Απειλούμενο το ένα τρίτο των πτηνών της Ευρώπης

0

Το ένα τρίτο των πτηνών στην Ευρώπη απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προειδοποιεί πως η κατάσταση των φυσικών ενδιαιτημάτων τους ολοένα και χειροτερεύει.  Η έκθεση «Κατάσταση της Φύσης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα προσχέδιο της οποίας διέρρευσε στα αγγλικά μέσα, αποτελεί την πιο λεπτομερή μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος της ηπείρου μας μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των τρυγονιών στην Ευρώπη έχει μειωθεί κατά περίπου 90 τοις εκατό από το 1980, ενώ ο πληθυσμός ενός είδους κορυδαλλού έχει μειωθεί κατά περίπου 50 τοις εκατό.
Περισσότερα από τα τρία τέταρτα περίπου 800 φυσικών βιοτόπων βρέθηκαν σε κακή κατάσταση, με περίπου το ένα τρίτο να έχει επιδεινωθεί από την προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2006. Βελτίωση σημείωσε μόλις το τέσσερα τοις εκατό.

«Η έκθεση δείχνει σαφώς ότι οι φυσικοί βιότοποι άγριας ζωής της Ευρώπης βρίσκονται σε κρίση», δήλωσε ο Αντρέας Μπαουμούλερ, επικεφαλής της μονάδας φυσικών πόρων της WWF Ευρώπης.
«Οι βιότοποί μας αργοπεθαίνουν και το φυσικό μας κεφάλαιο, που αντικατοπτρίζεται σε είδη όπως τα πουλιά και οι πεταλούδες, έχει τεθεί υπό τεράστια πίεση από τη μη βιώσιμη γεωργία και τις πολιτικές χρήσης της γης», πρόσθεσε.

Ωστόσο, υπήρξαν ορισμένες θετικές ενδείξεις όσον αφορά τους πληθυσμούς κάποιων απειλούμενων πτηνών. Οι γύπες, οι αγριόγαλοι και οι γερανοί δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, εν μέρει λόγω των νέων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία τους.
Η επίσημη δημοσίευση της έκθεσης αναμένεται αργότερα αυτό το έτος.

naftemporiki.gr/

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων