Ανακοίνωση της ΚΟ Αρχιπελάγους για περίπτωση “λαθροθηρίας”

0

Ανακοίνωση εξέδωσε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους στην οποία απαντά σε κείμενο δύο ατόμων που συνελήφθησαν για λαθροθηρία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΟΑ. Στις 7/10 η ΚΟΑ είχε ανακοινώσει ότι: “Στις 5/10/2014 έπειτα από επώνυμη τηλεφωνική καταγγελία ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας Καλλιγερής Χαράλαμπος και ο θηροφύλακας του Κ.Σ. Λήμνου Ματέχος Παντελής, εντόπισαν 2 κυνηγούς μέσα στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Παλαιόκαστρο-Αλεπότρυπες-Βουτσάδικα (Λήμνου). Κατασχέθηκαν τα κυνηγετικά όπλα, γιλέκα, φυσίγγια καθώς και οι άδειες θήρας ενώ κατατέθηκε μήνυση για παράνομη θήρα εντός ΚΑΖ. Πρόκειται για τους Γ.Κ. και Κ.Α. κάτοικους Καβάλας.”

Ακολούθησε επιστολή των φερόμενων λαθροθηρών στην οποία δίνουν εξηγήσεις και περιγράφουν από τη δική τους σκοπιά την υπόθεση, η οποία δημοσιεύθηκε στο ihunt…

” Συναδελφική αλληλεγγύη
Δυο νεαροί κυνηγοί από την Καβάλα αποφάσισαν να μεταβούν στο νησί της Λήμνου για κυνήγι πέρδικας και αγριοκούνελου.
Πριν το ξεκινήσουν το ταξίδι για τη Λήμνο τηλεφώνησαν στον Κυνηγετικό Σύλλογο για να προμηθευτούν κυνηγετικούς χάρτες του νησιού. Όμως η απάντηση που πήραν μιλώντας με τη γραμματέα του συλλόγου ήταν ότι δεν είχαν χάρτες. (Για την ακρίβεια υπήρχε κάποιο λάθος στους χάρτες που είχαν και για αυτό το λόγο δεν τους έδιναν).
Οι δυο νεαροί έφτασαν ξημερώματα Κυριακής στο λιμάνι της Μύρινας και έχοντας ενημερωθεί από ντόπιους κυνηγούς για μέρη στα οποία πιάνει πέρδικα οδηγήθηκαν στο χωριό Κοντοπούλι. Ρωτώντας κυνηγούς που βρισκόταν το συγκεκριμένο σημείο <<φιλόξενα>> και <<αλληλέγγυα>> στήσανε παγίδα για ίδιο όφελος στους δυο νεαρούς.
Ποιο συγκεκριμένα γνωρίζοντας ότι οι πέρδικες όντας κυνηγημένες μένουνε στο καταφύγιο αριστερά του δρόμου προς Παναγία στείλανε τους κυνηγούς μέσα στο καταφύγιο. Οι νεαροί μη γνωρίζοντας ότι βρίσκονται μέσα σε απαγορευμένη θέση σταθμεύσανε το αυτοκίνητο σε εμφανές σημείο φορέσανε τα πορτοκάλι τους γιλέκα τοποθέτησαν τα μπίμπερ στις φέρμες τους και άρχισαν να περπατούν μέσα στην απαγορευμένη ζώνη.
Οι ντόπιοι κυνηγοί τρίβανε τα χέρια τους καθώς σε κάθε βήμα τον δυο νεαρών οι πέρδικες περνούσαν στην επιτρεπόμενη περιοχή στην οποία αυτοί είχαν εγκατασταθεί. Οι δυο κυνηγοί βλέποντας τις πέρδικες να απομακρύνονται και στην θέση αυτών να εμφανίζονται αγριοκούνελα άρχισαν να πυροβολούν σε αυτά. Οι πυροβολισμοί στην απαγορευμένη περιοχή δεν άργησαν να φέρουν την θηροφυλακή στο σημείο. Βλέποντας το όλο συμβάν οι δυο θυροφύλακες δεν άργησαν να τα καταλάβουν πως οι δυο κυνηγοί βρέθηκαν από λάθος στο σημείο.
Πλησίασαν του δυο κυνηγούς τους ρώτησαν από πού είναι και αν γνωρίζουν σε ποιο σημείο βρίσκονται, οι κυνηγοί είπαν το πώς βρεθήκαν στην περιοχή και τον τόπο καταγωγής, και αφού ενημερώθηκαν από τους θυροφύλακες ότι βρίσκονται σε απαγορευμένη περιοχή κατάσχεσαν τα όπλα τους καθώς και την άδεια θήρας.
Το συγκεκριμένο περιστατικό μόνο τυχαίο δεν είναι καθώς πολλές φορές κατά το παρελθόν ντόπιοι κυνηγοί παραπληροφορούν για ίδιο όφελος επισκέπτες κυνηγούς.
Ειλικρινά και ώριμα σκεπτόμενα συνάδελφοι κυνηγοί διαβάζοντας το παραπάνω κείμενο ποιος φταίει;
Από τη μία δεν υπήρχαν διαθέσιμοι χάρτες και από την άλλη όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες οι πινακίδες ήταν πεσμένες και τουφεκισμένες και ειδικά μέσα στη νύχτα δεν ήταν εύκολο κανείς να τις δει.
Και αναρωτιόμαστε. Αφού δεν υπήρχαν χάρτες και δεν υπήρχαν πινακίδες πως θα μπορούσαμε να διακρίνουμε ποια περιοχή είναι καταφύγιο και ποια όχι;
Δεν είναι υποχρέωση της Ομοσπονδίας και του συλλόγου να παρέχει χάρτες και να τοποθετεί πινακίδες; Πως είναι δυνατόν να μας συμπεριφέρονται σαν τους χειρότερους λαθροθήρες από τη στιγμή που κυνηγούσαμε με φωσφορίζοντα πορτοκαλί γιλέκα και έχοντας μπίπερ στους σκύλους; Μάλλον θα είμαστε τελείως ανόητοι.
Μάλλον όμως είναι μια καλοστημένη παγίδα για να μπορέσει να αποδείξει η Ομοσπονδία ότι συλλαμβάνει τους “μεγάλους” λαθροθήρες που έκαναν απόβαση στο νησί και ο σύλλογος να αποδείξει ότι κάνει σωστά τη δουλειά του.
Από την άλλη πάλι, που είναι η συναδελφική αλληλεγγύη, η φιλοξενία στους τουρίστες κυνηγούς, η υποστήριξη από τον πρόεδρο του κυνηγητικού συλλόγου ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δεν σταμάτησε να αναμοχλεύει το όλο θέμα να ζητά συνεχώς την καταδίκη τον δυο νεαρών και πριν καν συνταχθεί η μηνυτήρια αναφορά να συντάσσει δελτίου τύπου για την αυτοπροβολή του. Πραγματικά ώριμα σκεπτόμενα οι Λιμναίοι κυνηγοί πρέπει πρωτίστως να απομονώσουν από τις τάξεις τους του καιροσκόπους <<συναδέλφους>> και να σκεφτούν πολύ σοβαρά στις ερχόμενες εκλογές του συλλόγου για το αν αξίζει να τους εκπροσωπεί ο συγκεκριμένος πρόεδρος.
Επειδή δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι οι επονομαζόμενοι λαθροθήρες για τον πρόεδρο Ευάγγελο Δανιήλ και συντάκτες του άρθρου είμαστε οι Γαϊτάνης Κωνσταντίνος και Κονδύλης Αθανάσιος.”

 

pinakida

Φωτογραφία της Β ΚΟΑ που δείχνει την περιοχή σύλληψης .

Η ανακοίνωση της ΚΟΑ 

 

Με έκπληξη διαβάσαμε χθες άρθρο, το οποίο εξαπολύει κατηγορίες, σπιλώνοντας το όνομα και το έργο των Κυνηγετικών Οργανώσεων.
Η Β’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ και ο Κ.Σ. Λήμνου μη ανεχόμενοι τέτοιου είδους λασπολογίες θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

• Η Β’ ΚΟΑ πριν την έναρξη του κυνηγίου τύπωσε και προμήθευσε χάρτες, τον ΚΣ Λήμνου, οι οποίοι σχεδιάστηκαν από την Δ/νση Δασών Λέσβου και διανέμονται σε κυνηγούς για την άμεση και πλήρη ενημέρωση τους. Κάθε κυνηγός της περιφέρειας μας αλλά και εκτός αυτής μπορεί να προμηθευτεί τους εν λόγω χάρτες από το γραφείο του κυνηγετικού συλλόγου, τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες καθώς και το Δασονομείο Λήμνου το οποίο συν στεγάζεται με τον σύλλογο.
• Υποχρέωση των κυνηγετικών οργανώσεων είναι η σήμανση των περιοχών. Για τον λόγο αυτό, ετησίως ο ΚΣ Λήμνου και οι Ομοσπονδιακοί θηροφύλακες τοποθετούν πινακίδες στα όρια των ΚΑΖ ή αντικαθιστούν τις τυχόν ζημιές. Πριν την έναρξη της κυν. περιόδου που διανύουμε η Β’ ΚΟΑ προμήθευσε στον ΚΣ Λήμνου 40 νέες πινακίδες, γιατί χρέος μας είναι η σωστή ενημέρωση των κυνηγών. Πληροφοριακά στην περιοχή που βρέθηκαν οι εν λόγω κύριοι υπάρχουν 41 πινακίδες για μια απόσταση των 16 χιλιομέτρων.
• Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται «καλοστημένες παγίδες» για να αποδείξει την αξία του έργου της. Χρόνια τώρα, νύχτα και μέρα είναι στο ύπαιθρο προασπίζεται την κυνηγετική δραστηριότητα και προστατεύει την άγρια πανίδα, πολλές φορές με το δικό της αίμα. Είτε με πορτοκαλί γιλέκα είτε χωρίς αυτά, από την στιγμή που καταγγέλθηκε το συμβάν και επί τόπου διαπίστωσαν παράβαση του νόμου περί θήρας, είχαν χρέος απέναντι στον όρκο τους να κινήσουν τις νόμιμες διαδικασίες.
• Όσον αφορά την συμπεριφορά του προέδρου του ΚΣ Λήμνου κ. Δανιήλ Ευάγγελου, ήταν άψογη και έπραξε σύμφωνα με το καταστατικό. Δεν μπορεί ένας πρόεδρος να λειτουργεί πελατειακά και να επιλέγει ποιοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και ποιοι όχι. Εξάλλου η άψογη στάση του, του έχει δώσει το δικαίωμα να εκλέγεται επί σειρά ετών στη διοίκηση του ΚΣ Λήμνου.
• Είναι αδιανόητο, οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού να κατηγορούνται ότι διακατέχονται από κυνηγετική πείνα και ότι χρησιμοποιούν άσχετους επισκέπτες –κυνηγούς για να ασκήσουν την κυνηγετική τους δραστηριότητα. Οι Λημνιοί έχουν αξιοπρέπεια και σέβονται τους νόμους αλλά και τους επισκέπτες.

Γι’ αυτό καλό θα είναι, όσοι κυνηγοί κινούνται ανά την επικράτεια να έχουν γνώση και επίγνωση των νόμων περί θήρας, να ενημερώνονται από τις κατά τόπους κυνηγετικές οργανώσεις και να μην προσπαθούν να δημιουργήσουν άλλοθι με στημένες φωτογραφίες πεσμένων πινακίδων ΚΑΖ.
Η λασπολογία κατά των κυνηγετικών οργανώσεων δεν ωφελεί ούτε τους ίδιους τους λασπολόγους. Καλό θα είναι όλοι μαζί να κρατήσουμε το επίπεδο που αρμόζει σε έναν αθλητή και όχι σε ένα δολιοφθορέα.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων