Τακτοποίηση θεμάτων ιδιοκτητών ζωντανών δειγμάτων πανίδας

0

Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε διευκρινήσεις και τακτοποιήσεις θεμάτων που αφορούν τους ιδιοκτήτες ζωντανών δειγμάτων πανίδας, προκειμένου να νομιμοποιήσουν ιδιοκτησία των ζώων που κατέχουν είτε αυτά προέρχονται από εισαγωγή ή από εγχώρια ή προσωπική εκτροφή και αναπαραγωγή.

Σχετικά µε το θέµα της απόκτησης και κατοχής από ιδιώτες για προσωπικούς ή οικιακούς λόγους, προ της έναρξης ισχύος της ΚΥΑ αριθ. 125188/246/22-01-2013 (ΦΕΚ 285΄), ζωντανών δειγµάτων ειδών πανίδας του Πίνακα Α του Καν. (ΕΚ) αριθ. 338/97 υπαγοµένων στις κατά το εδάφιο (β) εξαιρέσεις από την απαγόρευση του εδαφίου (α) του άρθρου 9 της εν λόγω ΚΥΑ .

Έχουν περιέλθει στην Κεντρική Υπηρεσία, µε αφορµή και ερωτήµατα πολιτών που µας γνωστοποιήθηκαν µέσω ορισµένων Περιφερειακών ∆ιαχειριστικών Αρχών CITES, πληροφορίες για την ύπαρξη ενός σοβαρού θέµατος που απαιτεί την λήψη συγκεκριµένων µέτρων για την αντιµετώπισή του.

Συγκεκριµένα, το εν λόγω θέµα αφορά στο γεγονός της απόκτησης και κατοχής από ιδιώτες, για προσωπικούς ή οικιακούς σκοπούς, ζωντανών δειγµάτων ειδών πανίδας (κυρίως πτηνών) του Πίνακα Α του Κανονισµού (ΕΚ) αριθ. 338/97, όπως ισχύει, τα οποία εµπίπτουν σήµερα στις εξαιρέσεις του εδαφίου (β) του άρθρου 9 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) αριθ.125188/246/22-01-2013 (ΦΕΚ 285/Β’/13-2-2013), πριν την έναρξη ισχύος αυτής.
Πρόκειται δηλαδή για δείγµατα που περιήλθαν στην κατοχή των πολιτών ενώ ίσχυε η προγενέστερη αυτής Κοινή Υπουργική Απόφαση αριθ.99098/5881/16-10-2006 (ΦΕΚ 1570/Β’/26-10-06), σύµφωνα µε το άρθρο 9 της οποίας η κατοχή ζωντανών ζωικών δειγµάτων για προσωπικούς ή οικιακούς λόγους απαγορευόταν ανεξαιρέτως.

Τα εν λόγω ζωντανά δείγµατα ειδών πανίδας αφορούν κυρίως πτηνά του Πίνακα Α του Καν. (ΕΚ) αριθ. 338/97 που φέρεται ότι έχουν γεννηθεί και εκτραφεί σε αιχµαλωσία και προήλθαν από αγορές εντός της Ε.Ε. . Το φαινόµενο αυτό πιθανότατα ενισχύθηκε αφενός από το γεγονός της µη ύπαρξης διασυνοριακών τελωνειακών ελέγχων κατά την διακίνηση εµπορευµάτων και αγαθών εντός της Ε.Ε. και αφετέρου από την µη απαίτηση, σύµφωνα µε το άρθρο 7 παρ. 1 σε συνδυασµό µε άρθρο 9 παρ. 4 Καν. (ΕΚ) αριθ. 338/97, να συνοδεύονται από Πιστοποιητικό εσωτερικής διακίνησης τα δείγµατα που προέρχονται από εκτροφή σε αιχµαλωσία (κωδικός πηγής C).

Προκειµένου να λυθεί το θέµα που έχει προκύψει και να υπάρξει ενιαία αντιµετώπιση των πολιτών-κατόχων τέτοιων δειγµάτων για τα οποία υφίσταται τεκµηρίωση ότι δεν πρόκειται για κατά παράβαση της CITES και των σχετικών Κανονισµών της ΕΕ διακινούµενα δείγµατα, ορίζουµε τα εξής:

1. Τα φυσικά πρόσωπα που απέκτησαν, πριν την έναρξη ισχύος της ΚΥΑ αριθ. 125188/246/22-01-2013 (ΦΕΚ 285/Β’/13-2-2013), και ήδη κατέχουν για προσωπικούς ή οικιακούς λόγους ζωντανά είδη πανίδας που περιλαµβάνονται στο Παράρτηµα Α του Κανονισµού (ΕΚ) αριθ. 338/97 και εµπίπτουν στις εξαιρέσεις (β1, β2, β3 και β4) του εδαφίου β του άρθρου 9 της εν λόγω ΚΥΑ, δύνανται να υποβάλλουν αιτήσεις στην κατά τόπο αρµόδια Περιφερειακή ∆ιαχειριστική Αρχή CITES για έκδοση πιστοποιητικού προσωπικής ιδιοκτησίας για τα εν λόγω δείγµατα, κατά τα οριζόµενα στο Κεφάλαιο VIII του Κανονισµού (ΕΚ) αριθ. 865/2006, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και στην εγκύκλιό µας αριθ. 136714/2961/23-10-2013 (Α∆Α: ΒΛΛΥ0-Ζ0Ν).

2. Παρέχεται η διακριτική ευχέρεια στις Περιφερειακές ∆ιαχειριστικές Αρχές CITES να αποδέχονται αιτήµατα πολιτών για έκδοση Πιστοποιητικού Προσωπικής Ιδιοκτησίας για τα ως άνω δείγµατα, και να προβαίνουν στην έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών ως ανωτέρω, εφόσον προηγηθεί αυστηρός έλεγχος των δικαιολογητικών που συνοδεύουν εκάστη αίτηση (συµπεριλαµβανοµένων ιδίως έγκυρων εγγράφων CITES κρατών Μερών της Σύµβασης ή Πιστοποιητικών για χρήση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρατών µελών της ΕΕ) και πειστούν, βάσει αυτών, ότι δεν πρόκειται για δείγµατα που διακινήθηκαν κατά παράβαση των διατάξεων του Κανονισµού (ΕΚ) αριθ.338/97 και της Σύµβασης CITES.

Υπενθυµίζουµε ότι:
1ο. Για τους απογόνους ζώου που καλύπτεται από το ως άνω Πιστοποιητικό Προσωπικής Ιδιοκτησίας, προβλέπεται η έκδοση ανάλογου εγγράφου CITES, σύµφωνα µε την παράγραφο 4 του άρθρου 39 του Κεφαλαίου VIII του Καν. (ΕΚ) αριθ. 865/2006, όπως ισχύει.
2ο. Το Πιστοποιητικό Προσωπικής Ιδιοκτησίας (Personal Ownership Certificate) αφορά αποκλειστικά στον νόµιµο κύριο ή σ’ αυτόν που νόµιµα έχει αποκτήσει ζωντανά ζώα, τα οποία κατέχονται για προσωπικούς και µη εµπορικούς σκοπούς.
3ο. Ιδιοκτήτης δείγµατος που καλύπτεται από Πιστοποιητικό Προσωπικής Ιδιοκτησίας δύναται, εφόσον το επιθυµεί, να πραγµατοποιεί νόµιµη µεταβίβαση των δειγµάτων αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εφοδιαστεί προηγουµένως µε Πιστοποιητικό για εµπορικές δραστηριότητες (Certificate for commercial activities) ακολουθώντας την προβλεπόµενη διαδικασία σύµφωνα µε το άρθρο 43 του κεφαλαίου VIII του Κανονισµού (ΕΚ) αριθ. 865/2006, όπως ισχύει.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ,
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων