Με μπλοκάκια προστίμων και σκάνερ οι δασοφύλακες για ελέγχους σε κυνηγόσκυλα

0

Οδηγίες από το αρμόδιο Υπουργείο έχει ζητήσει το Δασαρχείο Καλαμάτας για το πώς μπορούν να αντιμετωπισθούν οι επιδρομές αγριογούρουνων σε καλλιέργειες στην μεσσηνιακή ύπαιθρο.
Πρόσφατο παράδειγμα στα Περιβολάκια, όπου καθημερινά τα αγριογούρουνα καταστρέφουν λαχανόκηπους, ακόμα και δίπλα από τα σπίτια του χωριού με τους κατοίκους να έχουν αγανακτήσει.
Ο δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας, επισημαίνει ότι το κυνήγι και του αγριόχοιρου έχει ξεκινήσει, αλλά με τους κανόνες που ισχύουν πανελλαδικά και όχι ανεξέλεγκτα και πως υπάρχουν πολλές καταγγελίες για παράνομη θήρα αγριογούρουνου και λαγού.
Παράλληλα, εφιστά την προσοχή στους κυνηγούς για τα κυνηγετικά σκυλιά, καθώς πλέον δασοφύλακες και θηροφύλακες πραγματοποιούν ελέγχους και επιβάλλουν επιτόπου τα πρόστιμα που προβλέπονται, τα οποία δεν είναι μικρά.

Ζημιές από αγριογούρουνα
Σε αρκετά ορεινά χωριά της περιοχής μας, οι κάτοικοι σχεδόν κάθε πρωί, ανακαλύπτουν μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειές τους, εξαιτίας των αγριογούρουνων. Ο κ. Κατσίποδας επισήμανε ότι το κυνήγι λαγού και αγριογούρουνου έχει ξεκινήσει, αλλά υπάρχουν αρκετές ενδείξεις και καταγγελίες για παράνομο κυνήγι κυρίως αγριόχοιρου τη νύχτα.
«Έχουμε κατασχέσει θηλιές για αγριογούρουνα και άλλες παγίδες για λαγούς. Γίνονται τακτικές περιπολίες και από το Δασαρχείο και από τους θηροφύλακες και έχουν υποβληθεί μηνύσεις. Επίσης, γίνεται παράνομο κυνήγι με τη χρήση συσκευών που μιμείται ήχους και έχουμε κάνει αρκετές κατασχέσεις. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλές ζημιές από αγριογούρουνα. Αυτό είναι διαπιστωμένο και από τους υπαλλήλους μας και από τους κατοίκους των περιοχών. Το υπουργείο έχει ζητήσει τις απόψεις των δασικών υπηρεσιών και θα αποφασισθεί κεντρικά τι θα γίνει με αυτό το πρόβλημα», τόνισε ο κ. Κατσίποδας.

Πρόστιμα και από το δασαρχείο
Σχετικά με το κυνήγι, επισήμανε ότι τόσο το Δασαρχείο, όσο και οι θηροφύλακες έχουν ξεκινήσει ελέγχους για τη σήμανση των κυνηγετικών σκύλων, για την οποία είναι υποχρεωμένος κάθε κυνηγός.
Η νομοθεσία προβλέπει την ηλεκτρονική ταυτοποίηση όλων των δεσποζόμενων χώρων και τα πρόστιμα είναι υψηλά.
Μάλιστα, πρόσφατα οι δασοφύλακες, εφοδιάσθηκαν με ειδικά σκάνερ για να ελέγχους τους κυνηγητικούς σκύλους και τα σκυλιά της υπαίθρου, καθώς και με ειδικά μπλοκάκια για να επιβάλλουν επιτόπου πρόστιμα.
«Σε περίπτωση που συλληφθεί κυνηγός που ο σκύλος δεν έχει ηλεκτρονική ταυτοποίηση ή χωρίς να έχει κάνει εμβόλια ή άλλη παράβαση που προβλέπει ο νόμος, θα επιβάλλεται επί τόπου πρόστιμο. Ο δασοφύλακας θα φέρει επάνω του το σκάνερ και έντυπο για την επιβολή όλων προβλέπονται», τόνισε ο κ. Κατσίποδας.
Μερικά από τα πολλά πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος είναι τα εξής:
– Παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής του ζώου συντροφιάς ή δήλωσης της απώλειας του ζώου συντροφιάς, 300 ευρώ.
– Παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας του ζώου συντροφιάς ή της κτηνιατρικής εξέτασης του ζώου, 500 ευρώ.
– Μη κατοχή ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας καθώς και μη κατοχή ενημερωμένου διαβατηρίου, 300 ευρώ.
– Εγκατάλειψη του ζώου, 300 ευρώ.
– Απουσία εν ισχύ αντιλυσσικού εμβολιασμού και μη τοποθέτηση της μεταλλικής κονκάρδας ή παράλειψη άμεσου καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου, 100 ευρώ.
– Παράλειψη προσκόμισης στον οικείο Δήμο του αντιγράφου του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, 300 ευρώ.
– Πώληση ζώου συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των 8 εβδομάδων, 1000 ευρώ ανά ζώο.
– Μετακίνηση ή μεταφορά έως 5 ζώων συντροφιάς, 500 ευρώ.
– Κακοποίηση, βασανισμό, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου, 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό.
– Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου μετά από τροχαίο ατύχημα, 300 ευρώ.
– Άρνηση ή παρακώλυση του ελέγχου από τα αρμόδια όργανα, 300 ευρώ.

της Βίκυς Βετουλάκη
http://www.tharrosnews.gr

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων