“Κόβουν” και “ράβουν” στα Καταφύγια Άγριας Ζωής

0

Είτε με “σμίκρυνση” για να εξυπηρετηθούν εργολάβοι στην Πιερία, είτε με ίδρυση νέων για να ικανοποιηθούν άλλα συμφέροντα όπως στην Κρήτη, το κυνήγι συνεχίζει να χάνει “έδαφος”.  Στη χώρα της φαιδράς προρτοκαλέας, κόβουν, “ράβουν”, επεκτείνουν ή “ξηλώνουν” Καταφύγια Άγριας Ζωής, ανάλογα με τα οικονομικά ή άλλα συμφέροντα που διακυβεύονται επί του εδάφους…

ρεπορτάζ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΙΛΑΚΟΣ
Κυνηγετικά Νέα

Στο Λασίθι και στην Πιερία

Δυο τελευταίες περιπτώσεις που ερευνούν τα “Κυνηγετικά Νέα” είναι αποκαλυπτικές:

  • Στο οροπέδιο Λασιθίου της Κρήτης, 6.596 στρέμματα… αγρών έγιναν αιφνιδιαστικά Καταφύγιο και απαγορεύθηκαν στο κυνήγι, με πρόσχημα την ύπαρξη μιας τεχνητής λιμνοδεξαμενής που κατασκευάστηκε εκεί, για αρδευτικούς σκοπούς!
  • Στην Πιερία από την άλλη, 4.000 στρέμματα βγαίνουν εκτός των ορίων του καταφυγίου Άγριας Ζωής Αλυκής Κίτρους, προκειμένουν να αναγερθεί εκεί… παραθαλάσσιος παραθεριστικός οικισμός!

Την απόφαση… “κουτσουρέματος” του Καταφυγίου υπέγραψε ο ίδιος  ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νικόλαος Ταγαράς.

To αστείο πρόσχημα

02Τόσο στο Λασίθι όσο και στην Πιερία, κυνηγετικές οργανώσεις και κυνηγοί πληροφορήθηκαν τις αλλαγές, αφού αυτές είχαν γίνει!

Η περίπτωση της ίδρυσης Καταφυγίου στο οροπέδιο του Λασιθίου, μάλιστα, είναι τόσο… προφανέστατα γελοία, που η Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης προσέφυγε αμέσως στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να την ακυρώσει.

Γεωργικές εκτάσεις που καλλιεργούνται εντατικά είναι όλη η έκταση που έγινε Καταφύγιο στους οικισμούς Αγίου Γεωργίου και Αγίου Κωσταντίνου στο Λασίθι, γι’ αυτό και κατά της απόφασης έχουν ταχθεί τόσο οι αιρετοί εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης, όσο και ο Δήμος Οροπεδίου.

Και η ίδια η απόφαση που εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, είναι τόσο έωλη, που δεν αναφέρει τι πρόκειται… να προστατευθεί εντός του Καταφυγίου!

Χωρίς τις προϋποθέσεις του νόμου

Σύμφωνα με το σχετικό νόμο, ένα Καταφύγιο ιδρύεται όταν είναι απαραίτητο για τη “διατροφή, διαχείμαση, αναπαραγωγή κ.λπ. της άγριας πανίδας, ή για να προστατευθούν είδη που είναι μοναδικά, σπάνια ή απειλούμενα με εξαφάνιση”.

Στο Λασίθι, καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν συντρέχει! Μια εύφορη και καλλιεργήσιμη περιοχή είναι, όπως χιλιάδες άλλες στη χώρα, που απλά και μόνο έχει μια τεχνητή λιμνοδεξαμενή, για να ποτίζουν οι αγρότες τα χωράφια τους…

Και όπως σημειώνει η Κυνηγετική Ομοσπονδία της Κρήτης, τα τεχνικά χαρακτηριστικά της λιμνοδεξαμενής (υλικά και τρόπος κατασκευής, με χρήση σκυροδέματος και μεμβράνης στεγανοποίησης), ούτε τη βλάστηση επιτρέπουν να αναπτυχθεί, ούτε υδρόβια πουλιά να φωλιάσουν ή να αναπαραχθούν!

Τοπικά συμφέροντα…

Και σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσε κανείς να ανεχθεί μια τοπική απαγόρευση κυνηγίου επί της υδάτινης έκτασης, αλλά είναι “ανεξήγητο”(;) γιατί έγιναν Καταφύγιο Άγριας Ζωής… τα 6.596 στρέμματα των αγρών που περιβάλλουν τη λιμνοξεξαμενή!

–              “Γίνεται ξεκάθαρο ότι αυτή η απόφαση ήρθε για να ικανοποιήσει συγκεκριμένα τοπικά συμφέροντα”, δήλωσε στα “Κυνηγετικά Νέα” ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρήτης Π. Βογιατζάκης.

Ακόμα πιο… προφανή, όμως, είναι τα συμφέροντα που αποχαρακτηρίζουν μέρος του Καταφυγίου Άγριας Ζωής στην Πιερία… Όχι φυσικά για να παραδώσουν τα 4.000 στρέμματα της Αλυκής Κίτρους πίσω στο κυνήγι, αλλά για να… μπαζωθεί ο υγροβιότοπος και να κατασκευασθεί συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών!

“Φιλέτο” για εργολάβους

Το οξύμωρο είναι πως η απόφαση “αποχαρακτηρισμού” αφορά την παραλία του Κορινού, την οποία το Υ.ΠΕ.ΚΑ. είχε χαρακτηρίσει ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά (ΖΕΠ). Η απόφαση, πάντως, του Αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Ν. Ταγαρά, μειώνει την έκταση του καταφυγίου άγριας ζωής “Αλυκή Κίτρους” κατά 4.138,63 στρέμματα, τροποποιώντας τα όρια του.

Το Καταφύγιο είχε ιδρυθεί το 1988 με εμβαδόν 17.840 στρεμμάτων, από τα οποία μένουν τώρα τα 13.701,37 στρέμματα… Τα υπόλοιπα, όλα δείχνουν πως θα μετεξελιχθούν σε… παραθεριστικό “φιλέτο” για εργολάβους! Όπως γίνεται κατανοητό, αν το Καταφύγιο είχε μείνει ολόκληρο, τέτοιου είδους “επένδυση” δεν θα μπορούσε να γίνει… Γιατί σε ένα Καταφύγιο Άγριας Ζωής, απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά “η υπαγωγή έκτασής του σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό”!

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων