Κάποια πουλιά τη «βρίσκουν» τρίβοντας μυρμήγκια στα φτερά τους

0

Πρόσφατα, ανακάλυψα πως κάποια είδη πουλιών είναι επιρρεπή σε ναρκωτικές ουσίες. Μη βιαστείτε να φανταστείτε πουλιά να σνιφάρουν κόκες στις τουαλέτες των club. Περιμένετε να σας εξηγήσω.

Πριν καιρό, διάβασα μια επιστημονική έρευνα διάρκειας 65 χρόνων, του Horace Groskin, ενός Αμερικάνου εντομολόγου και ορνιθολόγου. Υπήρχε μια συγκεκριμένη πρόταση στην έρευνα η οποία μου τράβηξε το ενδιαφέρον: «Τα πουλιά χρησιμοποιούν τα μυρμήγκια για να αλείφονται με τις εκρήξεις του μυρμηγκικού οξέος και, έτσι, να τονώνουν τους μύες τους, καθώς και για τη γενική ευχάριστη επίδρασή του».

Ευχάριστη επίδραση; Αυτή η συμπεριφορά ονομάζεται «anting» και περιλαμβάνει το να παίρνεις πολλά μυρμήγκια και να τα τρίβεις κάτω από τα φτερά σου. Για να αμυνθούν, τα μυρμήγκια εκκρίνουν μυρμηκικό οξύ, το οποίο μετά απορροφάται από το σώμα των πουλιών. Άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι έχουν δει πουλιά να «χορεύουν» με τα φτερά τους και το ράμφος τους ανοιχτά, αφού έχουν αλείψει το σώμα τους με το αηδιαστικό μυρμηγκο-σπρέι. Ένα είδος ορνιθολογικής μαστούρας, θα μπορούσαμε να πούμε. Αυτό έκανε πολλούς έξυπνους καθηγητές να καταλήξουν στο συμπέρασμα οτι το «anting» είναι ένα βίτσιο και πως τα πουλιά το κάνουν, απλά και μόνο, για να την ακούσουν.

Αποφάσισα να ρωτήσω έναν ειδικό από την Ορνιθολογική Κοινωνία της Ρουμανίας, για αυτό το φαινόμενο. Ο ορνιθολόγος Stefan Emanuel Baltag είπε πως το anting είναι αρκετά συνηθισμένο για αρκετά είδη πουλιών – πιο συγκεκριμένα για τους τσαλαπετεινούς, τα ψαρόνια, τα κοτσύφια, τα βραχοκιρκινέζια, τα κοράκια και τους σπίνους.

«Κάποια πουλιά κάθονται ακίνητα πάνω στους αμμόλοφους των φωλιών των μυρμηγκιών, περιμένοντας να ανέβουν τα μυρμήγκια πάνω στα φτερά τους. Αυτό λέγεται παθητικό anting. Ομως, υπάρχει και το ενεργητικό anting. Δηλαδή, πιάνουν με το ράμφος τους τα μυρμήγκια και απλώνουν το μυρμηκικό υγρό πάνω τους. Μια εξήγηση για αυτό είναι ότι τα πουλιά χρησιμοποιούν τα μυρμηγκικά οξέα ως κάτι ανεβαστικό, με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι καπνίζουν ή παίρνουν ναρκωτικά», μου εξήγησε.

Τα μυρμήγκια συσσωρεύουν αυτό το οξύ στους αδένες τους και το πετάνε σαν σπρέι στους εχθρούς τους, εάν νιώσουν ότι απειλούνται. Το μυρμηκικό οξύ έχει πάρει το όνομά του από τη λατινική λέξη για το μυρμήγκι, «formica». Όταν κάνουν ενεργητικό anting, τα πουλιά χτυπάνε τα φτερά τους έτσι ώστε το υγρό να απλωθεί παντού, μέχρι και στα άκρα των φτερών τους.

Είναι αρκετά εύκολο να εξετάσουμε το μυρμηκικό οξύ – το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να βάλεις το χέρι σου πάνω από μια μυρμηγκοφωλιά και θα βρεθείς με αυτά τα απαίσια υγρά στην παλάμη σου.

http://www.vice.com

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων