Μοσχοδορκάς. Το ελάφι που κρυβόταν 60 χρόνια

0

Ένα σπάνιο αρσενικό ελάφι με χαυλιόδοντες είδαν επιστήμονες της οργάνωσης Wildlife Conservation στο βορειονατολικό Αφγανιστάν…

Πρόκειται για το ελάφι Μασκ, το οποίο είχε να εμφανιστεί στην περιοχή από το 1948 επειδή οι λαθροθήρες το κυνηγούν με μανία εξαιτίας του πολύτιμου αρωματικού υγρού που κρύβουν στους αδένες τους τα αρσενικά.

musderΤο ελάφι με τους χαυλιόδοντες ανήκει στην ομάδα των Αρτιοδάκτυλων θηλαστικών. Υπάρχουν τέσσερα είδη μοσχοδορκάδων, είναι όλα παρόμοια μεταξύ τους και είναι πιο πρωτόγονο από τα κανονικά ελάφια .

Είναι περίπου 90 εκατοστά σε μήκος και περίπου 60 εκατοστά ύψος. Ζυγίζει περίπου 10 κιλά. Οι μοσχοδορκάδες έχουν ως επί το πλείστον σκούρα καφέ γούνα . Τα αρσενικά έχουν μεγάλος άνω κυνόδοντες (χαυλιόδοντες), οι οποίοι μπορεί να έχουν μήκος έως 7 cm. Δεν έχουν κέρατα, αλλά το αρσενικό έχει έναν αδένα που εκκρίνει μόσχο.

Οι μοσχοδορκάδες ζουν στα δάση των βουνών της Κεντρικής Ασίας , της Ρωσίας , της Κίνας , και την κορεατική χερσόνησο . Ζουν στα βουνά , ως επί το πλείστον σε ύψος 2500 έως 3500 μέτρα σε πυκνά δάση. Δύσκολα μπορεί να τις συναντήσει κάποιος αφού ως επί το πλείστον δραστηριοποιούνται τη νύχτα. Τρώνε γρασίδι και βρύα, το χειμώνα τρώνε κλαδιά και λειχήνες . Είναι μοναχικά ζώα που συναντιούνται για να ζευγαρώσουν. Το θηλυκό γεννά 1-2 μωρά.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων