Η κρυφή γοητεία του μονόκαννου

0

Το μονόκαννο κυνηγετικό όπλο, θεωρείται από πολλούς ο φτωχός συγγενείς των κυνηγετικών όπλων ή το όπλο των αρχαρίων. Παρ’ όλα αυτά το κυνήγι με μονόκαννο αποτελεί μοναδική εμπειρία και θέλει ιδιαίτερες ικανότητες.
Στο στάδιο της κατασκευής το μονόκαννο προσφέρει στον κατασκευαστή μερικές ευκολίες που βρίσκει σε άλλα όπλα.
Μη έχοντας δεύτερη κάννη, ή αποθήκη και μηχανισμούς κάτω από την κάννη, το μονόκαννο μπορεί
να κατασκευαστεί με πιο χοντρά τοιχώματα κάννης και είναι ελαφρύ. Αν μετρήσετε κάννες
μονόκαννου θα δείτε ότι έχουν πιο χοντρά τοιχώματα από καραμπίνες, που ήδη έχει πιο χοντρό
τοίχωμα από τα δίκαννα. Έτσι το μονόκαννο προσφέρει μια πιο ανθεκτική κάννη από άλλους τύπους όπλου.

Επίσης όταν το μονόκαννο πυροδοτεί οι δυνάμεις που αναπτύσσονται είναι πάντα προς την ίδια κατεύθυνση και γωνία. Στο δίκαννο, πλάγιο ή σούπερ ποζέ, οι δυνάμεις αλλάζουν γωνία ανάλογα με ποια κάννη πυροδοτεί. Γι’ αυτό το λόγο το δίκαννο έχει μια πιο περίπλοκη σχεδίαση και κόστος.
Όντας δε μονόκαννο, χωρίς ρίγες και κολλήματα στην κάννη, δεν έχει όλα εκείνα τα κρυφά σημεία που μπορεί να αρχίσει η σκουριά να δουλεύει για να δημιουργεί προβλήματα στο μέλλον. Για τον ίδιο λόγο το μονόκαννο είναι και πιο σκληροτράχηλο, ένα πέσιμο δεν θα του κουνήσει ρίγες κ.λ.π. ούτε κινδυνεύει να του βουλιάξει η κάννη με το χοντρό της τοίχωμα.

Εν ολίγοις το μονόκαννο έχει αρκετά τεχνικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με άλλους τύπους όπλων.

Ο ντουπλές είναι μία από τις κυνηγετικές απολαύσεις που θα ξεχάσει ο κυνηγό του μονόκαννου. Θα έχει όμως πολύ σοβαρά αντισταθμιστικά οφέλη.
Το μεγαλύτερο όφελος είναι αυτό της μέγιστης συγκέντρωσης στη μία και μόνο βολή που μπορεί να ρίξει θα σκοπεύσει καλύτερα και πιο άνετα, ξέροντας ότι αυτή τη βολή έχει και όχι δεύτερη ή τρίτη.
Παράδοξο και αν ακούγεται αυτή η συγκέντρωση βοηθά την ευστοχία και δίνει και μία ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Με το βάρος συγκεντρωμένο ανάμεσα στα χέρια, το μονόκαννο προσφέρει ανεπανάληπτο ζύγισμα. Τέτοιο ζύγισμα βρίσκεται μόνο σε πανάκριβα χειροποίητα όπλα άλλων τύπων. Η μια κάννη και η ανάλογα στενή πάπια, επιτρέπουν στο αριστερό χέρι, το “χέρι που σκοτώνει” όπως έλεγε ο Άγγλος κατασκευαστής Λάνκαστερ, να έλθει πιο κοντά στον κεντρικό άξονα της κάννης.
Αυτή η ιδιότητα επιτρέπει μια πιο γρήγορη και ενστικτώδη πρόταση του όπλου προς το στόχο και μεγαλύτερη πιθανότητα ευστοχίας σε γρήγορους στόχους, όπως την μπεκάτσα ή το ορτύκι.
Αυτό το πλεονέκτημα και μόνο, πληρώνεται πανάκριβα σε αγγλικό δίκαννο, υπολογίστε από 3 εκατομμύρια και πάνω. Στο μονόκαννο μπορείτε να το έχετε με μόλις τριάντα χιλιάδες δραχμές και με μεγαλύτερη αντοχή.

Αρκεί να υπάρχει το ηθικό σθένος που θα αντισταθεί στα πειράγματα της παρέας. Εδώ που τα λέμε αυτά τα πειράγματα και η κοινωνική πίεση είναι που καθορίζουν πολλές φορές τις επιλογές μας, ενώ μειώνουν συχνά την απόλαυσή μας. Άστε τους να λένε..

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων