Δημοψήφισμα για το ανοιξιάτικο κυνήγι.

0

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Μάλτας αποφάσισε την διενέργεια δημοψηφίσματος για το ανοιξιάτικο κυνήγι.

Χθές το πρωί το Συνταγματικό Δικαστήριο της Μάλτας έδωσε το πράσινο φως για την διενέργεια δημοψηφίσματος που θα κρίνει εάν θα συνεχιστεί ή όχι το ανοιξιάτικο κυνήγι στο νησί της Μεσογείου.

Ο Πρόεδρος της χώρας θα λάβει τις επόμενες ημέρες την απόφαση του δικαστηρίου και θα πρέπει να καθορίσει την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής, όχι νωρίτερα από τρεις μήνες και το αργότερο σε έξι μήνες, κάτι που σημαίνει ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί από τον Απρίλιο έως και τον Ιούλιο του 2015. Η ημερομηνία διεξαγωγής έχει ιδιαίτερη σημασία διότι η εαρινή κυνηγετική περίοδο ανοίγει τυπικά στις 10-12 Απριλίου και κλείνει στο τέλος Απριλίου. Υπό τις συνθήκες αυτές μοιάζει απίθανο το δημοψήφισμα να διεξαχθεί κατά τη διάρκεια – ή λίγο πριν – το άνοιγμα της κυνηγετικής περιόδου, διότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Ωστόσο, για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας θα πρέπει στην κάλπη να προσέλθει το 50% του εκλογικού σώματος. και αν η πλειοψηφία ψηφίσει υπέρ της κατάργησης της εαρινής θήρας στη Μάλτα, η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή, από το να ανακαλέσει το νόμο που επιτρέπει κατά παρέκκλιση της οδηγίας της Ε.Ε. για τα πτηνά, το ανοιξιάτικο κυνήγι.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Joseph Muscat, σχολιάζοντας στο twitter την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, έγραψε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του λαού

Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2013 όταν η συμμαχία για την κατάργηση του ανοιξιάτικου κυνηγιού που περιλαμβάνει το κόμμα των Πρασίνων (Alternattiva Demokratika) και 13 περιβαλλοντικές ΜΚΟ (BirdLife Malta, ζωοφιλικές οργανώσεις κ.α.) κατέθεσε αίτηση για δημοψηφίσμα. Συνολικά συγκεντρώθηκα 41.194 υπογραφές υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος – ξεπερνώντας εύκολα το όριο των 33.418 υπογραφών της Εκλογικής Επιτροπής.

Τον Ιούνιο, οι κυνηγοί που αντιτίθενται στην διενέργεια του δημοψηφίσματος, κατέθεσαν αναφορά στο Κοινοβούλιο που περιέχει πάνω από 104.000 υπογραφές. Η αναφορά όμως απορρίφθηκε διότι δεν είχε καμία νομική αξία.

Εκπρόσωποι της συμμαχία για την κατάργηση του ανοιξιάτικου κυνηγιού στη Μάλτα χαιρέτισαν θετικά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και ανέφεραν ότι τώρα οι πολίτες της Μάλτας, θα είναι σε θέση να εκφράσουν την άποψη τους επί του ανοιξιάτικου κυνηγιού σε μια δημοκρατική και διαφανή διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί το αργότερο εντός έξι μηνών.

dasarxeio.com

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων