Πάνω από 2 εκατομμύρια πουλιά θανατώθηκαν παράνομα στην Κύπρο το φθινόπωρο

0

Λευκωσία: Μια δραματική κατάσταση για την παράνομη παγίδευση πουλιών και την ανάγκη για υιοθέτηση του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης δείχνει η τελευταία αναφορά του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου.

Ο Σύνδεσμος ολοκλήρωσε την αναφορά του με τα τελευταία ευρήματα από το συστηματικό πρόγραμμα παρακολούθησης της παράνομης παγίδευσης πουλιών για το φθινόπωρο του 2014, η οποία δείχνει μια δραματική κατάσταση με τα υψηλότερα επίπεδα για την παράνομη παγίδευση με τη χρήση διχτύων από την αρχή του προγράμματος το 2002.

Η ανάλυση των καταγραφών της έρευνας πεδίου, κατά το φθινόπωρο του 2014, έδειξε ότι υπήρχαν 16 χιλιόμετρα ενεργών διαδρομών για δίχτυα εντός της περιοχής έρευνας και πάνω από 6000 ξόβεργα καταγγέλθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και άλλους ΜΚΟ.

Οι αριθμοί αυτοί τονίζουν την εκτενή χρήση και βιομηχανική κλίμακα της παράνομης παγίδευσης με δίχτυα και ξόβεργα. Με αυτά τα επίπεδα παράνομης παγίδευσης, ο Πτηνολογικός εκτιμά ότι περισσότερα από 2 εκατομμύρια πουλιά θανατώθηκαν σε ολόκληρη την Κύπρο το φθινόπωρο 2014.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Η σημερινή κατάσταση με την παράνομη παγίδευση πουλιών βρίσκεται εκτός ελέγχου, τόσο στην Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και στις Βρετανικές Βάσεις. Στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπου το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης (ΣΣΔ) κατά της παράνομης παγίδευσης πουλιών δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί, η παράνομη παγίδευση με τη χρήση ξόβεργων είναι εκτεταμένη και τα εστιατόρια σερβίρουν αμπελοπούλια.

Τα αμπελοπούλια σερβίρονται παράνομα σχεδόν εξολοκλήρου σε εστιατόρια που βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Στις Βρετανικές Βάσεις, παρά την υιοθέτηση του ΣΣΔ, η παράνομη παγίδευση με δίχτυα βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ. Τα αποδημητικά είδη πουλιών αντιμετωπίζουν έναν αυξανόμενο αριθμό απειλών, συμπεριλαμβανομένου του επίμονου και σοβαρού προβλήματος της παράνομης παγίδευσης και θανάτωσης πουλιών.

«Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου συνεχίζει την εκστρατεία του ενάντια στο σοβαρό, επίμονο και αυξανόμενο πρόβλημα της παράνομης παγίδευσης πουλιών στην Κύπρο, καταγράφοντας τη χειρότερη χρονιά με τα υψηλότερα επίπεδα παγίδευσης αποδημητικών πουλιών από την έναρξη του προγράμματος παρακολούθησης το 2002. Η υιοθέτηση και εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης είναι εξαιρετικά επείγουσα, καθώς ο χρόνος εξαντλείται και η αξιοπιστία όλων των αρμόδιων αρχών διακυβεύεται» δήλωσε η Δρ Κλαίρη Παπάζογλου, εκτελεστική διευθύντρια του Πτηνολογικού Συνδέσμου.

«Η αναφορά τονίζει την κλιμάκωση της παράνομης παγίδευσης πουλιών στη Βρετανική στρατιωτική βάση και καλούμε το [Βρετανικό] Υπουργείο Άμυνας και τις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων να επιλύσουν το πρόβλημα πριν την επόμενη φθινοπωρινή μετανάστευση» δήλωσε ο Δρ Τιμ Στόου, διευθυντής της RSPB International (Royal Society for the Protection of Birds).

«Η εκτεταμένη παράνομη δραστηριότητα απαιτεί τη συνεργασία όλων των αρμόδιων αρχών στην Κύπρο για την καταπολέμησή της και οι Βάσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν μηδενική ανοχή κατά της παράνομης παγίδευσης πουλιών» προσθέτει. Ο ίδιος χαιρέτισε την έναρξη αφαίρεσης ακακιών τον περασμένο Δεκέμβρη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η κλίμακα της παράνομης παγίδευσης απαιτεί συνεχή και διαρκή δράση.

Η συνέχιση της αφαίρεσης ακακιών στις Βρετανικές Βάσεις αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική δράση, την οποία ο Πτηνολογικός στηρίζει, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης παγίδευσης στο Κάβο Πύλα στη ρίζα του. Η άμεση υιοθέτηση του ΣΣΔ από όλες τις αρμόδιες αρχές, το οποίο έχει παραμείνει στάσιμο από το Μάιο του 2014, είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου η εφαρμογή του να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Οι αρνητικές επιπτώσεις αυτής της παράνομης δραστηριότητας για την εικόνα της χώρας και για την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου δεν πρέπει να αγνοούνται, πολύ περισσότερο σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.

philenews.com

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων