Οι άγραφοι νόμοι του κυνηγίου

0

Εδώ θα αναπτύξουμε ορισμένα θέματα, τα οποία δεν αναφέρονται στην γνωστή γραπτή νομοθεσία, αλλά σχετίζονται με την κυνηγετική δεοντολογία, σεβασμό και συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον, την άγρια ζωή, τους γεωργούς, κτηνοτρόφους και ιδιοκτήτες της γης, αλλά και απέναντι στους άλλους κυνηγούς που τυχαίνει να βρίσκονται στην ίδια περιοχή με μας.
Υπάρχουν ορισμένοι άγραφοι νόμοι, οι οποίοι τηρούνται εθιμικά και εμείς, ως λάτρεις των παραδόσεων και των εθίμων μας θα πρέπει να τους τηρούμε απαρέγκλιτα.
Τα έθιμα λοιπόν και η συμπεριφορά μας βασίζονται στον σεβασμό των πιο πάνω και αν για μας το κυνήγι είναι δραστηριότητα αγάπης προς τη φύση και όχι εκτόνωση των όποιων βάρβαρων ενστίκτων κρύβουμε μέσα μας, θα πρέπει να σεβόμαστε τους εαυτούς μας και το κυνήγι.

Του Μηνά Ιορδάνογλου

Περιβάλλον
Η συμπεριφορά μας στο φυσικό περιβάλλον θα πρέπει να είναι συμπεριφορά αγάπης και όχι ληστρική.
Στη φύση θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι είμαστε φιλοξενούμενοι και θα πρέπει να συμπεριφερθούμε όπως αρμόζει σε κάποιον που μας φιλοξενεί.
Δεν καταστρέφουμε δέντρα, πηγές, διαβάσεις, φυτά, κ.λ.π., χωρίς λόγο. Δεν ανάβουμε φωτιές αν δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι είμαστε ασφαλείς. Και αν το κάνουμε, πριν τις εγκαταλείψουμε βεβαιωνόμαστε ότι δεν θα αναζωπυρωθούν. Τα ξύλα που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι μόνο σπασμένα υπολείμματα θάμνων. Υπενθυμίζουμε ότι οι φωτιές στην ύπαιθρο επιτρέπονται μόνο κάτω από ειδικές προϋποθέσεις και άδειες. Αν τις ανάβουμε ανεξέλεγκτα κινδυνεύουμε να βρεθούμε κατηγορούμενοι.
Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η κοπή δέντρων και θάμνων, αν δεν υπάρχει ειδική άδεια.

Γεωργοί – Κτηνοτρόφοι, κ.λ.π.
Οι άνθρωποι αυτοί ζουν στη φύση εκμεταλλευόμενοι ορισμένα από τα οφέλη της. Αυτό σημαίνει ότι ο τόπος του κυνηγιού μας, είναι ταυτόχρονα και τόπος εργασίας των ανθρώπων που προαναφέραμε. Φανταστείτε πως θα νιώσετε αν κάποιος άγνωστος μπει στον χώρο εργασίας σας, καταπατώντας τον κόπο σας, ληστεύοντας τα προϊόντα σας, ή καταστρέφοντας την περιουσία σας.
Τίποτα στην φύση δεν είναι εγκατελειμένο. Η απουσία του ιδιοκτήτη την στιγμή που εμείς κυνηγάμε δεν σημαίνει ότι η περιουσία του είναι στη δική μας διάθεση.
Δεν επιτρέπεται να πλησιάζουμε τα αιγοπρόβατα σε απόσταση που μπορεί να τα τρομάξουμε, ιδιαίτερα αν έχουμε μαζί μας κυνηγόσκυλα.
Δεν κυνηγάμε σε καλλιέργειες και δεν επιτρέπουμε ούτε στα σκυλιά μας την είσοδο.
Δεν παίρνουμε ποτέ καρπούς από τις καλλιέργειες, παρά μόνο αν μας τους προσφέρουν.

Η άγρια ζωή
Δεν πυροβολούμε ποτέ είδη της άγριας ζωής, των οποίων το κυνήγι απαγορεύεται. Η εποχή του κακού λύκου πέρασε ανεπιστρεπτί κι εμείς δεν επιτρέπεται να χρήζουμε αυθαίρετα τον εαυτό μας ρυθμιστή της οικολογικής ισορροπίας. Μπορεί το κράτος να αδιαφορεί για την ορθολογική διαχείριση της άγριας πανίδας, όμως εμείς δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα να κατηγορούμαστε ως δολοφόνοι της φύσης.
Δεν πυροβολούμε ποτέ θήραμα, το οποίο δεν μπορούμε να πάρουμε.
Επίσης δεν πυροβολούμε ποτέ θήραμα που μπορεί να πέσει μέσα σε καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε ζημιά, όταν θα προσπαθήσουμε να το πάρουμε.
Δεν πυροβολούμε ποτέ ακίνητο θήραμα. Πουλιά που κάθονται ή ζώα που τρέφονται ή πίνουν νερό δεν επιτρέπεται να πυροβοληθούν διότι είναι χωρίς άμυνα και ο θάνατός τους δεν είναι αποτέλεσμα θήρας, αλλά δολοφονίας. Ο πραγματικός κυνηγός δεν πυροβολεί ποτέ θήραμα το οποίο δεν έχει άμυνα.
Δεν διατηρούμε ποτέ στη ζωή τραυματισμένα θηράματα. Το τραυματισμένο θήραμα θα πρέπει να θανατώνεται άμεσα και όσο γίνεται πιο ανώδυνα.
Δεν κακομεταχειριζόμαστε ποτέ το νεκρό θήραμα, αλλά αντίθετα το τιμούμε διατηρώντας το σε όσο καλύτερη κατάσταση γίνεται.
Δεν κλωτσάμε, δεν σύρουμε, δεν πετάμε το θήραμα και δεν το μετατρέπουμε σε παιχνίδι παιδιών και σκύλων. Η συμπεριφορά μας απέναντι στο νεκρό θήραμα θα πρέπει να είναι τιμητική, όπως αξίζει σε έναν άξιο αντίπαλο.
Τρώμε πάντοτε το κρέας των θηραμάτων μας. Είναι ντροπή για τον κυνηγό να φονεύει ένα ζώο, αν δεν έχει διάθεση να γευτεί το κρέας του.
Δεν πυροβολούμε ποτέ σε απόσταση μεγαλύτερη από το δραστικό βεληνεκές του όπλου μας.

Οι κυνηγοί
Ο σεβασμός προς τους άλλους κυνηγούς είναι εξίσου σημαντικός με εκείνον που δείχνουμε στη φύση. Είναι γνωστό ότι το θήραμα ανήκει σ’ αυτόν που πρώτος θα το θηρεύσει. Το τραυματισμένο θήραμα είναι επίσης στη διάθεση αυτού που το τραυμάτισε πρώτος. Αν το φονεύσουμε θα πρέπει να το παραδώσουμε στον κυνηγό που το είχε τραυματίσει.
Αν αντιληφθούμε κάποιο θήραμα να πέφτει μακριά από τον κυνηγό που το πυροβόλησε, θα πρέπει να τον ενημερώσουμε και να τον βοηθήσουμε να το βρει.
Σε ό,τι αφορά τα ανιχνευόμενα θηράματα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά βρίσκονται στην διάθεση του ιδιοκτήτη του σκύλου.
Δεν πρέπει να πυροβολούμε ποτέ τον αγριόχοιρο, τον λαγό, την μπεκάτσα, την πέρδικα ή το ορτύκι, που ξεφώλιασαν τα σκυλιά κάποιου άλλου. Αυτό θα πρέπει να γίνεται με την άδεια του ιδιοκτήτη των σκύλων και υπό την προϋπόθεση ότι θα του παραδώσουμε το νεκρό θήραμα. Εκείνος πρέπει να μας επιστρέψει, ως δείγμα ευχαριστίας, τα φυσίγγια που χρησιμοποιήσαμε.
Ο τόπος του κυνηγίου ανήκει σ’ αυτόν που τον οριοθέτησε πρώτος. Το καρτέρι, η περιοχή κυνηγίου λαγού και αγριόχοιρου ανήκουν σ’ αυτούς που βρέθηκαν πρώτοι εκεί και δεν επιτρέπεται να παρεμβληθούμε. Δεν επιτρέπεται να εισερχόμαστε στην περιοχή που έχουν «κλείσει» παρέες που κυνηγούν λαγό ή αγριόχοιρο, αν κυνηγάμε πουλιά. Τα σκυλιά μας και οι πυροβολισμοί μας θα χαλάσουν το κυνήγι μιας ολόκληρης παρέας.
Δεν κινούμεθα κοντά σε άλλον κυνηγό που κυνηγά με σκυλιά φέρμας.
Αν βρεθούμε κοντά σε καρτέρι που βρίσκεται άλλος κυνηγός, δεν πυροβολούμε ποτέ τα πουλιά που περνούν από κει, αλλά αντίθετα αδειάζουμε το όπλο, σε ένδειξη σεβασμού.
Σε περίπτωση που θα βρούμε αδέσποτο κυνηγόσκυλο θα πρέπει άμεσα να ειδοποιήσουμε το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και τον τοπικό κυνηγετικό σύλλογο. Η σιωπηλή περισυλλογή κυνηγόσκυλων από την ύπαιθρο, ισοδυναμεί με κλοπή.
Θα πρέπει να σεβόμαστε τους υπερήλικες και να κατανοούμε ότι τα σωματικά τους προσόντα δεν είναι ενδεχομένως όμοια με τα δικά μας.
Τέλος, κάθε φορά που θα αποφεύγουμε προστριβές και διαμάχες με κυνηγούς, αγρότες και συνανθρώπους, που βρίσκονται μαζί με μας στην ύπαιθρο, θα αποδεικνύουμε ότι είμαστε άνθρωποι με ανώτερο ήθος και παιδεία, όμοια μ’ αυτή που ταιριάζει στον σύγχρονο κυνηγό.

Κυνηγεσία & Κυνοφιλία

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων