Παρέμβαση του Δασάρχη Κορίνθου με αφορμή τον εμπρησμό οχημάτων

0

Με αφορμή τον εμπρησμό δυο υπηρεσιακών οχημάτων του Δασαρχείου Κορίνθου

Στις 1,20΄ περίπου στο ξημέρωμα της Δευτέρας 18 Μαΐου 2015 άγνωστος/οι προκάλεσαν εμπρησμό σε δυο υπηρεσιακά οχήματα jeep του Δασαρχείου Κορίνθου που φυλάσσονταν εντός του κλειδωμένου σταθμού στάθμευσης που λειτουργεί από το 1974 εντός της πόλης της Κορίνθου χωρίς ποτέ να έχει συμβεί σε αυτόν το χώρο το παραμικρό. Στο παρελθόν έως το 1998 στον χώρο αυτό στάθμευαν τα Π.Ο του Δασαρχείου.

Χάρις στην έγκαιρη αναγγελία ενός ευαίσθητου πολίτη κατοίκου της Κορίνθου που αντιλήφθηκε την πυρκαγιά στην έναρξη της, την αντίδραση της Ελληνικής Αστυνομίας και την αστραπιαία επαγγελματική κινητοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος, η φωτιά περιορίστηκε μόνο στα δυο οχήματα και αποσοβήθηκε επέκταση της και στα άλλα δυο οχήματα που ήσαν εκεί και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του Δασαρχείου στον χώρο αυτό. Εκφράζουμε και στον πολίτη και στις Υπηρεσίες τις ευχαριστίες μας και τους συγχαίρουμε δημόσια για την αντίδραση τους. Το Π/Σ και η ΕΛΑΣ διεξάγουν από την πρώτη στιγμή έρευνα για τον εντοπισμό των υπευθύνων.

Είναι λογικό το περιστατικό να έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία όλων των δασικών υπαλλήλων του Ν Κορινθίας και όχι μόνο αλλά και της τοπικής κοινωνίας, καθότι το περιστατικό συνέβη μέσα στην πόλη της Κορίνθου. Έχουν προηγηθεί παρόμοια περιστατικά κατά οχημάτων και άλλων δασικών υπηρεσιών (Δασαρχείο Αριδαίας 12-4-2013 και Δασαρχείο Αιγάλεω στις 2-5-2015).

Δεν γνωρίζουμε φυσικά ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν αυτόν ή αυτούς να βάλουν φωτιά στα δυο οχήματα. Από τις συνέπειες όμως της καταστροφής μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάποιοι, το τελευταίο ιδίως διάστημα, φαίνεται να έχουν ενοχληθεί από την αύξηση της παρουσίας και τους ελέγχους της Υπηρεσίας στο ύπαιθρο, δασικές και αγροτικές εκτάσεις και επιθυμούν να ακυρώσουν αυτήν την δράση και συγχρόνως να τρομοκρατήσουν τους δασικούς υπαλλήλους. Σε κρίσιμες στιγμές χωρίς να το θέλουμε σκεφτόμαστε κρίσιμα θέματα.

Ζητούμε από την πολιτεία που έχει ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή μέσω των Προϊσταμένων μας Αρχών να αντικαταστάσει αμέσως τα οχήματα του Δασαρχείου Κορίνθου για να μη ικανοποιηθούν και επιτύχουν τους σκοπούς τους αυτοί που προκάλεσαν τον εμπρησμό όποιοι κι αν είναι.

Να ενισχύσει υπηρεσιακά, θεσμικά, διοικητικά και οικονομικά την Δασική υπηρεσία του Ν Κορινθίας την οποία έχει επιφορτίσει με το βάρος της διαχείρισης , προστασίας και αξιοποίησης 2.400.000 στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων με χιλιάδες ιστορικά φορτωμένα προβλήματα (ιδιοκτησιακό, διεκδικήσεις δημοσίας γης, αυθαίρετα, έκνομες επεμβάσεις, πυρκαγιές κλπ) και με την αγροτική ασφάλεια 900.000 στρεμμάτων διάσπαρτης αγροτικής γης.

Να ενισχύσει τις Δασικές Υπηρεσίες όλης της Ελλάδας με νέο ηλικιακά προσωπικό μέσα και σύγχρονη τεχνολογία ώστε να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες από την κατ εξοχήν αρμόδια κατά νόμο Δασική Υπηρεσία προκειμένου αυτή να απαγκιστρωθεί από την διαδικασία της έκδοσης πράξεων χαρακτηρισμού οριστικά , και να αφιερωθεί στο έργο διαχείρισης , προστασίας και αξιοποίησης των δασικών οικοσυστημάτων της πατρίδας μας , αφού όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα πολιτικά κόμματα της τελευταίας τεσσαρακονταετίας αναγνώρισαν και αναγνωρίζουν το έργο της, έκριναν συμφώνησαν και αποφάσισαν να την διατηρήσουν αυξάνοντας μάλιστα το διαχειριστικό αντικείμενο της αλλά ποτέ καμία δεν την ενίσχυσε με τα κατάλληλα διαχειριστικά εργαλεία για να το κάνει.

Να αναγνωρίσει ότι και σε αυτό το έργο αλλά και σε όλους τους τομείς των αντικειμένων της δασικής υπηρεσίας που είναι τόσο πολλοί και διαρκώς αυξάνονται όπως και οι ανάγκες, είναι απαραίτητο και μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες οι μελετητές ελεύθεροι επαγγελματίες γεωτεχνικοί δασολόγοι που έχουν με το χρόνο αποκτήσει και υποδομές και τεχνογνωσία και πρέπει να τους συμπεριφέρεται όχι ως ανταγωνιστές αλλά ως πολύτιμους συνεργάτες που μπορούν να απασχολήσουν πολλούς δασολόγους , δασοπόνους κλπ κλάδους και να προσφέρουν πολλά και ακόμη περισσότερα, σε μια σύγχρονη επαγγελματική σφαίρα Δασοπονίας με την κεντρική οργάνωση να έχει μια καλύτερα οργανωμένη σύγχρονη, με σύγχρονους στόχους, γνώσεις , δεξιότητες και ικανότητες Δασική Υπηρεσία.

Να καταστρώσει και εφαρμόσει τελικά μια νέα απλή κατακόρυφη, διοικητική εσωτερική οργάνωση απ ευθείας με το Υπουργείο όπως αυτή που υπήρχε πριν τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη, προσαρμοσμένη φυσικά στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών και στα νέα δεδομένα και τεχνολογίες. Χρήσιμη, οικονομική, αποδοτική και αποτελεσματική ώστε να μη αναλωνόμαστε σε άσκοπες και μακροχρόνιες ατέρμονες, γραφειοκρατικές διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες που ταλανίζουν πολλά χρόνια και πολίτες και υπαλλήλους που ακυρώνει και απαξιώνει καθημερινά σε κάθε θετικό βήμα και το έργο της Υπηρεσίας και την ζητούμενη καλώς νοούμενη βιώσιμη ανάπτυξη.

Να αναθεωρήσει και κωδικοποιήσει την δασική νομοθεσία σε όλο το φάσμα εφαρμογής της ώστε αυτή να εφαρμόζεται άμεσα, απλά, γρήγορα και αποτελεσματικά, ανταποκρινόμενη στο κοινό περί δίκαιου αίσθημα και να μη ακυρώνεται και ανατρέπεται κάθε φορά που αλλάζει κυβέρνηση με ψηφοθηρικά αποκλειστικά κριτήρια, φέρνοντας σε απόγνωση και έντονες αντιμαχίες πολίτες υπαλλήλους και ελεγκτικούς φορείς.

Να προχωρήσει αμέσως και επιτέλους στην ίδρυση επάνδρωση ενός επαρκούς και αποτελεσματικού με εξειδικευμένους νομικούς στην δασική νομοθεσία θεσμικό Νομικό Τμήμα στο ΥΠΑΠΕΝ που κυρίως θα εντοπίζει, προλαμβάνει, κωδικοποιεί και θα επιλύει άμεσα τα νομικά ζητήματα που τίθενται και ανακύπτουν κατά την εφαρμογή του νόμου από τις περιφερειακές υπηρεσίες εκδίδοντας και οργανώνοντας μια ειδική διαδικτυακή νομική πύλη εφαρμογής και επίλυσης νομικών θεμάτων εύκολης στην χρήση κυρίως από τους νέους συναδέλφους υπάλληλους και ελευθέρους επαγγελματίες στον χώρο. Δεν μπορεί να συνεχίσει η εξάρτηση των νέων από τους «παλιούς» συνάδελφους. Αυτό πρέπει να σταματήσει οριστικά.

Με απλά λόγια κάτι πρέπει να γίνει προς το καλλίτερο με την συνδρομή και την γνώμη όσων δασικών υπαλλήλων υπηρέτησαν και υπηρετούν ευσυνείδητα στις ξεχασμένες από την πολιτεία και τους πολιτικούς περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες του δασικού αρχιπελάγους της Ελληνικής επικράτειας, ανεξαρτήτως φυσικά ειδικότητας βαθμού και θέσης. Υπάρχουν διοικητικοί υπάλληλοι στην δασική υπηρεσία με ανεκτίμητες γνώσεις και εμπειρία στην διαχείριση δασικών θεμάτων. Κανείς δεν περισσεύει. Και ξέρουμε όλοι τους καλλίτερους.

Με την αίσθηση , από την καθημερινή μας επαφή , ότι εκφράζουμε τις απόψεις όχι μόνο των συναδέλφων υπάλληλων της Δασικής Υπηρεσίας του Ν. Κορινθίας αλλά και άλλων Νομών.

Παναγιώτης Καλλίρης
Δασολόγος Δ/ντης Δασών Κορινθίας

http://dasarxeio.com/2015/05/19/1259-5

/

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων