Η πτερόρροια των γερακιών

0

Εκπαίδευση γερακιών για αρχάριους

Στα μέσα της άνοιξης ή λίγο αργότερα τα γεράκια ξεκινούν να αλλάζουν φτέρωμα. Έτσι προς το τέλος του καλοκαιριού έχουν αντικαταστήσει τα παλιά και «μεταχειρισμένα» φτερά με καινούργια.

Ο γερακάρης μόλις αντιληφθεί τα πρώτα σημεία της πτερόρροιας, κάποια πούπουλα στο πάτωμα ή ένα φτενό άσπρο πτίλο γύρω από τη βάση, σταματά να πετάει το γεράκι. Πρέπει τώρα να φροντίσει ώστε η πτερόρροια να εξελιχθεί ομαλά και το γεράκι να «ντυθεί» όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένα το νέο του φτέρωμα. Είναι μια στρεσσογόνα περίοδος για τα αρπακτικά που ο οργανισμός τους απαιτεί περισσότερη και άριστης ποιότητας τροφή για να αναπτύξει όμορφα και υγιή φτερά. Το σχετικά πεινασμένο γεράκι που πετούσε ελεύθερο το χειμώνα πρέπει τώρα να παχύνει και να περνά τη μέρα του τελείως ανενόχλητο. Έτσι θα ανανεώσει όλα σχεδόν τα φτερά του μέσα σε πέντε ή έξι μήνες, κάτι που αν ζούσε ελεύθερο στη φύση θα χρειαζόταν ίσως δυο χρόνια.

Αν ένα γεράκι πρόκειται να περάσει αυτούς του μήνες δεμένο στη βάση του, καλό είναι ο γερακάρης να ελέγχει στοιχειωδώς την ποσότητα τροφής. Ένα γεράκι που κορέστηκε από την πολύ τροφή και δεν αγγίζει ή πετά το κρέας στο χώμα, πρέπει να μείνει μια μέρα νηστικό. Αυτό βοηθά να παραμείνει ήμερο και να αποζητά τον εκπαιδευτή ως τροφό του.

Αν πάλι το γεράκι αφεθεί ελεύθερο στη μεγάλη κλούβα θα παχύνει ανεξέλεγκτα και καθώς θα ζει απομονωμένο είναι πιθανό να ξεχάσει τον εκπαιδευτή του σε βαθμό που η παρουσία του να το αναστατώνει. Ο γερακάρης, λοιπόν, σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να αφήσει ήσυχο το αρπακτικό, να μην προσπαθεί να πλύνει τη κλούβα ή να ανανεώσει το χαλίκι του δάπεδου γιατί να φτερά που αναπτύσσονται είναι μαλακά και πολύ εύκολα σπάνε από τα χτυπήματα στους τοίχους ή γίνονται ελαττωματικά από ψυχογενή αίτια. Από τις «κρυφές» τρύπες στα πλάγια της κλούβας θα ρίχνει το κρέας και θα ανανεώνει καθημερινά το νερό χωρίς να γίνεται αντιληπτός.

fteraΑυτά βέβαια ισχύουν μόνο για τα δύστροπα γεράκια. Πολλά μένουν ήμερα και απαθή καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και δέχονται με ευχαρίστηση τον γερακάρη στο κλουβί τους.

Πριν μπει ένα γεράκι στην κλούβα το ψεκάζουμε με αντιπαρασιτικό σπρέϋ για την καταπολέμηση των εξωπαρασίτων. Κόβουμε επίσης τα νύχια και το ράμφος για να μην υπερτροφήσουν και εμποδίζουν το γεράκι στην κίνηση και στην τροφή του.

Τελειώνοντας το καλοκαίρι ο γερακάρης έχει συγκεντρώσει όλα τα πεσμένα φτερά της ουράς καθώς και τα πρωτεύοντα των φτερούγων. Γνωρίζοντας ότι δεν μένουν άλλα να πέσουν παρατηρεί το γεράκι μέχρι να διαπιστώσει ότι και το τελευταίο φτερό αναπτύχθηκε και έφτασε στο τελικό του μήκος. Κατόπιν υπολογίζει να παρέλθουν είκοσι περίπου ημέρες για να είναι σίγουρος ότι όλα τα φτερά σκλήρυναν και απέκτησαν την αντοχή τους. Το φρέσκο φτερό από την ώρα που ξεμυτίζει ως τις είκοσι μέρες μετά την πλήρη ανάπτυξή του είναι τρυφερό και γεμάτο αίμα. Αν σπάσει το γεράκι θα πρέπει να περιμένει ως την επόμενη άνοιξη για την αντικατάστασή του. Υπάρχει ωστόσο πιθανότητα αν το σπασμένο πτερό ήταν ακόμη στο πρώτο, πρώτο στάδιο, να αποβληθεί και σύντομα ένα νέο να αρχίσει να μεγαλώνει.
Τα συγκεντρωμένα ουραία και πρωτεύοντα φτερά φυλάσσονται σε κλειστές ζελατίνες. Αν κατά τη χειμερινή περίοδο το γεράκι σπάσει κάποιο από τα καινούργια φτερά, υπάρχει τρόπος αυτό να μπαλωθεί με τη χρήση του αντίστοιχού του από τα παλιά.

Τα γεράκια που άλλαξαν φτερά στη βάση τους θυμούνται καλύτερα την εκπαίδευση. Έρχονται σε συχνότερη επαφή με τον γερακάρη που τα ανεβάζει στο γάντι το πρωϊ για να τα βγάλει στο κήπο ή για να τα επιστρέψει στη μικρή κλούβα πριν σκοτεινιάσει. Πάντως σε κάθε περίπτωση η υπενθύμιση της εκπαίδευσης στο ξεκίνημα της νέας σεζόν δεν είναι δύσκολη. Αφήνουμε τα μεγαλόσωμα γεράκια δυο μέρες νηστικά και τα μικρόσωμα μία. Κατόπιν τους περνάμε καινούργια λουράκια και τα ζυγίζουμε. Ήδη από την προηγούμενη χρονιά ξέρουμε σε τί βάρη περίπου ανταποκρίνονται. Αρχίζουμε, λοιπόν, να αδυνατίζουμε το βαρύ και υπερχορτασμένο γεράκι μέχρι που να έρχεται ξανά στο γάντι και στο ομοίωμα όπως πριν. Ίσως τώρα, μετά τη μικρή αυτή επανεκπαίδευση να πετάξουν σε ελαφρώς μεγαλύτερα βάρη.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων