Κινητοποιήσεις στην Κύπρο για το κυνήγι μπεκάτσας

0

Κινητοποιήσεις κυνηγών για το κυνήγι μπεκάτσας
Σε δυναμικές κινητοποιήσεις σε διάφορα μέτωπα οργανώνεται να προχωρήσει μερίδα κυνηγών της Κύπρου, με αίτημα την παραχώρηση άδειας για κυνήγι μπεκάτσας με συνοδεία σκύλου. Ένα θέμα το οποίο τα τελευταία χρόνια τίθεται επιτακτικά, όμως προσκρούει σε διαφωνίες που προκύπτουν ως προς τα κριτήρια που θα ισχύουν. Φαίνεται ωστόσο ότι το συγκεκριμένο θέμα διχάζει ακόμα και τους ίδιους τους κυνηγούς, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι παραχώρηση άδειας για κυνήγι μπεκάτσας με συνοδεία σκύλου, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου εις βάρος του ενδημικού θηράματος και ιδιαίτερα του λαγού.

philenews.com
Γράφει ο Φρίξος Δαλίτης

Πέρσι, κατά τις συζητήσεις που έγιναν το καλοκαίρι πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, η άδεια για κυνήγι μπεκάτσας με συνοδεία σκύλου μετά τη λήξη της περιόδου του ενδημικού θηράματος, είχε φτάσει πολύ κοντά στο να παραχωρηθεί, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να ξεπεραστεί τελικά το μείζον θέμα διαφωνίας που αφορά στις ράτσες σκύλων που θα επιτρέπεται να συνοδεύουν τους κυνηγούς. Είχε χαρακτηριστικά συμφωνηθεί η παραχώρηση άδειας για κυνήγι μπεκάτσας με συνοδεία σκύλου μετά το τέλος της περιόδου κυνηγίου του ενδημικού θηράματος, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και περιοχές, με την καταβολή ενός επιπρόσθετου τέλους, για όσους ήθελαν να κυνηγούν μπεκάτσα με συνοδεία σκύλου. Από πλευράς Ταμείου Θήρας τέθηκε θέμα ότι δεν μπορούν να επιτρέπονται όλα τα είδη κυνηγετικών σκυλιών. Θα έπρεπε να επιτρέπονται μόνο σκυλιά φέρμας, δηλαδή καθαρόαιμα σκυλιά-δείχτες, ή σκυλιά ημίαιμα τα οποία θα περνούσαν από μια επιτροπή αξιολόγησης. Από πλευράς Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διαχείρισης Άγριας Ζωής (ΚΟΚ-ΔΑΖ) υπήρξε αντίδραση, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός στη ράτσα σκύλου που να μπορεί να συνοδεύει τον κυνηγό στο κυνήγι της μπεκάτσας, καθώς επίσης και στην επιβολή επιπρόσθετου τέλους.

Φέτος το θέμα επανέρχεται επιτακτικά από τους υποστηρικτές του αιτήματος για παραχώρηση άδειας κυνηγίου της μπεκάτσας με συνοδεία σκύλου, οι οποίοι θεωρούν ότι αν δεν αντιδράσουν, το αίτημά τους για ακόμη μια χρονιά δεν θα βρει ανταπόκριση. Κυριότεροι υποστηρικτές του αιτήματος είναι κυνηγοί κάτοχοι σκύλων φέρμας, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι μεγάλη αδικία να μην έχουν τη δυνατότητα να κυνηγούν την μπεκάτσα με τα σκυλιά τους, όπως άλλωστε γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, εκτός βέβαια της Κύπρου, η οποία αποτελεί μια αρνητική εξαίρεση.

«Τίποτε δεν θα γίνει αν μείνουμε με σταυρωμένα χέρια»

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του Ομίλου Σκληροτράχηλου Γερμανικού Δείκτη (Drahtaar) Άκης Σταύρου, έχει ξεκινήσει από μέρους του μία πρωτοβουλία για συνάντηση με τους άλλους τρεις προέδρους ομίλων σκύλων φέρμας, προκειμένου να συντονίσουν τα επόμενα βήματα των κυνηγών και να προχωρήσουν ανάλογα με δυναμικές κινητοποιήσεις. «Θα επικοινωνήσω με τον πρόεδρο του Ομίλου Kurzhaar, τον πρόεδρο του Ομίλου Αγγλικών Δεικτών και τον πρόεδρο του ομίλου Epagniel Breton, προκειμένου να καθήσουμε όλοι μαζί και να συντονιστούμε και να λάβουμε δυναμικά μέτρα για να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιωματικά δικαιούμαστε ως Ευρωπαίοι κυνηγοί», ανέφερε ο κ. Σταύρου. «Δυστυχώς, αν μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, θα φτάσουμε ξανά στο ίδιο σημείο του χρόνου», επεσήμανε ο κ. Σταύρου και πρόσθεσε ότι πέρσι είχαν φτάσει κοντά στο να δοθεί άδεια, καθώς υπήρχε και από πλευράς Ταμείου Θήρας η καλή θέληση, όμως η εμμονή της ΚΟΚ-ΔΑΖ να μην υπάρχει περιορισμός στις ράτσες του σκύλου που μπορούν να συνοδεύουν τον κυνηγό, καθώς και η άρνησή της να δεχτεί ένα επιπρόσθετο εθελοντικό τέλος, δεν άφησε τα πράγματα να προχωρήσουν.

Κάθετη η ΚΟΚ-ΔΑΖ
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διαχείρισης Άγριας Ζωής (ΚΟΚ-ΔΑΖ) Αντώνης Κακουλλής, εξέφρασε την έντονη διαφωνία της Ομοσπονδίας τόσο στο θέμα του περιορισμού της ράτσας σκύλου που θα μπορεί να συνοδεύει τον κυνηγό, όσο και στο θέμα της επιβολής επιπρόσθετου χρηματικού τέλους, έστω και σε εθελοντική βάση. «Καταρχήν μόνο το 15% των κυνηγετικών σκυλιών στην Κύπρο είναι καθαρόαιμα. Τα υπόλοιπα είναι ημίαιμα. Πώς διαχωρίζεις ένα σκύλο φέρμας και με ποια κριτήρια; Ένα ημίαιμο που φερμάρει γιατί να μην μπορεί να πάει; Ή ακόμα και ένας ιχνηλάτης που φερμάρει γιατί να μην μπορεί να πάει; Ή τι γίνεται με τα σκυλιά επαναφοράς; Ή ακόμα με σκυλιά όπως τα Springer Spaniel, σε ποια κατηγορία μπαίνουν;», δήλωσε ο κ. Κακουλλής. «Ύστερα, γιατί να υπάρχει επιπρόσθετο τέλος ακόμα και σε εθελοντική βάση; Ένας που θέλει να πάει και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, γιατί να είναι σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με έναν που έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει;», πρόσθεσε. «Θέση μας», κατέληξε, «είναι ότι θέλουμε να δοθεί άδεια για κυνήγι μπεκάτσας με συνοδεία σκύλου, αλλά χωρίς οποιοδήποτε επιπρόσθετο τέλος και χωρίς περιορισμό στη ράτσα του σκύλου».

«Ναι» από την Υπηρεσία Θήρας

Από πλευράς της Υπηρεσίας Θήρας ο υπεύθυνος επικοινωνίας Πέτρος Αναγιωτός ανέφερε ότι η Υπηρεσία είναι θετική στο να δοθεί άδεια για κυνήγι μπεκάτσας με συνοδεία σκύλου, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει περιορισμός στο ποιοι σκύλοι θα μπορούν να συνοδεύουν τον κυνηγό. «Είμαστε έτοιμοι να υποδείξουμε συγκεκριμένες περιοχές για άδεια κυνηγίου μπεκάτσας με σκύλο. Όμως θέλουμε να υπάρξει μία κατάληξη στο θέμα των σκύλων. Θέση μας είναι ότι μπορούν να πηγαίνουν τα καθαρόαιμα σκυλιά φέρμας και τα σκυλιά χωρίς χαρτιά ή τα ημίαιμα τα οποία θα περάσουν από κάποια επιτροπή κριτηρίων», δήλωσε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε, τέλος, ότι το κυνήγι μπεκάτσας χωρίς συνοδεία σκύλου θα επιτρέπεται ούτως ή άλλως και χωρίς οποιοδήποτε επιπρόσθετο τέλος, το οποίο αφορά μόνο όσους θα βγάζουν άδεια για συνοδεία σκύλου.

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων