Εφιάλτης των κυνηγών κλέφτες και… αστυνόμοι

0

Τους νόμιμους κατόχους κυνηγετικών όπλων συνεχίζει να τιμωρεί… αμείλικτα η Ελληνική Αστυνομία, εάν πέσουν θύματα διάρρηξης και κλοπής μέσα στα ίδια τα σπίτια τους!

Ποινικές διώξεις, αγωνίες και ταλαιπωρίες που παραπέμπουν στην… αρχαία περιπέτεια της “Σκύλας και της Χάρυβδης”, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι κυνηγοί και οι νόμιμοι κάτοχοι κυνηγετικών όπλων, που πέφτουν θύματα κλοπών και διαρρήξεων μέσα στα ίδια τους τα σπίτια!

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΙΛΑΚΟΥ
Κυνηγετικά Νέα

Ακόμα και όταν το όπλο έχει αποδεδειγμένα κλαπεί κατά τη διάρκεια διάρρηξης της μόνιμης κατοικίας του κατόχου του, η Ελληνική Αστυνομία πριν ακόμα βρει τον κλέφτη, είναι… εθισμένη να τιμωρεί αμείλικτα τον ιδιοκτήτη του όπλου!

Τιμωρία… του θύματος

Πρόκειται για μια κατάσταση που βιώνουν αυτή τη στιγμή δεκάδες κυνηγοί που, αφού υπέστησαν διαρρήξεις και κλοπές των όπλων τους μέσα από τα ίδια τους τα σπίτια, διώκονται σήμερα από το ποινικό μας σύστημα ως… “ένοχοι” μιας απώλειας που ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να αποτρέψουν…

Ο ληστής ή ο διαρρήκτης που θα διαβεί το προσωπικό άσυλο και το κατώφλι μιας κατοικίας για να “κουρσέψει” ένα σπίτι, ίσως και να μην είναι το μεγαλύτερο κακό που θα συμβεί, αν ο ιδιοκτήτης τυχαίνει να είναι και κυνηγός ή κάτοχος κυνηγετικού όπλου…

Μετά έρχεται στο σπίτι και ο… Αστυνόμος, μόνο που πριν ακόμα πάρει αποτυπώματα για να ανακαλυφθεί ο δράστης, αρχίζει κατά προτεραιότητα η διαδικασία “τιμωρίας” για… το θύμα της κλοπής!

Σε όλες τις περιπτώσεις η Ελληνική Αστυνομία παραπέμπει τον κάτοχο του κλαπέντος όπλου στα ποινικά δικαστήρια, με την κατηγορία της “μη ασφαλούς φύλαξης του όπλου”, κατηγορία που επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα δεν έχουν την παραμικρή υπομονή να περιμένουν την απόφαση της Δικαιοσύνης, που, συνήθως, αργεί…

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο οικείος Αστυνομικός Διευθυντής ασκεί το δικαίωμα του και ανακαλεί όλες τις Άδειες Κατοχής Κυνηγετικού Όπλου (ΑΚΚΟ) που μπορεί να έχει ο κυνηγός – θύμα της κλοπής, πράγμα που σημαίνει ότι, ούτε και άδεια κυνηγίου μπορεί να εκδοθεί ή να ανανεωθεί.

Σε αυτήν την περίπτωση, η μόνη νομική διέξοδος που απομένει στον κυνηγό που θα εμπλακεί σε μια τέτοια περιπέτεια, είναι η προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας (πρόκειται, όμως, για μια διαδικασία πολυδάπανη και χρονοβόρα, που δύσκολα αναλαμβάνεται από κάποιον ιδιώτη)…

Αστυνομική “εφεύρεση”

Το πιο εντυπωσιακό σε αυτήν… την τιμωρητική συμπεριφορά της Πολιτείας απέναντι στον κυνηγό που θα πέσει θύμα κλοπής, είναι πως στην… ουσία τιμωρείται το θύμα! Ποινικοποιείται και τιμωρείται, δηλαδή, η αδυναμία ενός ιδιώτη να αποτρέψει τη διάρρηξη του σπιτιού του και την κλοπή του όπλου του, όταν και τα δυο δεν μπόρεσε να τα αποτρέψει… η καθ’ ύλην αρμόδια Ελληνική Αστυνομία.

Μόνο που όλη αυτή η ταλαιπωρία, όλη αυτή η εξάντληση αυστηρότητας απέναντι στους κατόχους κυνηγετικών όπλων, αποτελεί στις περισσότερες περιπτώσεις μια… αστυνομική εφεύρεση, που δεν βασίζεται σε καμιά διάταξη νόμου!

Τα Αστυνομικά Τμήματα που επιλαμβάνονται τέτοιων περιπτώσεων, συνηθίζουν να υποστηρίζουν πως τα όπλα θα έπρεπε να φυλάσσονται σε ειδικά ερμάρια ασφαλείας, χρηματοκιβώτια ή άλλες ασφαλείς “κρύπτες”, που οι ίδιοι οι αστυνομικοί αδυνατούν να ορίσουν ή να κατονομάσουν…

Όπως, όμως, δήλωσαν έγκριτοι νομικοί στα “Κυνηγετικά Νέα”, σε ουδεμία διάταξη νόμου δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο για τα κυνηγετικά όπλα! Οι υποχρεώσεις του κατόχου κυνηγετικού όπλου αναγράφονται και στα ίδια τα Δελτία Κατοχής, όπου πουθενά δεν αναφέρονται τα… ερμάρια ασφαλείας. Αντιθέτως, οι υποχρεώσεις περιγράφονταιι ως εξής:

Το όπλο πρέπει να φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος του χώρου διαμονής, κενό εντός θήκης, τα δε φυσίγγια αυτού να φυλάσσονται σε ξεχωριστό μέρος. Η φύλαξη του όπλου, σε αγροικίες, οχήματα και λοιπούς χώρους, που δεν πληρούν τους επιβαλλόμενους όρους ασφαλείας απαγορεύεται. Πρόβλεψη με βάση τον νόμο για τις προϋποθέσεις φύλαξης υπάρχει μόνο για 10 όπλα και πλέον.

Ο κάτοχος πρέπει να λαμβάνει κάθε πρόσφορο μέσο, για την αποτροπή κλοπής, απώλειας ή οποιασδήποτε προσωρινής αφαίρεσης του όπλου…

Διασταλτική ερμηνεία…

Όπως γίνεται σαφές, από καμία διάταξη δεν συνάγεται το ότι η “ασφαλής φύλαξη” ταυτίζεται… με χρηματοκιβώτια, ερμάρια ασφαλείας, ή την εξασφάλιση με κάθε τρόπο του “απαραβίαστου” του χώρου, ιδιαίτερα όταν κανείς γίνεται στόχος επαγγελματία διαρρήκτη!

Άλλωστε, ούτε ο νόμος ούτε και η Ελληνική Αστυνομία έχουν ποτέ εξειδικεύσει συγκεκριμένες προδιαγραφές, σε σχέση με την ασφαλή αποθήκευση και φύλαξη των κυνηγετικών όπλων…

Όπως τονίζει νομικός που έχει ασχοληθεί με τη… βιομηχανία ποινικών διώξεων εναντίον κυνηγών για τέτοιες περιπτώσεις, όλα οφείλονται σε μια διασταλτική ερμηνεία του νόμου από τις αστυνομικές αρχές, ώστε να “έχουν το κεφάλι τους ήσυχο”.

Το αποτέλεσμα είναι, σήμερα να διώκονται κυνηγοί που έπεσαν θύματα κλοπής των όπλων τους, έστω και αν στη μόνιμη κατοικία τους είχαν… συστήματα συναγερμού, που οι διαρρήκτες κατάφεραν να εξουδετερώσουν!

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων