Εγκαινιάστηκε το ΠΚΕ άγριας πανίδας και αειφορίας της θήρας στους Λιγκιάδες.

0

Ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια για την οικοδόμηση της διαχρονικής περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών, ταυτόχρονα όμως και της αειφορίας της θήρας μπήκε πριν από λίγες ημέρες, με τη σφραγίδα της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου.Πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια λειτουργίας του Περιβαλλοντικού Κέντρου Εκπαίδευσης Άγριας Πανίδας και Αειφόρου Θήρας, σε κτήριο που ανήκει στην Ομοσπονδία στους Λιγκιάδες του δήμου Ιωαννιτών στην ΠΕ Ιωαννίνων.

Η υλοποίηση του έργου έγινε μέσα από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg με το ακρωνύμιο Thiropedia, με το Περιβαλλοντικό Κέντρο να αποτελεί πια ένα κόσμημα, όχι μόνο για τον κυνηγετικό κόσμο, αλλά για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Όραμα, στόχος και φιλοδοξία της Ε’ ΚΟΗ είναι το Κέντρο αυτό να συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης, κυρίως προς το μαθητικό δυναμικό της χώρας, αλλά να βοηθήσει καθοριστικά και σε επίπεδο ενημέρωσης και εκπαίδευσης τον κυνηγετικό κόσμο.

Στο Περιβαλλοντικό Κέντρο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει τα σημαντικότερα είδη της ηπειρωτικής άγριας πανίδας, μέσα από διαδραστικούς πίνακες και εργαλεία, εντυπωσιακές φωτογραφικές απεικονίσεις και ενημερωτικό οπτικοακουστικό υλικό. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία σύσσωμου του Δ.Σ της Ε’ ΚΟΗ, του προέδρου της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Ν. Παπαδόδημα, του βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Καραγιάννη, του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, του αντιπεριφερειάρχη Γ. Καραμπίνα, του προέδρου της Ήπειρος Α.Ε Κ. Ντέτσικα, των δημάρχων Ζίτσας, Ζαγορίου και Φιλιατών κ.κ Πλιάκου, Σπύρου και Παππά, του πρώην δημάρχου Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου, του δημοτικού συμβούλου Ιωαννίνων και προέδρου του Οργανισμού Σπηλαίου Περάματος Ν. Σαρακατσάνου, του Πολιτευτή Ιωαννίνων κ. Βασιλείου Αντώνιου, στελεχών των δασικών υπηρεσιών της Ηπείρου, των τέως αστυνομικών διευθυντών Ηπείρου και Ιωαννίνων αντίστοιχα κ.κ Κ. Τρομπούκη και Ανδρ. Παπιγκιώτη καθώς και πλήθους εκπροσώπων και μελών των κατά τόπους Κυνηγετικών Συλλόγων στην περιοχή αρμοδιότητας της Ε’ ΚΟΗ.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ Παναγ. Σκαμαντζούρας έκανε λόγο για μία μεγάλη ημέρα για τον κυνηγετικό κόσμο, αλλά και για εκείνους που απλώς αγαπούν και σέβονται το περιβάλλον.«Εγκαινιάζουμε σήμερα το Περιβαλλοντικό Κέντρο άγριας πανίδας και αειφόρου θήρας. Ένα πρωτοποριακό Κέντρο, που φιλοδοξούμε να καλύψει τις ανάγκες ενημέρωσης των κυνηγών, αλλά και των παιδιών, σε θέματα οικολογίας, βιολογίας των ειδών της πανίδας, διαχείρισης των οικοσυστημάτων.Εδώ θα έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα οι συνάδελφοι κυνηγοί να αποκτούν ολοκληρωμένες, θεωρητικές γνώσεις γύρω από τη νομοθεσία που διέπει το κυνήγι.Ένα ολοκληρωμένο Κέντρο διαρκούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε θέματα θήρας», ανέφερε αρχικά ο κ. Σκαμαντζούρας που κατέληξε λέγοντας:«Ξέρουμε, ότι έχουμε κάνει και λάθη. Από αυτά άλλωστε μαθαίνουμε και προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι και να βελτιωθούμε. Υπάρχει όμως κάτι που δεν πρόκειται να το χαρίσουμε σε κανέναν. Είναι το αναφαίρετο δικαίωμα της άσκησης της δραστηριότητάς μας, όχι γιατί απλώς είναι το χόμπι μας, αλλά γιατί πιστεύουμε ακράδαντα, ότι το κυνήγι είναι ένα βασικό διαχειριστικό μέτρο για την αειφορία όλων των ειδών της πανίδας και όχι μόνο των θηραμάτων».

Ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Νίκος Παπαδόδημας εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στην Ε΄ ΚΟΗ για το πρωτοποριακό έργο για τα ελληνικά δεδομένα και στάθηκε στην άρρηκτη σχέση του κυνηγιού με το περιβάλλον.Στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης τόνισε πως οι κυνηγοί έχουν δείξει πλούσιο έργο στην περιοχή μας, μνημονεύοντας το σπουδαίο έργο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και πρόσθεσε, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα σταθεί στο πλευρό της Ε΄ ΚΟΗ σε οτιδήποτε χρειαστεί.Θερμά συγχαρητήρια για το έργο απηύθυνε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης.Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου, μίλησε εκ μέρους της ομάδας έργου της Ήπειρος Α.Ε η κα Μαίρη Στεργίου.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων