Εκτροφεία θηραμάτων προβλέπουν οι νέοι κανονισμοί της Υπηρεσίας Θήρας στην Κύπρο

0

ektrofioΚανονισμούς σύμφωνα με τους οποίους θα επιτρέπεται από κυνηγετικούς συλλόγους και όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας η κατοχή, αναπαραγωγή και εμπορία μεγάλου αριθμού προστατευμένων πουλιών και θηραμάτων που γεννήθηκαν σε αιχμαλωσία, περιλαμβανομένων των περδικιών, τρυγονιών, φάσσας και ορτυκιών, ετοίμασε Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το προσχέδιο των κανονισμών δόθηκε στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας και την Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής για την κατάθεση απόψεων και εισηγήσεων, ώστε να σταλούν αρχές Ιουνίου στο Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή για τελική έγκριση και εφαρμογή τους το συντομότερο δυνατόν. Οι κανονισμοί αφορούν στο παρόν στάδιο μόνο τα πουλιά, ενώ ο λαγός και άλλα ζώα αφήνονται για το τέλος του χρόνου, γιατί, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι, είναι πιο πολύπλοκο το θέμα αυτό. Υπάρχουν πολλά ζώα αρκετά από τα οποία είναι επικίνδυνα, όπως τα φίδια, οι κροκόδειλοι, οι ασβοί κ.ά., και σε περίπτωση που θ’ αφεθούν στους βιότοπους, θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά.

Όλα τα πουλιά θα φέρουν ειδική σήμανση, ενώ θα είναι καταγεγραμμένα σε ειδικό κατάλογο με τον κάτοχο και τη διεύθυνση των υποστατικών, τα οποία θα επιθεωρούνται. Οι νέοι κανονισμοί δεν προβλέπουν κατανάλωση κανενός είδους σε εστιατόρια ή άλλα κέντρα αναψυχής. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται κάποιος είναι η άδεια κατοχής. Από τα μικροπούλια, τα διάφορα είδη αετών, σιαχίνια, γεράκια, γλάρους, κουκουβάγιες, μέχρι τις πέρδικες, τις φάσσες και τα τρυγόνια, όλα χρειάζονται άδεια κατοχής. Ακόμα και τα ορτύκια. Το ίδιο φυσικά θα συμβαίνει με τις φραγκολίνες και τους λαγούς.

Στα επιτρεπόμενα είδη είναι επίσης το φιλικουτούνι, ο φασιανός, το φοινικοτρύγονο, πολλά είδη πάπιας, ερωδιοί, πελαργοί, η τρασιήλα, το σγαρτίλι, ο ζευγαλάτης, η σουσουράδα, ακόμα και ο στρουθοκάμηλος.  Αναφέρεται ότι εάν κάποιος δεν έχει σήμανση σε ένα από τα πουλιά ή ζώα που κατέχει, τότε η άδεια του καταργείται αυτόματα και θα διαπράττει αδίκημα. Για τα επόμενα πέντε χρόνια δεν μπορεί να κατέχει οτιδήποτε.  Εάν κάποιος δεν επιθυμεί να κατέχει πουλιά και ζώα, θα πρέπει να τα παραχωρήσει σε άλλο άτομο. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να τα απελευθερώσει στους βιότοπους.

Όλα τα πουλιά και ζώα πρέπει να τυγχάνουν καλής μεταχείρισης στα υποστατικά του κατόχου τους. Η Θηροφυλακή, εάν και εφόσον διαπιστώσει κακές συνθήκες, θα μπορεί να τα κατάσχει και ν’ αφαιρέσει την άδεια. Αυτό μπορεί να γίνει χωρίς καμιά αποζημίωση. Κανένας επίσης δεν μπορεί ν’ αποκτήσει άδεια κατοχής πουλιών και θηραμάτων εάν έχει καταδικασθεί σε αδίκημα για παραβίαση της νομοθεσίας περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων.

 €200-300 οι άδειες για τους εμπόρους

Για να έχει κάποιος το δικαίωμα να κατέχει και ν’ αναπαράγει θηράματα και άλλα πουλιά σε μεγάλους αριθμούς, θα πρέπει να συμμετάσχει σε επιμορφωτικά μαθήματα. Αυτά περιλαμβάνουν θέματα για τη βιολογία, τις συνήθειες, την ευημερία και τις ασθένειες της πανίδας.  Σε όλες τις περιπτώσεις τόσο για άδεια εκτροφής όσο και εμπορίας πρέπει να καθίσει ο κάθε ενδιαφερόμενος σε εξετάσεις.

Όσοι θα κατέχουν περδίκια, τρυγόνια και φάσσες, θα εκδίδουν μόνο μια άδεια, η οποία ανάλογα με τον αριθμό των πουλιών και συγκεκριμένα μέχρι 50 θα στοιχίζει 10 ευρώ και περισσότερα από 150 30 ευρώ. Για εκτροφή άλλων σπάνιων πουλιών οι άδειες είναι 200. Η άδεια εμπορίας έχει καθορισθεί στα 300 ευρώ. Το τέλος σήμανσης για κάθε πουλί είναι δυο ευρώ.

Οι αρμόδιοι διευκρινίζουν ότι οι κυνηγετικοί σύλλογοι δεν χρειάζεται να πληρώσουν, γιατί μπορούν να εκτρέφουν περδίκια και άλλα θηράματα ως συμβαλλόμενοι με την Υπηρεσία Θήρας.  Συνεπώς μπορούν να προμηθευτούν περδικόπουλα ή και περδίκια από τα ιδιωτικά εκτροφεία ή και εάν έχει περίσσευμα, και από το Σταυροβούνι.  Οι αρμόδιοι του Υπουργείου Εσωτερικών και της Υπηρεσίας Θήρας δίδουν το μήνυμα ότι το σύστημα με τα περδίκια θα φιλελευθεροποιηθεί πλήρως.  Το μόνο που θα παραμείνει σε εκκρεμότητα είναι η κατανάλωση, η οποία θα ακολουθήσει σε κάποιο άλλο στάδιο. Αναμένεται, όταν περάσει εύλογο χρονικό διάστημα, να υπάρξει κατανάλωση και σε εστιατόρια.

 «Φιλελεύθερος»

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων