος είναι έτσι διαμορφωμένο που να ικανοποιούν τις ανάγκες τους σε κάλυψη και να οξύνουν την κρυπτιδική συμπεριφορά τους.

Πρόκειται για χώρους προσαρμογής των πουλιών, με σκοπό την ορθολογική απελευθέρωσή τους στο φυσικό περιβάλλον και τη μέγιστη επιβίωσή τους. Η λειτουργία του εκτροφείου θα πραγματοποιείται καθημερινά από προσωπικό εντεταλμένο γι’ αυτή τη δουλειά, με επικεφαλής έναν τεχνολόγο Δασοπονίας με 15ετή πείρα στην εκτροφή θηραμάτων, κάτω από την καθοδήγηση των εξειδικευμένων επιστημόνων της Ομοσπονδίας.

5Μαζί με τις βελτιώσεις των βιοτόπων και τις άλλες δράσεις επί του πεδίου που για χρόνια πραγματοποιεί η Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε., το εκτροφείο της Σήμιας συναθροίζεται στις προσπάθειες που καταβάλλει σήμερα ο κόσμος των κυνηγών, για να διατηρεί σε ικανοποιητικούς αριθμούς το ενδημικό μας θήραμα.

 

Εκ του Γραφείου Τύπου

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων