Καταστροφικές επιδρομές αγριογούρουνων

0

Καταστροφικές επιδρομές κάνουν κοπάδια αγριογούρουνων σε καλλιέργειες στην περιοχή του Μουζακίου και οι παραγωγοί της περιοχής βρίσκονται σε αδιέξοδο και απόγνωση, καθώς βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.

Ολόκληρα κοπάδια εφορμούν κυρίως σε σταφίδες και αμπέλια που πλησιάζουν σε ωρίμανση και πέρα από την καταστροφή στην παραγωγή σπάνε ακόμη και τα κλήματα. Οπως μάλιστα μας είπαν κάτοικοι της περιοχής, δεν γλιτώνουν ούτε περιβόλια με ελιές και η εικόνα που παρουσιάζουν είναι σαν να είναι οργωμένα και σκαμμένα στις ρίζες των δέντρων. Ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί και τα προηγούμενα χρόνια, όμως φέτος η κατάσταση έχει παραγίνει, προφανώς λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού τους. Και δεν μιλάμε για 1 και 2 ζώα, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, αλλά για κοπάδια 30-40 αγριογούρουνων που κάνουν επιδρομές.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο της Τ.Κ. Μουζακίου Δημήτρη Λίτσα, μας είπε ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και γίνονται μεγάλες ζημιές ειδικά σε σταφίδες και αμπέλια, όπου μπαίνουν, τρώνε αλλά και σπάνε τα κλήματα. Τα 3-4 χρόνια η κατάσταση έχει χειροτερέψει, καθώς έχει αυξηθεί κατά πολύ ο πληθυσμός τους, ενώ σημείωσε πως έχουν κατέβει στην περιοχή μετά τις μεγάλες φωτιές που είχε η Τρίπολη, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν αγριογούρουνα. “Κινούνται κατά κοπάδια, μπορεί να είναι 30-40 μαζί και ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι γίνεται σε όποια καλλιέργεια μπουν μέσα. Ακόμη και οι ελιές μοιάζουν σαν οργωμένες. Κάθε χρονιά τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα, κάτι πρέπει να γίνει” τόνισε χαρακτηριστικά. Σημείωσε τέλος πως αυτό που προτείνουν είναι ή να επιτρέπεται το κυνήγι τους όλο το χρόνο ή να υπάρχει κάλυψη των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, καθώς αρκετοί παραγωγοί καταστρέφονται χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.

Κ.Μπ.
www.eleftheriaonline.gr/

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων