H οικονομική αξία του κυνηγιού

0

hmΟταν εμφανίζονται σοβαρές έρευνες από αναπτυγμένες χώρες για το κυνήγι, είναι η ώρα της περισυλλογής για τους νεοέλληνες επιχειρηματίες του κυνηγετικού χώρου και τους συνδικαλιστικούς μας αντιπροσώπους.

Είναι, όμως, ταυτόχρονα και ώρα… αυτοκριτικής -τουλάχιστον- για τις εγχώριες ΜΚΟ της οικολογίας και της προόδου, που με τις μπουρδολογίες τους έχουν μεν πλουτίσει ιδιοτελώς, ενώ έχουν καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας με την εγκληματική συναυτουργία τους.
Ας δούμε όμως την αγγλική έρευνα για το κυνήγι και την κυνηγετική σκοποβολή, όπως δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της έκθεσης της PACEC με τίτλο «Η αξία του κυνηγιού» δεν αποτέλεσαν έκπληξη για πολλούς στον κόσμο του κυνηγιού και της σκοποβολής. Ωστόσο, οι σαφείς υπολογισμοί της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας του κυνηγιού αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο άσκησης πιέσεων για την καταπολέμηση των στερεοτύπων και την προώθηση της θετικής πολιτικής στη λήψης αποφάσεων, το οποίο έτυχε θερμής υποδοχής από τις εταιρείες και τις οργανώσεις κυνηγιού, σκοποβολής και υπαίθριων δραστηριοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η έκθεση «Αξία του κυνηγιού» δείχνει ότι δεν είναι μόνο οι κυνηγοί που επωφελούνται από αυτό, γιατί προσφέρει θέσεις εργασίας, κατάρτιση, εκπαίδευση και εμπειρία για ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων -από παιδιά του σχολείου μέχρι συνταξιούχους. Τα αποτελέσματα της έρευνας της PACEC αποδεικνύουν λεπτομερώς πως το κυνήγι ενισχύει τις επιχειρήσεις φιλοξενίας εκτός τουριστικής περιόδου, όπως ξενοδοχεία, παμπ, καφετέριες, και ότι «μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ κερδών και ζημιών για ορισμένες αγροτικές υπηρεσίες».

Το επίπεδο της απασχόλησης που υποστηρίζεται άμεσα από το κυνήγι και τη σκοποβολή (θηροφύλακες, διαχειριστές γης και άλλα παρόμοια) εκτιμάται ότι είναι ισοδύναμο με 35.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η έμμεσα υποστηριζόμενη απασχόληση θεωρείται ότι ισοδυναμεί με 39.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Οι στατιστικές δείχνουν επίσης πως το κυνήγι βοηθά να παραμείνουν οι αγροτικές κοινότητες οικονομικά βιώσιμες, ιδιαίτερα εκτός των παραδοσιακών τουριστικών περιόδων.

Η PACEC υπολογίζει ότι το κυνήγι έχει επιπτώσεις στη διαχείριση των περίπου δύο τρίτων του συνόλου της αγροτικής γης στο Ηνωμένο Βασίλειο -ύψους περίπου 14 εκατ. εκταρίων. Σχεδόν 2 εκατ. εκτάρια (12 τοις εκατό του συνόλου των αγροτικών γαιών) από την «ενεργό διαχείριση» λόγω του κυνηγιού -συμπεριλαμβανομένης της φύτευσης των δένδρων και δενδροστοιχιών. Αυτό είναι 10 φορές περισσότερη γη από ό,τι η διαχείριση που γίνεται αν προσθέσεις όλα μαζί τα εθνικά και τοπικά φυσικά καταφύγια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι δαπάνες για διατήρηση από τους παρόχους κυνηγιού κατά το έτος μέχρι το τέλος της σεζόν του 2013 εκτιμάται ότι ήταν περίπου 250 εκατ. στερλίνες. Σε σύγκριση, η RSPB (Βασιλική Ενωση για την Προστασία των Πτηνών ) ξόδεψε 29,6 εκατ. για τη διατήρηση των πληθυσμών στη φύση από το 2012 έως το 2013. Ο χρόνος που δαπανάται από το κυνήγι σε έργα που σχετίζονται με τη διατήρηση αξιολογείται ως το ισοδύναμο των 3,9 εκατ. εργάσιμων ημερών ή 16.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Η έκθεση προειδοποιεί επίσης ότι χωρίς το κυνήγι ως κίνητρο, τα δύο τρίτα των παρόχων κυνηγιού «θα μειώσουν την προσπάθεια που κατέβαλαν για τη διαχείριση των οικοτόπων».
Η έκθεση PACEC διαπιστώνει ότι το 97 τοις εκατό των βρώσιμων θηραμάτων που καρπώθηκαν οι κυνηγοί προοριζόταν για το τραπέζι.
Τα πουλιά και το κρέας ελαφιού ήταν οι πιο δημοφιλείς τροφές, που καταναλώνονται περισσότερο από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων, με τις φάσσες και το κουνέλι να ακολουθούν.

Τα θηράματα που καρπώνονται οι κυνηγοί καταναλώνονται ως τροφή κυρίως από αυτούς που εμπλέκονται στο κυνήγι τους (62 %) και το 35 % πήρε μια λιγότερο άμεση διαδρομή στα πιάτα των ανθρώπων, όπως για παράδειγμα μέσω εστιατορίων.
Η έκθεση «Η αξία του κυνηγιού» ανατέθηκε από 16 οργανώσεις που εκπροσωπούν τους κυνηγούς και τους σκοπευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και εκπονήθηκε από ανεξάρτητη εταιρεία Δημοσίων και Εταιρικών Οικονομικών Συμβούλων (PACEC) που έχει την έδρα της στο Κέιμπριτζ.
Περισσότερα από 16.000 μέλη της κοινότητας των κυνηγών και των σκοπευτών συμπλήρωσαν τις απαντήσεις τους σε ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο, καθιστώντας την ως την πιο εκτεταμένη και περιεκτική επισκόπηση του χώρου στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι σήμερα.

Αντώνης Μπληζιώτης
bliziotis@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων