Κυνηγός -Σκύλος – Τουφεκιά

0

Δεν υπάρχει πιο ολοκληρωμένη κυνηγετική εικόνα από ένα σκύλο σε φέρμα και πίσω του o κυνηγός να κρατάει το όπλο του, έτοιμος να ρίξει.

Παρότι η εικόνα αυτή έχει αποδοθεί χιλιάδες φορές μέσα από τα κυνηγετικά περιοδικά, σε ζωγραφικούς πίνακες, κ.λ.π. πάντα παραμένει επίκαιρη και ξυπνά – στους μυημένους – χιλιάδες συναισθήματα και αναμοχλεύει αναμνήσεις.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι απλός αλλά παράλληλα και σύνθετος. Η κορυφαία αυτή στιγμή που διαρκεί κάποια δευτερόλεπτα, αποτελεί το αποκορύφωμα όλης της προσπάθειας.

Του Σοφοκλή Κοσκινά
Κυνηγεσία-Κυνοφιλία

Αν ο κάθε κυνηγός αναλογιστεί πόσες προϋποθέσεις χρειάζονται μέχρι να φτάσει στο σημείο να πρωταγωνιστήσει σε ένα τέτοιο σκηνικό, δικαιολογείται απολύτως η διαχρονικότητα αυτής της εικόνας.
Όλα ξεκινάνε από το μηδέν. Όταν κρατάμε στα χέρια μας μια μικρή ψυχή, ένα κουταβάκι, στα μάτια του βλέπουμε τον αυριανό κυνηγό, τον πιστό σύντροφο στις κυνηγετικές μας εξορμήσεις. Αυτό όμως το κουτάβι για να εξελιχτεί και να γίνει ένας ώριμος και αξιόμαχος συνεργάτης, χρειάζεται πολύ επίμονη κι επίπονη δουλειά. Επιπλέον η επιλογή του κουταβιού είναι μία πράξη που εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο για το αν τελικά θα γίνει ένα κουτάβι ικανό κυνηγόσκυλο ή όχι. Ακόμα και αν έχουμε τις γνώσεις για να κάνουμε καλές επιλογές, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το κουτάβι που έχουμε επιλέξει για να δουλέψουμε πάνω του, είναι το καλύτερο που μπορούσαμε να επιλέξουμε.
Τέλος πάντων, στο κουτάβι αυτό στηρίζουμε όλα τα όνειρά μας για ένα καλό κυνηγετικό μέλλον.
Με υπομονή και επιμονή περιμένουμε τους μήνες που μεσολαβούν μέχρι να γίνει σκυλάκι και μετά ολοκληρωμένο κυνηγόσκυλο. Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου το κουτάβι μας να μεγαλώσει με το σωστότερο τρόπο.
Από κάποια ηλικία και έπειτα, αρχίζουμε να το βγάζουμε στις πρώτες του εξόδους, που σε ένα μεγάλο ποσοστό η επιτυχία τους εξαρτάται και από την δική μας ψυχολογική διάθεση.
Όσο πάνε όλα καλά κατά την ανάπτυξη του σκύλου, τόσο και η δική μας ψυχολογία αναπτερώνεται. Αν όμως συμβεί το αντίθετο, αλίμονο. Αρρώστιες, κροτοφοβία, φοβίες, κίνδυνοι ατυχημάτων είναι μερικοί από τους αστάθμητους παράγοντες που πρέπει να συνυπολογίζονται στην προσπάθεια τελειοποίησης ενός σκύλου.
Τελικά μετά από όλα αυτά, φτάνει η στιγμή της αλήθειας. Είναι η μεγάλη στιγμή που όλες μας οι προσπάθειες έχουν πάρει μια τελική μορφή, με το σκύλο να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Η στιγμή που ο σκύλος σταματάει φερμαρισμένος πίσω από κάποιο θήραμα, είναι το μικρό θαύμα. Βέβαια αυτό το μικρό θαύμα, δεν είναι παρά η μισή σκηνή από την τελική ονειρεμένη εικόνα. Η εικόνα αυτή συμπληρώνεται από τον κυνηγό, που κρατώντας το όπλο του θα πλησιάσει το σκύλο, και όταν είναι βέβαιος ότι μπορεί να έχει το θήραμα, θα πατήσει τη σκανδάλη του όπλου του.
Εκεί κλείνει ο κύκλος αυτής της κυνηγετικής συνεργασίας κυνηγού-κυνηγόσκυλου.

Στη συνέχεια θα φύγουμε λίγο από τον φίλο και σύντροφο του κυνηγού, το κυνηγόσκυλο και θα σταθούμε στο τελικό σημείο αυτής της εικόνας, δηλαδή το τράβηγμα της σκανδάλης.
Ουσιαστικά το τράβηγμα της σκανδάλης αποτελεί και την τελευταία πράξη ενός συνδυασμού προϋποθέσεων (σκύλος, συνεργασία κυνηγού – σκύλου, αναζήτηση του θηράματος, εντοπισμός, φέρμα, προσέγγιση, τράβηγμα της σκανδάλης).
Το επιστέγασμα όλων αυτών είναι ο πυροβολισμός που δικαιώνει ή όχι την προσπάθεια του σκύλου και για τον κυνηγό είναι η ανταμοιβή πολλών κόπων και ταλαιπωριών.
Είναι άσκοπο να αναφερόμαστε σε ένα καλό όπλο όταν δεν το συνδυάζουμε με έναν καλό σκύλο, όπως άσκοπο είναι να συζητάμε για ένα καλό σκύλο, που όμως ο ιδιοκτήτης του δεν είναι σε θέση να «κρατήσει» το θήραμα που ο σκύλος του βγάζει. Αυτό είναι κανόνας για τις περιπτώσεις που το κυνήγι γίνεται με σκύλο.
Οι παλαιότεροι κυνηγοί έλεγαν ότι για το πετυχημένο κυνήγι χρειάζεται 10 δρχ. όπλο και 100 δρχ. σκύλος.
Ας μου επιτραπεί να καταθέσω και τη δική μου άποψη, που δεν είναι σύμφωνη με το παραπάνω φράση των παλαιότερων.
Ας υποθέσουμε ότι το όπλο μου το έχουν κάνει δώρο και τον σκύλο τον έχω πληρώσει 2.000.000 δρχ. Τι να τον κάνεις το σκύλο αλλά και το όπλο αν δεν μπορείς να «κρατήσεις» θήραμα;
Σκύλος και όπλο στην ουσία είναι το ίδιο σημαντικά. Όταν αναφέρομαι στο όπλο, δεν εννοώ εάν είναι ακριβό ή φτηνό, αλλά ένα όπλο στα μέτρα του κυνηγού. Όταν αναφέρομαι γενικώς σε κυνηγό, σκέφτομαι έναν κυνηγό που ξέρει να φέρει το όπλο στον ώμο του και να το τοποθετεί σωστά στο στόχο που επιλέγει.
Ο καλός σκύλος από μόνος του δεν λέει τίποτα. εξάλλου δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι πίσω από κάθε καλό σκυλί βρίσκεται και ένας καλός κυνηγός.
Οι διαπιστώσεις του τύπου: «τι να το κάνω εγώ το όπλο όταν έχω καλό σκύλο» στην ουσία κάτι ύποπτο κρύβουν.
Ο καλός σκύλος για να παραμείνει καλός, θέλει θηράματα, όχι όμως μόνο να τα βλέπει να πετάνε αλλά πρέπει να «δαγκώνει» και μερικά.
Η κορυφαία στιγμή στην εκπαίδευση του κυνηγόσκυλου είναι όταν ο σκύλος συνδυάζει το κυνηγετικό του πάθος με το τουφέκι, τότε αρχίζει η άριστη συνεργασία μεταξύ κυνηγού και σκύλου.
Αν για τον οποιοδήποτε λόγο μετά από κάποιες φέρμες το σκυλί διαπιστώσει ότι ο κυνηγός πίσω του έχει κατατρομάξει τα θηράματα, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, τότε οι αντιδράσεις του ποικίλλουν και εξαρτάται από τον χαρακτήρα του κάθε σκύλου. Μερικές από αυτές, είναι να εγκαταλείψει τη φέρμα και να προσπαθήσει μόνος του να πιάσει τα θηράματα. Μια άλλη αντίδραση είναι να σπάσει το δεσμό της συνεργασίας και να κυνηγάει για λογαριασμό του. Σε μερικές όμως περιπτώσεις ενδέχεται ο σκύλος να σας επιτεθεί – και με δίκιο του – αφού όλη την μέρα κυνηγάει και αποτέλεσμα δεν βλέπει (ας κάνουμε και λίγο χιούμορ).
Η έκφραση «έβγαλα 15 ορτύκια και κράτησα 1, αλλά δεν πειράζει γιατί ο σκύλος τα φέρμαρε όλα» είναι λίγο ύποπτη και σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει στη διαδικασία του κυνηγιού, που δεν αφορά και τόσο τον σκύλο.
Ολοκληρωμένος κυνηγός δεν είναι ο σκύλος ή ο «σκυλάς», ολοκληρωμένος κυνηγός είναι εκείνος που ασχολείται με τα μέσα που χρειάζονται για να κυνηγήσει, στο βαθμό που πρέπει.
Σε ό,τι αφορά στον καλό σκύλο, πώς βρίσκεται ή πώς εκπαιδεύεται, αρκεί να αναφέρουμε ότι τίποτε δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει απόλυτα την ποιότητά του.
Το κατά πόσο θα γίνει ή όχι μεγάλος σκύλος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σωστή επιλογή του κουταβιού. Και εδώ να πούμε ότι οι πολλοί πειραματισμοί πάνω στο σκύλο βλάπτουν. Αν νομίζετε ότι δεν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις και την ανάλογη υπομονή, απευθυνθείτε σε κάποιον εκπαιδευτή. Και φτηνότερα θα σας κοστίσει (αν υπολογίσετε τα ταξίδια που απαιτούνται και τον χρόνο που πρέπει να διαθέσετε) και απαιτήσεις θα έχετε από τη δουλειά εκπαίδευσης που θα γίνει για το σκύλο σας.
Προϋπόθεση βέβαια για να στείλετε το σκύλο σας για εκπαίδευση είναι να έχετε και εσείς κατασταλάξει στα προσόντα που θέλετε να καλλιεργήσετε στο σκύλο. Θέλετε να αποκτήσει τις εμπειρίες και τις ικανότητες που έχουν οι σκύλοι αγώνων, τον θέλετε να αποδίδει καλύτερα στο κυνήγι, θέλετε να μάθει να στήνεται και να συμπεριφέρεται άριστα στις εκθέσεις μορφολογίας, να κυνηγάει ορτύκια στα 15 και τις πέρδικες στα 300 μέτρα, θέλετε να σας καθαρίζει τα θηράματα, να σας τα μαγειρεύει ή … κάτι άλλο; Όλα αυτά θα πρέπει να τα έχετε ξεκαθαρίσει στο μυαλό σας πριν στείλετε τον σκύλο για εκπαίδευση σε κάποιο επαγγελματία για να κερδίσετε και χρόνο και χρήμα.
Πάντως το μυστικό είναι να σκεφτείτε καλά και να εκτιμήσετε σωστά τις δικές σας ανάγκες στο κυνήγι πριν κάνετε ο,τιδήποτε.
Επίσης καλή επιλογή πρέπει να γίνει από την αρχή, όταν επιλέγετε μεταξύ των διάφορων κυνηγετικών φυλών το σκύλο που κάνει για εσάς και το κυνήγι που συνηθίζετε να κάνετε. Μετά, μπορείτε να επιλέξετε από κάποιον σοβαρό άνθρωπο (επαγγελματία εκτροφέα ή ιδιώτη) ένα σκύλο, είτε κουτάβι, είτε έτοιμο εκπαιδευμένο κυνηγόσκυλο.
Αν σας κοστίσει 50.000 παραπάνω, δεν σημαίνει και πολλά πράγματα. Λίγα χρήματα παραπάνω ούτε εξασφαλίζουν την άριστη ποιότητα, αλλά παράλληλα δεν πρέπει να γίνονται εμπόδιο στο να εξασφαλίσετε ένα σκύλο που πιστεύετε ότι είναι καλός.
Τώρα, για την βελτίωση των ικανοτήτων του κυνηγού, θα πρέπει, ιδιαίτερα τους νεκρούς κυνηγετικούς μήνες να επισκέπτεστε το σκοπευτήριο όσο συχνότερα μπορείτε. Να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να βελτιώσετε και την επώμιση αλλά και την σκοπευτική σας ικανότητα. Το σκοπευτήριο μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε αρκετά πράγματα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τα φυσίγγια σας και να βελτιώσετε την τεχνική σας, να διορθώσετε λάθη ή να ξεπεράσετε αδυναμίες σε κάποιες βολές. Μπορείτε επίσης να δείτε αν το κοντάκι του όπλου που χρησιμοποιείτε είναι στα μέτρα σας, και γενικότερα να προετοιμαστείτε για την κυνηγετική περίοδο που έρχεται.
Σχετικά με το όπλο, μπορούμε να πούμε ότι πρέπει να το επιλέξετε με γνώμονα τις ανάγκες σας και να αποφύγετε τις ακρότητες.
Στο κυνήγι με σκύλο, η πλειοψηφία των βολών «βγαίνει» από τα 10 έως τα 25 μέτρα. Οι περισσότεροι κυνηγοί της φέρμας συνήθως ενδιαφέρονται για «ανοιχτές τουφεκιές». Όμως η ανοιχτή κατανομή έχει και όρια. Και τα όρια, είναι αυτά που καθορίζουν το ασφαλές από το επικίνδυνο. Μια ενδιάμεση λύση σε ότι αφορά το μήκος της κάννης θα σας δώσει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε και άλλα κυνήγια (καρτέρι) χωρίς να σας στερήσει τίποτα από το «κυνήγι φέρμας». Σήμερα τα περισσότερα όπλα μπορούν να χαρακτηρισθούν ως πολυχρηστικά. Τα εναλλακτικά στενώματα και οι αλλαγές κλίσεων που μπορούν να δεχτούν τα κοντάκια, προσφέρονται σε όπλα με προσιτές τιμές για κυνηγούς όλων των βαλαντίων.
Αν σας τύχει να συναντήσετε στο βουνό κυνηγό που θα σας τραβήξει την προσοχή με την ολοκληρωμένη εικόνα που παρουσιάζει αυτός, ο σκύλος και το όπλο του, να είστε σίγουροι ότι για να τα καταφέρει να επιτύχει την αρμονία αυτή προβληματίστηκε αρκετά, έψαξε, επέλεξε σωστά και τελικά δικαιώθηκε από τις τελικές επιλογές του που τον εκφράζουν απόλυτα. Τίποτε δεν είναι τυχαίο και την διαφορά στο αποτέλεσμα την κάνει η προσοχή στη λεπτομέρεια.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων