Ασυνείδητος τυφεκιοφόρος πυροβόλησε αργυροπελεκάνο

0

argiropelekanosΝεκρός από κυνηγητικό όπλο εντοπίστηκε ένας πανέμορφος Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) κοντά στη λιμνοθάλασσα Αγίασμα, στη διάρκεια προγραμματισμένης κοινής περιπολίας εποπτών του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας- Ισμαρίδας με δασοφύλακα του Δασαρχείου Καβάλας στο Δέλτα Νέστου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Επόπτευσης-Φύλαξης της Προστατευόμενης Περιοχής του Εθνικού Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΕΠΑΜΑΘ).

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών στην περιοχή των λιμνοθαλασσών του δυτικού δέλτα του Νέστου και εντός της κυνηγετικής περιόδου, καθώς είχαν καταγραφεί από τον Φορέα Διαχείρισης του ΕΠΑΜΑΘ έξι νεκροί αργυροπελεκάνοι (Pelecanus crispus) τον Ιανουάριο του 2013, για τους οποίους αποδείχθηκε επίσης ότι οι πέντε πέθαναν από πυροβολισμό, χωρίς ωστόσο να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.

Ειδικότερα, το νεκρό πτηνό εντοπίστηκε την περασμένη Τετάρτη, και αφού ενημερώθηκε άμεσα το Δασαρχείο Καβάλας, μεταφέρθηκε αρχικά σε ιδιωτικό κτηνιατρείο για ακτινολόγηση και στη συνεχεία στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Καβάλας, προκειμένου να γίνει διάγνωση των αιτίων θανάτου του. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο Αργυροπελεκάνος πέθανε ως συνέπεια των τραυμάτων του από το κυνηγετικό όπλο.

Το Δασαρχείο Καβάλας, ως αρμόδιο ανακριτικό όργανο, θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες και έρευνες για τον εντοπισμό και την τιμωρία αυτών που τού στέρησαν τη ζωή.

Το περιστατικό συνέβη μόλις την τρίτη ημέρα από την έναρξη της κυνηγητικής περιόδου για τα υδρόβια και παρυδάτια πτηνά, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή (λιμνοθάλασσα Αγιάσματος), όπου σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο ορισμού του ΕΠΑΜΑΘ απαγορεύεται το κυνήγι στις ζώνες Α (Περιοχές Προστασίας της Φύσης), ενώ δεν καλύπτεται αντίστοιχα από τις δασικές ρυθμιστικές διατάξεις θήρας.

Προστατευόμενο είδος ο Αργυροπελεκάνος

Ο Αργυροπελεκάνος είναι ένα από τα σπανιότερα είδη πτηνών του πλανήτη και ένα από τα σπανιότερα πουλιά της Ελλάδας. Είναι προστατευόμενο είδος καθώς έχει χαρακτηριστεί “τρωτό” τόσο διεθνώς όσο και σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, ενώ είναι και ένα από τα είδη χαρακτηρισμού της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) “Δέλτα Νέστου και Λιμνοθάλασσες Κεραμωτής και Νήσος Θασσοπούλα”, με κωδικό (GR1150001) του Δικτύου Natura 2000.

Το νεκρό πτηνό βρέθηκε εντός των ορίων της συγκεκριμένης ΖΕΠ. Το είδος προστατεύεται μέσα από πλήθος προγραμμάτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και για την ακόμη αποτελεσματικότερη προστασία και διατήρησή του ο Φορέας Διαχείρισης ΕΠΑΜΑΘ, μαζί την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, με άλλους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που φιλοξενούν Πελεκάνους, και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχουν συνυπογράψει σχετικό σύμφωνο συνεργασίας, καθώς η Ελλάδα έχει, μαζί με το Καζακστάν, τη μεγαλύτερη ευθύνη για την επιβίωση του είδους αυτού στη Γη, καθώς το 22-28% του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο έδαφός της και φιλοξενεί πέντε αναπαραγωγικές αποικίες.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, αλλά και το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, ο Φορέας Διαχείρισης του ΕΠΑΜΑΘ καλεί όλους του κυνηγούς, τους συλλόγους και τις ομοσπονδίες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την πραγματοποίηση του κυνηγιού και να ενημερώσουν σχετικά τα μέλη τους, ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους περιστατικά

http://www.skai.gr

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων