Μέχρι και 10 τόνους έφτασαν τα νεκρά ψάρια που εκβράστηκαν στη Σάμο

0

psarakiaΟκτώ έως και δέκα(!) τόνοι ήταν τα μικρόψαρα που εκβράστηκαν στις… βορειοδυτικές ακτές της Σάμου την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Ιουνίου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Θοδωρή Τσιμπίδη, διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

«Συνήθως, μόλις το 30% των ιχθυαποθεμάτων εκβράζονται, καθώς τα υπόλοιπα βυθίζονται» επισήμανε ο κ. Τσιμπίδης, ενθυμούμενος αντίστοιχο περισταστικό στην Ικαρία προ οκταετίας, όπου ο βυθός από την περιοχή του Γιαλισκαρίου έως και τον Φάρο, «ασήμιζε» από τα νεκρά ψάρια!

Με βάση τον καιρό και τις εκτιμήσεις των τοπικών αλιέων και επιστημόνων του «Αρχιπελάγους», τα ψάρια που εκβράστηκαν στις ακτές του Καρλοβάσου Σάμου, αποτελούσαν προϊόν παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας. Πιθανολογείται ότι, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 5 Ιουνίου, μεγάλο αλιευτικό σκάφος επισήμανε με το βυθόμετρο τεράστιο κοπάδι μικρόψαρων, τα προσέλκυσε κοντά στην επιφάνεια με ειδικές λάμπες, τα έζωσε με δίχτυα και τα ανέσυρε, οπότε διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για μικρές φρίσσες, χαμηλής αγοραστικής αξίας, καθώς χρησιμοποιούνται συνήθως για δολώματα. Οι παράνομοι αλιείς, εκμεταλλευόμενοι την νυχτερινή κακοκαιρία, έριξαν όλη τη ψαριά στη θάλασσα θεωρώντας πως αυτή θα βυθιζόταν. Όμως, μέρος των ιχθυαποθεμάτων εκβράστηκε στις ακτές του Καρλοβάσου Σάμου και σε μήκος 4,5 χιλιομέτρων!

γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, συνεργεία του Δήμου Σάμου καθώς και πληθώρα εθελοντών προέβησαν στον καθαρισμό της ακτογραμμής από τα νεκρά ψάρια. Γέμισε ένα ολόκληρο φορτηγό και μεταφέρθηκαν στον ΧΥΤΑ όπου και έγινε η υγειονομική ταφή τους.

«Παρά τους διαρκείς ελέγχους του Λιμεναρχείου, την απόγνωση των παράκτιων αλιέων για τη διαρκή μείωση των αποθεμάτων και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, η παράνομη αλιεία έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις…» σημείωσε η διευθύντρια έρευνας του «Αρχιπελάγους» και υδροβιολόγος Αναστασία Μήλιου, η οποία ως επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας πήρε επιτόπου δείγματα από τα εκβρασθέντα ψάρια. «Θα προβούμε και σε τοξικολογική ανάλυση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια τοξική ή χημική επιβάρυνση από στρατιωτικές ασκήσεις που λαμβάνουν χώρα σε αλιευτικά πεδία του Αιγαίου και πάνω από θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας, παρότι πιστεύουμε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται καθαρά για παράνομη αλίευση και ρίψη των αποθεμάτων στη βορειοδυτική θαλάσσια περιοχή της Σάμου» σημείωσε η κα Μήλιου, συντονίστρια για την Ελλάδα του διεθνούς δικτύου ΟCEAN 2012 και του ΜedReAct, που δίνει έμφαση στις διαχειριζόμενες ζώνες αλιευτικής ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι στις Ελληνικές θάλασσες, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, η υποβάθμιση της παράκτιας αλιευτικής παραγωγής παρουσιάζει δραματική μείωση που αγγίζει ποσοστιαία το 50-80% , μόλις σε διάστημα μιας διετίας.

Το Λιμεναρχείο Σάμου έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους για την παράνομη αλιεία, επιβάλλοντας βαρείς νόμιμες κυρώσεις ακόμη και σε περιπτώσεις ολιγοβαρών αλιευμάτων. Από τα νεκρά ψάρια που γέμισαν τις ακτές της δυτικής Σάμου, συλλέχτηκαν δείγματα και στάλθηκαν για έλεγχο από κρατικό εργαστήριο, ενώ του θέματος έχει επιληφθεί και η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Πρόταση των αλιευτικών συλλόγων της Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων αλλά και πάγια θέση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» είναι να ζητηθεί αρμοδίως από το Κέντρο Παρακολούθησης Αλιείας του ΥΕΝ, μέσω του ειδικού συστήματος VMS, η θέση των σκαφών πάνω από 15 μέτρα -και ειδικά των γρι-γρι- στην περιοχή που εντοπίζεται η παράνομη αλιευτική δράση, προκειμένου να εντοπιστεί το σκάφος που προέβη σε αυτήν.

«Είμαστε στο όριο της καταστροφής» δηλώνουν οι ψαράδες της Σάμου. «Δεν έχουμε τη δυνατότητα ούτε ένα σχισμένο δίχτυ μας, να αλλάξουμε… Δουλεύουμε όλη μέρα για ένα μεροκάματο που φτάνει-δε φτάνει τα δέκα ευρώ! Κι έρχονται οι παράνομοι με τα βυθόμετρα και τον εξοπλισμό και ρουφούν ό,τι υπάρχει στο Αιγαίο, καταστρέφουν τις τραγάνες, σηκώνουν ως και το βυθό…» σημειώνουν απελπισμένοι.

Τα ιχθυαποθέματα στις Ελληνικές θάλασσες έχουν μειωθεί δραματικά. Εάν η υπεραλίευση αλλά και η παράνομη, καταστροφική αλιευτική δραστηριότητα δεν ανακοπούν με ενεργοποίηση του Point System, όπως το ορίζει και ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Αλιείας, σε λίγα χρόνια το Αιγαίο θα έχει μετατραπεί, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, σε… «νεκρά θάλασσα»!

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων