Νεκρή αρκούδα σε τροχαίο στην Καστοριά

0

Ένα ακόμα τροχαίο ατύχημα με θύμα αρκούδα συνέβη το Σάββατο 27 Ιουνίου στις 23.00 το βράδυ σε επαρχιακό δρόμο στην περιοχή της Καστοριάς και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Φωτεινή. Ευτυχώς δεν κινδύνεψε η ζωή του οδηγού.

Στο συγκεκριμένο σημείο έχουν γίνει πολλά ατυχήματα με θύματα διάφορα είδη της Άγριας Πανίδας λόγω της πυκνής βλάστησης που υπάρχει εκατέρωθεν του δρόμου και της γειτνίασής του τόσο με τον ημιορεινό όγκο που αποτελεί βιότοπο όσο και με αρδευτικό κανάλι από το οποίο τα ζώα πίνουν νερό. Συγκεκριμένα, τα τρία τελευταία χρόνια έχουν σκοτωθεί στη συγκεκριμένη περιοχή δύο αρκούδες, δύο ζαρκάδια, δύο λύκοι και αρκετές αλεπούδες.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA έχουν τοποθετηθεί στον κάθετο άξονα Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή υπερενισχυμένος φράχτης και πινακίδες που ενημερώνουν τους οδηγούς για την ενδεχόμενη διέλευση αρκούδων, ελαχιστοποιώντας τα ατυχήματα. Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί υπερενισχυμένος φράχτης σε όλο το οδικό δίκτυο της περιοχής και για αυτό οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να σέβονται τα όρια ταχύτητας.

Mέλος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ που λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA, αλλά και ως τακτικός εκπρόσωπος της «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» στην επίσημη OAE με βάση το ΦΕΚ 272/07-02-2014, ειδοποιήθηκε από υπάλληλο του Δασαρχείου αρκετά αργότερα από την ώρα του ατυχήματος και έσπευσε στο σημείο λίγη ώρα πριν το ζώο καταλήξει.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για δύο σημαντικά ζητήματα:

α) για το γεγονός ότι δεν ειδοποιήθηκε εγκαίρως παρά το γεγονός ότι διατηρεί στην περιοχή Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) για την αρκούδα στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA αλλά και τακτικό εκπρόσωπο στο πλαίσιο της επίσημης ΟΑΕ. Επιπλέον, με βάση το ΦΕΚ τόσο η Τροχαία όσο και το Δασαρχείο που είναι αρμόδιο να συντονίσει μια τέτοια επιχείρηση έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν αρμοδίως όλους τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετέχουν στην ΟΑΕ.

β) για το γεγονός ότι δεν παρίστατο (όπως θα όφειλε με βάση το ΦΕΚ) κτηνίατρος προκειμένου να παρασχεθούν στο βαριά τραυματισμένο ζώο οι πρώτες βοήθειες και να του γίνει η κατάλληλη αναισθητοποίηση για καλύτερη διάγνωση και τυχόν ανάνηψη. Αντ’ αυτού η αναισθητοποίηση του ζώου έγινε με ερασιτεχνικό τρόπο από εκπρόσωπο φορέα που δεν συμμετέχει επίσημα στην ΟΑΕ και δεν είναι κτηνίατρος, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί περαιτέρω η κατάσταση του ζώου και να καταλήξει πρόωρα.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ δεσμεύεται ότι θα προσπαθήσει να πείσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αναγκαιότητα της τοποθέτησης στην περιοχή ενημερωτικών πινακίδων για τους οδηγούς. Τέλος, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ θέλει για ακόμα μία φορά να τονίσει ότι οι οδηγοί πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί αυτήν την εποχή όπου λόγω της καρποφορίας των οπωροφόρων δέντρων οι αρκούδες παρουσιάζουν μεγάλη κινητικότητα, αλλά και γύρω από την περιοχή της λίμνης στην οποία κατευθύνονται πολλά ζώα για να πιούν νερό!

Για περισσότερες πληροφορίες:
Θεοδωρίδης Γιώργος/ Υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ»
2310252530(εσωτ.2)/ communication@callisto.gr
Δρ. Γιώργος Μερτζάνης/ Επιστημονικός Υπεύθυνος «Καλλιστώ», 6999 230693

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων