Συνεχίζονται τα κρούσματα με λαθροθήρες στη Μεσσηνία

0

Τα σχέδια λαθροθηρών χαλάνε οι δασοφύλακες και οι θηροφύλακες της Μεσσηνίας, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που συλλαμβάνουν άτομα να κυνηγούν παράνομα ή βρίσκουν στημένες αυτοσχέδιες θηλιές.
Προχθές καταγράφηκε άλλο ένα περιστατικό, στην περιοχή Χατζή, ενώ ο δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας, προειδοποιεί ότι οι ποινές είναι αυστηρές και κατάσχεται όποιο μέσο (όπλο, αυτοκίνητο) έχει μαζί του ο παράνομος κυνηγός. Οι περιπολίες συνεχίζονται και από τους δασοφύλακες και από τους θηροφύλακες καθ’ όλο το 24ωρο.

Αυτόφωρο και κατασχέσεις
Το περιστατικό συνέβη την εβδομάδα που μας πέρασε σε περιοχή του Χατζή. Δύο δασοφύλακες του Δασονομείου της Μεσσήνης σε περιπολία που έκαναν, εντόπισαν στη θέση “Βαθιά Χούνι” 3 αυτοσχέδιες θηλιές για αγριογούρουνα και 1 για λαγό.
Μετά από παρακολούθηση, συνέλαβαν έναν 50χρονο, κάτοικο της περιοχής, που πήγε να ελέγξει τις θηλιές, αν είχε πιαστεί θήραμα.
Ο κ. Κατσίποδας, τόνισε ότι στο δασαρχείο καταφτάνουν πολλές πληροφορίες για παράνομο κυνήγι αγριογούρουνου με αυτοσχέδιες θηλιές. Οι δασοφύλακες κάνουν περιπολίες σε όλες τις περιοχές καθ’ όλο το 24ωρο, με έμφαση τις νυχτερινές ώρες, ενώ εντατικοί έλεγχοι γίνονται και από τους θηροφύλακες.
Αν κάποιος παράνομος κυνηγός συλληφθεί και έχει στην κατοχή του και το παράνομο θήραμα, τότε οδηγείται στο Αυτόφωρο. Αν δεν υπάρχει θήραμα και υπάρχει μόνο εξοπλισμός που αποδεικνύει την παράνομη πράξη, τότε κατάσχονται ότι έχει μαζί του, ακόμα και το αυτοκίνητο. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μην υπάρχει αυτόφωρη διαδικασία, όμως το δασαρχείο καταθέτει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα.

Ζημιά στην άγρια ζωή
Τον τελευταίο χρόνο, ιδιαίτερα το παράνομο κυνήγι αγριογούρουνου και λαγού, έχει αυξηθεί στη Μεσσηνία. Οι δασικοί υπάλληλοι και οι θηροφύλακες ανησυχούν πως πλέον σε πολλές περιπτώσεις παράνομοι κυνηγοί «περνούν» τα όρια της νομιμότητας και επιδίδονται συστηματικά σε λαθροθηρία, προκειμένου να πουλήσουν το κρέας των θηραμάτων σε υψηλές τιμές, με απώτερο σκοπό το κέρδος.
Η λαθροθηρία αποτελεί σοβαρή απειλή κυρίως για τα θηράµατα και την υπόλοιπη άγρια ζωή, έχει δε σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στη διεξαγωγή του νόμιμου κυνηγιού.
Αυτό που επισημαίνεται είναι, ότι δε χάνονται μόνο τα θηράματα που σκοτώνονται, αλλά πολύ περισσότερα. Για παράδειγμα, ένας λαγός όταν αναπαραχθεί δίνει στο συνολικό πληθυσµό έναν αρκετά µεγάλο αριθµό απογόνων. Αν από µια συγκεκριμένη περιοχή αφαιρεθούν 5 θηλυκά άτοµα λαγών και µε δεδοµένο ότι ο λαγός αναπαράγεται κατά µέσο όρο 5 φορές το χρόνο, η αναπαραγωγή αρχίζει για τα νεαρά έπειτα από παρέλευση 4-5 µηνών και δεδοµένου ότι κάθε γέννα αποδίδει δύο λαγουδάκια, τότε η πραγµατική µείωση είναι 68 λαγοί!
Η λαθροθηρία “ανθεί” κατά τη διάρκεια της νύχτας και αρκετές φορές, πριν από το πρώτο φως της ηµέρας.

Της Βίκυς Βετουλάκη
www.tharrosnews.gr

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων