Με μπουλντόζες σε υγρότοπους για να γίνουν όλα δρόμος

0

1mesr Η καταστροφή που έχει υποστεί το περιβάλλον σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως Νατούρα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αρχικά πίστευαν τα μέλη του WWF ΕΛΛΑΣ για την Καταλυκή, εκεί όπου φωλιάζουν οι χελώνες καρέτα-καρέτα! 

«Όταν στα μέσα Μαρτίου ενημερωθήκαμε ότι ο Δήμος Φαιστού στην Κρήτη προτίθεται να κατασκευάσει δρόμο που να ενώνει τον Κόκκινο Πύργο με το Καλαμάκι κινηθήκαμε άμεσα αποστέλλοντας επιστολή στις δημόσιες υπηρεσίες και ζητώντας διευκρινήσεις για το θέμα διότι η περιοχή είναι προστατευόμενη.

Και ενώ από τον Δήμο δεν λάβαμε ποτέ απάντηση, οι υπόλοιπες υπηρεσίες μας απάντησαν ότι ουδέποτε έχει κατατεθεί φάκελος για περιβαλλοντική αδειοδότηση τέτοιου έργου. Η επίσκεψη μας στην περιοχή μας επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις. Δυστυχώς ο Δήμος έχει ήδη προχωρήσει σε επιχωματώσεις εκτάσεων στον υγρότοπο της Καταλυκής πλάτους 10μ και μήκους 150μ και στη συνέχεια εκχέρσωση της αμμοθινικής βλάστησης και οριοθέτηση δρόμου πολλών εκατοντάδων μέτρων. Η παραλία από τον Κόκκινο Πύργο έως το Καλαμάκι του Δήμου Φαιστού στην Κρήτη ακόμα διατηρεί σε κάποιο βαθμό τη φυσικότητα της παρά τις σοβαρές παρεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν (αεροδρομίο, παράνομες διανοίξεις δρόμων).

Η ίδια η παραλία είναι μια από τις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη αλλά και περιοχή φωλιάσματος αρκετών προστατευόμενων ειδών πουλιών. Στην περιοχή όμως υπάρχουν και τρείς παράκτιοι υγρότοποι (Καταλυκή, εκβολή Γεροποτάμου και έλος Αφραθιάς) που προσελκύουν μεγάλο αριθμό πουλιών και γι’ αυτό είναι χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (Εκβολή Γεροποτάμου Μεσαράς, GR4310012).

Επιπλέον, η παράκτια ζώνη και οι υγρότοποι αποτελούν Περιοχές Ειδικής Προστασίας σύμφωνα με το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Τυμπακίου ενώ η εκβολή Γεροποτάμου προστατεύεται πολύ αυστηρά από το Προεδρικό Διάταγμα για τους νησιωτικούς υγρότοπους.

Ενημερώσαμε αμέσως τις υπηρεσίες και αρχές για τα αποτελέσματα της αυτοψίας μας, απευθύναμε ερωτήματα για το αν έχουν τηρηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία και ζητήσαμε να επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο σε περίπτωση που δεν τηρούνται.

Είναι άραγε δρόμος για την “ανάπτυξη” να γίνουν όλα δρόμος;», αναφέρει η ανακοίνωση του WWF EΛΛΑΣ.

CretePlus.gr

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων