Δύο νεκροί από άγρια μανιτάρια

0

Συναγερμός έχει σημάνει στις Aρχές μετά τους δύο θανάτους και τα απανωτά κρούσματα δηλητηρίασης από κατανάλωση άγριων μανιταριών και με επείγουσα έκκλησή της η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν να συλλέγουν μανιτάρια που δεν γνωρίζουν και να προτιμούν τυποποιημένα από εγκεκριμένες καλλιέργειες που είναι ακίνδυνα και ασφαλή.

Χθες σημειώθηκε δεύτερος θάνατος μέσα σε μία βδομάδα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς κατέληξε ο 63χρονος ιερομόναχος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, ο οποίος πάντως μεταφέρθηκε με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα άφησε την τελευταία της πνοή μία 44χρονη από τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής. Ο π. Γερμανός, κατά κόσμον Χαράλαμπος Μαυρέλης από τα Τρίκαλα, κατανάλωσε μανιτάρια στη Μονή Σίμωνος Πέτρας, μαζί με τον αδερφό του και έναν φίλο τους που πήγαν από την Αλεξανδρούπολη για να τον δουν.

Δηλητηρίαση
Την επόμενη μέρα οι δύο επισκέπτες έφυγαν και σύμφωνα με πληροφορίες εμφάνισαν συμπτώματα δηλητηρίασης και μετέβησαν στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου τους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, χωρίς να υπάρξουν άλλες συνέπειες. Ο μοναχός αντίθετα εξετάστηκε από καλόγερο γιατρό της μονής, ο οποίος -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- διέγνωσε… συνάχι. Τελικά μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πολυγύρου μόλις 4 μέρες αργότερα και όταν πλέον είχε υποστεί ηπατική ανεπάρκεια. Οι γιατροί έδωσαν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή και ζήτησαν τη διακομιδή του στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου χθες το πρωί κατέληξε.

Το μόλις 2,5 ετών κοριτσάκι από τον Βόλο εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και, σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάστασή του είναι ελεγχόμενη. Το παιδί, αλβανικής καταγωγής, κατανάλωσε άγρια μανιτάρια μαζί με τους γονείς του και όλοι έπειτα από αδιαθεσία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οι γονείς του διέφυγαν τον κίνδυνο, το παιδί όμως θα παραμείνει αρκετές μέρες ακόμη για νοσηλεία.

Μία τετραμελής οικογένεια Βουλγάρων, που διαμένει στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής και κατανάλωσε άγρια μανιτάρια, νοσηλεύεται επίσης στο Νοσοκομείο Πολυγύρου και η κατάσταση της υγείας όλων είναι σταθερή.

«Φέτος είχαμε πολλά μανιτάρια τους δύο τελευταίους μήνες, ωστόσο δεν θεωρώ ότι τα κρούσματα δηλητηρίασης είναι περισσότερα από άλλες χρονιές. Ο “χρυσός” κανόνας που σώζει ζωές, λέει πως μαζεύουμε και καταναλώνουμε μόνο όσα άγρια μανιτάρια γνωρίζουμε ότι είναι απόλυτα ασφαλή», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, ερευνητής και συγγραφέας έξι βιβλίων Γιώργος Κωνσταντινίδης.

http://www.ethnos.gr/

Β. ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων