Προστάτες του κυνηγίου και της άγριας πανίδας

0

Συνεχίζει τον αγώνα υπέρ του κυνηγίου και της άγριας πανίδας, η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, μέσα όχι μόνο από την αποτροπή και την πάταξη της λαθροθηρίας, αλλά και από ενέργειες για την προστασία των ειδών.

Το αποδεικνύουν δύο περιστατικά, που συνέβησαν σε Παραμυθιά και Παξούς, κινητοποιώντας άμεσα κι ευαισθητοποιώντας τους άνδρες της Ε’ ΚΟΗ.

Στην πρώτη περίπτωση, πολίτης εντόπισε στον κάμπο της Παραμυθιάς έναν νεαρό Χειμωνόκιρκο (Circus cyaneus) και ειδοποίησε την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή. Οι Θηροφύλακες παρέλαβαν το άγριο πτηνό, που διαπιστώθηκε, ότι ήταν τραυματισμένο και δε μπορούσε να πετάξει και ενημέρωσαν σχετικά το Κέντρο Περίθαλψης με την επωνυμία «Δράση για την Άγρια Ζωή, έτσι ώστε να οργανωθεί η μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη. Το άγριο πτηνό μεταφέρθηκε στο Κέντρο, όπου οι κτηνιατρικές εξετάσεις έδειξαν, ότι έχει κάταγμα στο δεξί του φτερό και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δε μπορεί να πετάξει.

Το κάταγμα αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, το πτηνό ακολουθεί συγκεκριμένη θεραπεία και με την ανάρρωσή του, θα απελευθερωθεί στο φυσικό του περιβάλλον.

Δηλητηρίασαν δεκαοχτούρες

Το δεύτερο περιστατικό, στο οποίο επενέβη η Ε’ ΚΟΗ, αναφέρεται στους Παξούς, όπου πριν από λίγες εβδομάδες έφτασε η απάντηση του Τμήματος Υγείας των Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, για τις αιτίες που προκάλεσαν το θάνατο σε πτηνά (δεκαοχτούρες).

Το συμβάν, σημειώθηκε στην περιοχή «Πλάτανος», όπου μετά από καταγγελία πολίτη, θηροφύλακας εντόπισε και περισυνέλεξε δύο νεκρά πτηνά, τα οποία εστάλησαν για τοξικολογικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία του θανάτου τους. Όπως προκύπτει από την απάντηση του, σύμφωνα με το Δελτίο Εργαστηριακής Εξέτασης Δειγμάτων Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών με Αριθμ. Πρωτ: 7507/02-10-2015, δεν ανιχνεύτηκαν τοξικές ουσίες.

Ωστόσο, τονίζεται, ότι «δεν αποκλείεται να έχει χρησιμοποιηθεί τοξική ουσία που δεν μπορεί να ανιχνευθεί και να ταυτοποιηθεί με τη Γενική Τοξικολογική εξέταση, σύμφωνα και με τις παρατηρήσεις του αρμοδίου εργαστηρίου».

Σε ανακοίνωσή της, η Ε’ ΚΟΗ αναφέρει ότι «Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή ανταποκρίνεται σε ένα εύρος αρμοδιοτήτων, που δεν αναφέρονται μόνο στον έλεγχο της άσκησης της κυνηγετικής δραστηριότητας, αλλά αφορούν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των ειδών της άγριας πανίδας. Οι Θηροφύλακες βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών σε 24ωρη βάση για κάθε είδους καταγγελία ή επισήμανση, που μπορεί να αφορά και την κυνηγετική δραστηριότητα και τους ελέγχους στις περιόδους και τις περιοχές απαγόρευσης άσκησης της θήρας, αλλά παράλληλα και σε οτιδήποτε αφορά στην προστασία των ειδών της άγριας πανίδας».

http://www.proinanea.gr

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων