Ο εξοπλισμός του γερακάρη

0

Ο απλούστερος τρόπος εγκατάστασης του γερακιού είναι μέσα στο σπίτι ή στο μπαλκόνι. Όσο πιο κοντά μας το κρατάμε, τόσο πιο στενή διαμορφώνεται η σχέση μαζί του.

Η σκευή του περιλαμβάνει αντικείμενα που έμειναν σχεδόν απαράλλαχτα στο πέρασμα χιλιάδων χρόνων. Η βάση που κάθονται το Χάρις και το Κοκκινόουρο γεράκι λέγεται “τόξο” και είναι καθώς δηλώνει το όνομά της τοξοτή (βλ. φωτ.). Σε τέτοιες βάσεις κάθονται τα δεντρόβια είδη αρπακτικών. Κάθε τόξο επενδύεται στην κορυφή του με ένα κομμάτι μοκέτα-πλαστικό χορτάρι για να προφυλάσσονται τα πόδια του πουλιού από αμυχές και μολύνσεις. Η μοκέτα αυτή καλό είναι να αποστειρώνεται τακτικά.

exoplismos3Στο καμπύλο τμήμα βρίσκεται ένας κρίκος στον οποίο δένουμε το σχοινάκι του γερακιού. Αυτός ο κρίκος, ελαφρύς και με μεγάλη διάμετρο πηγαινοέρχεται καταμήκος του τόξου επιτρέποντας στο γεράκι να κινείται χωρίς να μπερδεύεται.

Τα σύγχρονα λουριά γερακιών φτιάχνονται από δέρμα καγκουρό. Είναι πολύ ανθεκτικό και δε σχίζεται. Καταρχήν μια λωρίδα δέρματος τυλίγεται γύρω από τους ταρσούς του πουλιού και σφραγίζεται με μπουλντούζια (βλ. φωτ.). Μέσα από τα μπουλντούζια περνούν τα κύρια λουριά που καταλήγουν στο στριφτάρι. Στην άλλη μεριά του στριφταριού περνιέται το σχοινάκι που δένεται τελικά στον κρίκο της βάσης.

Άλλο απαραίτητο κομμάτι του εξοπλισμού είναι το κουδουνάκι που τοποθετείται συνήθως στο πόδι του γερακιού και βοηθά στον εντοπισμό του όταν πετάει ελεύθερο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι με περαλλαγές στο σχήμα, στον ήχο, στο υλικό και φυσικά στο κόστος.Όλα είναι χειροποίητα, κατασκευασμένα ειδικά για γεράκια, με χαρακτηριστικά μικρό βάρος, μεγάλη θηλιά για να περνάει το λουράκι και έντονο ήχο.

exoplismos2 Ο εξοπλισμός συμπληρώνεται από το γάντι, την τσάντα του γερακάρη, τη σφυρίχτρα και το κουτί μεταφοράς του γερακιού.
Τα παραδοσιακά καλά γάντια, γίνονται από δέρμα ελαφιού. Το πατρόν βγαίνει σύμφβνα με το περίγραμμα της παλάμης του ενδιαφερόμενου.

Η τσάντα που περιέχει κάθε χρήσιμο αντικείμενο, κρέμεται από έναν κρίκο και έχει δύο ομοιότυπες όψεις. Εύκολα γυρίζει από τη μία στην άλλη δίνοντας τη δυνατότητα πολλών ανεξάρτητων χώρων ώστε να μη μπερδεύονται τα αντικείμενα.

Οι περισσότερες σφυρίχτρες είναι κατάλληλες, εκτός από εκείνες των υπερήχων. Η χρήση τους είναι ευνόητη, είναι ένας τρόπος να φωνάζουμε το γεράκι.

Ο συνηθέστερος τύπος κουτιού μεταφοράς είναι τα πλαστικά κουτιά για μικρόσωμους σκύλους, μελίγες τροποποιήσεις. Ανάλογα με το μεράκι του όμως ο καθένας φτιάχνει το κουτί του γερακιού του όσο όμορφο θέλει. Σημασία έχει να μη φθείρονται τα φτερά του πουλιού, να είναι σκοτεινό, να αερίζεται σωστά και να μη γλιστρά το πάτωμά του.

exoplismos1Αυτός είναι ο βασικός εξοπλισμός ενός γερακάρη που πετάει Χάρις ή Κοκκινόουρο γεράκι. Υπάρχουν οριρμένα αντικείμενα επιπλέον που απαιτούνται για άλλα είδη γερακιών. Αυτά θα περιγράψουμε αργότερα. Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που ζουν επαγγελματικά φτιάχνοντας τέτοια σύνεργα.

Ορισμένα από αυτά είναι αληθινά αριστουργήματα.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων