Οργιάζει η λαθροθηρία στο Κοτύχι

0

Έξαρση της λαθροθηρίας αυτή την εποχή στο Κοτύχι, καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι κυνηγετικών οργανώσεων, οι οποίοι επαναφέρουν το αίτημα για άρση της απαγόρευσης θήρας στην περιοχή της λιμνοθάλασσας.
Οι καταγγελίες μάλιστα κάνουν λόγο για «ειδικευμένους λαθροθήρες» με πλωτά μέσα και πλούσια λεία, που συχνά αποτελεί αντικείμενο αγοραπωλησίας με σημαντικά οικονομικά οφέλη!
Με σκοπό την πάταξη της λαθροθηρίας αλλά και τη γενικότερη προστασία του υγροβιότοπου από αυθαίρετες ανθρώπινες παρεμβάσεις (καταπατήσεις, ρύπανση κ.α.), η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου επαναφέρει το ζήτημα της άρσης απαγόρευσης του κυνηγιού στο Κοτύχι, στα πλαίσια της μελέτης που έχει συνταχτεί από το 2012.

Κώστας Αντωνόπουλος
http://www.protinews.gr/

Η μελέτη
Η μελέτη που συντάχτηκε από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για τα είδη που υπάρχουν στη λιμνοθάλασσα, τη μετανάστευσή τους, τη θήρα τους στην περιοχή, την αναπαραγωγή τους κ.α.
Από τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων που αφορούν 16 επιλεγμένα θηραματικά είδη παρυδάτιων και υδροβίων πτηνών, προέκυψε πως στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πληθυσμοί εμφανίζουν μια σταθερή παρουσία στην περιοχή και πως η ημερομηνία έναρξης στους προαναπαραγωγικής στους μετανάστευσης στις περιοχές φωλεοποίησης, τοποθετείται μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου.
Κάτι ανάλογο ωστόσο συμβαίνει και στην περιοχή του Δέλτα του Έβρου, όπου επιτρέπεται το κυνήγι.
Εκτός αυτού σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, αποδεικνύεται πως η θήρα έχει προστατευτικά και άλλα οφέλη στους υγροτόπους παγκοσμίως (θηροφύλαξη, προστασία από κάθε είδους παράνομες ενέργειες εκχερσώσεις, αποξηράνσεις, κατασκευή αυθαιρέτων κτισμάτων κλπ).

Οι απαγορεύσεις
Αντίθετα όπως επισημαίνεται, με την επιβολή καθολικών απαγορεύσεων θήρας δεν επιτυγχάνεται προστασία ουσιαστική και πολύ συχνά παρατηρούνται τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά, όπως μεγάλη κυνηγετική πίεση στις επιτρεπόμενες περιοχές και υγροτόπους, μείωση της ποιότητας της θήρας, αύξηση λαθροθηρίας στους απαγορευμένους στη θήρα υγροτόπους, αδυναμία τουριστικής στήριξης οικονομικά μειονεκτικών περιοχών κ.α.
Το κυνήγι ως πολυδιάστατη δραστηριότητα (κοινωνικότητα, υγεία, τουρισμός, ψυχαγωγία, τροφή) προσφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη στην τοπική και εθνική οικονομία.
Κατά συνέπεια αναφέρεται στη μελέτη, όλα τα παραπάνω τεκμαίρουν πως το κυνήγι μπορεί να επιτραπεί στην περιοχή του Κοτυχίου-Στροφυλιάς για όλα τα είδη που εμφανίζονται στον πίνακα θηρεύσιμων ειδών.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων