Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή

0

Ιστορικό

Το καλοκαίρι του 1999, μετά από πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, η οποία ήταν απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και πάγιο αίτημα του κυνηγετικού κόσμου, ξεκίνησαν οι ενέργειες για την δημιουργία του σώματος της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.
Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου με πόρους των ίδιων των κυνηγών, είναι ένα μοναδικό επίτευγμα που αποδεικνύει το ενδιαφέρον των κυνηγών για το περιβάλλον με δυναμικές πράξεις.
Έτσι η ίδρυση του σώματος της ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, μετά από μια σειρά απαραίτητων αποφάσεων και ξεπερνώντας τα διάφορα εμπόδια, που συστηματικά δημιουργούσαν όσοι δεν επιθυμούσαν τη λειτουργία της, είναι πια γεγονός!
Ένα νέο σώμα Θηροφυλακής, παράλληλα και δίπλα με τους θηροφύλακες των κυνηγετικών συλλόγων, προσαρμοσμένων στις σύγχρονες απαιτήσεις, με τον κατάλληλο εξοπλισμό και κυρίως με την διάθεση των κυνηγών που το χρηματοδοτούν να πάψει οριστικά η πληγή της λαθροθηρίας, είναι παντού παρόν και ασκεί με επιτυχία το δύσκολο έργο του.

Το έργο της… μετά από ένα χρόνο

Το έργο της θηροφυλακής, στον ένα χρόνο λειτουργίας της, αναγνωρίστηκε και θεωρείται καταξιωμένο τόσο από τον κυνηγετικό κόσμο και την κοινή γνώμη, όσο και από τα μέσα ενημέρωσης για τα αποτελέσματα μείωσης της λαθροθηρίας και των άλλων παράνομων δραστηριοτήτων.
Επιβραβεύθηκε το καλοκαίρι που πέρασε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την συμβολή του στην πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών, τόσο για τον εντοπισμό όσο και για την γρήγορη προσέγγιση σε δύσβατες περιοχές.
Πρέπει να τονίσουμε, ότι η εφαρμογή και η επιτυχία του σώματος βασίσθηκε στην αποδοχή και στην συμπαράσταση και βοήθεια ολόκληρου του κυνηγετικού κόσμου, που χωρίς τη συνεισφορά του δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα τόσο τεράστιο επίτευγμα.
Τα παρακάτω αποτελέσματα είναι πραγματικά και είναι ο καρπός της προσπάθειας τόσο των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων όσο και όλων όσων ακούραστα δουλεύουν γι’ αυτό το θεσμό.
Συνολικά, στο χρόνο που πέρασε, διεξήχθησαν 40.200 έλεγχοι κυρίως σε κυνηγούς αλλά και αγρότες, εκδρομείς, κτηνοτρόφους, υλοτόμους, μελισσοκόμους, αλιείς και γενικώς σε ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο.
Διαπιστώθηκαν 932 παραβάσεις του Δασικού Κώδικα, για τις οποίες τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες (μηνύσεις – κατασχέσεις παρανόμων μέσων κ.τ.λ.) που προβλέπονται από το Νόμο. Οι μηνύσεις που πραγματοποιήθηκαν βάση των παρανόμων πράξεων δίδονται στον παρακάτω πίνακα.
Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΗΝΥΣΕΩΝ ΜΗΝΥΣΕΙΣ
1. Άσκηση θήρας άνευ κυνηγετικής άδειας 139
2. Άσκηση παρανόμου θήρας εντός καταφυγίων και προστατευομένων περιοχών 97
3. Παράνομη θήρα εκτός κυνηγετικής περιόδου 108
4. Θήρα μη θηρεύσιμων ή προστατευόμενων ειδών 12
5. Θήρα κατά την διάρκεια της νύχτας 41
6. Θήρα εκτός ζώνης διάβασης τρυγονιών και ορτυκιών 31
7. Θήρα κατά την διάρκεια εκτεταμένης χιονοκάλυψης 17
8.Παράνομη αλιεία εντός Εθνικού Δρυμού 1
9. Παράνομη θήρα Ζαρκαδιού 7
10. Θήρευση θηραμάτων υπέρ του προβλεπόμενου αριθμού 1
11. Παράνομη θήρα με χρήση μιμητικών συσκευών 68
12. Άσκηση θήρας με δολώματα 2
13. Άσκηση θήρας με προβολέα κατά την διάρκεια της νύχτας 42
14. Άσκηση θήρας στο καρτέρι 8
15. Θήρα με κυνηγετικό όπλο χωρίς δελτίο κατοχής 6
16. Παράνομη μετατροπή όπλου 78
17. Παράνομη μεταφορά όπλου 87
18. Παράνομη χρήση συσκευών V.H.F. κατά την διάρκεια της θήρας 4
19. Χρήση ομοιωμάτων υδροβίων πουλιών 4
20. Παράνομη θήρα σε λιμνοθάλασσα με πλωτά μέσα 5
21. Χρήση ιξών για σύλληψη ωδικών πτηνών και παγίδων για σύλληψη θηραμάτων 18
22. Θήρα με μηχανοκίνητο μέσο 31
23. Παράνομη εκγύμναση σκύλων 47
24. Διατήρηση ιχνηλατών σε υπαίθρια ποιμενική εγκτατάσταση 2
25. Παράνομη βόσκηση 4
26. Παράνομη υλοτομία 21
27.Παράνομη εκχέρσωση 2
28. Ρήψη μπαζών σε βιότοπους 4
29. Εμπρησμός 1
30. Άρνηση ελέγχου και απείθια 44
ΣΥΝΟΛΟ 932

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων