Ερλιχίωση στο σκύλο

0

Η Ερλιχίωση είναι ένα είδος μικροοργανισμών που μολύνει σκυλιά και άλλα είδη παγκοσμίως. Έχει κληθεί επίσης και ως τροπική πανκυτταροπενία (και διάφορα άλλα ονόματα) και μεταδίδεται από τους κρότωνες, κοινά σε όλους ως τσιμπούρια.

Αιτία
Βακτήρια μολύνουν τα λευκά κύτταρα του αίματος. Υπάρχουν πολλά είδη , τα οποία μολύνουν μία ευρεία ποικιλία ζώων, αλλά υπάρχουν μόνο λίγα είδη που επηρεάζουν σκυλιά.

Οι περισσότερες μολύνσεις που αποκτήθηκαν μέσω των δαγκωμάτων είναι από τσιμπούρια της του είδους Rhipicephalus Sanguineus. Η λοίμωξη είναι επίσης δυνατόν να προκληεί και  μέσω  μεταγγίσεων αίματος.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα και η σοβαρότητα της ασθένειας εξαρτάται από το είδος της Ερλιχίωσης και εμπλέκονται με την ανοσολογική ανταπόκριση του σκύλου. Σε γενικές γραμμές, η Erlichia canis φαίνεται να παράγει την πιο σοβαρή ασθένεια, και οι λοιμώξεις τείνουν να προχωρούν μέσα από διάφορα στάδια.

Η οξεία φάση εμφανίζεται μέσα στις πρώτες εβδομάδες και σπάνια είναι θανατηφόρα. Υπάρχει όμως και περίπτωση όπου ο σκύλος εισέρχεται σε μία «υποκλινική φάση- ασυμπτωματική”, η οποία μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, όπου δεν θα υπάρχουν συμπτώματα.

Τα συμπτώματα της Ερλιχίωσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πυρετό
Λήθαργο
Απώλεια της όρεξη
Απώλεια βάρους
Ανώμαλη αιμορραγία (π.χ., ρινορραγίες, αιμορραγία κάτω από το δέρμα – μοιάζει λίγο κηλίδες ή μπαλώματα του μώλωπες)
Διόγκωση των λεμφαδένων
Διευρυμένη σπλήνα
Πόνο και δυσκαμψία (λόγω της αρθρίτιδας και του πόνου των μυών)
Βήχα
Εμέτο και διάρροια
Φλεγμονή του οφθαλμού
Νευρολογικά συμπτώματα (π.χ., έλλειψη συντονισμού, κατάθλιψη, παράλυση, κ.λπ.)
Προβλήματα και με άλλα εσωτερικά όργανα  μπορεί να εμφανιστούν στη χρόνια μορφή, ιδίως νεφρική νόσο.

Διάγνωση 
Δεν είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της Ερλιχίωσης, αφού με ειδική ορολογική ανοσολογική εξέταση αίματος μπορεί να διαπιστωθεί και ταυτόχρονα να φανεί και ο τίτλος της μόλυνσης. Οι εξετάσεις αίματος δείχνουν συνήθως μια μείωση του αριθμού των αιμοπεταλίων («θρομβοκυτοπενία») και μερικές φορές μειωμένους αριθμούς των ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία), ή / και τα λευκά κύτταρα του αίματος.

Η διάγνωση περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι τα σκυλιά που μολύνονται με Ehrlichia μπορούν επίσης να μολυνθούν με άλλες ασθένειες που μεταφέρονται από τσιμπούρια, όπως Babesia, νόσος του Lyme, ή Rocky Mountain spotted πυρετός. Μόλυνση με ένα βακτήριο που ονομάζεται Bartonella. Ο συνδυασμός και άλλων ασθενειών μπορούν να κάνουν τα συμπτώματα πιο σοβαρά και η διάγνωση να είναι πιο περίπλοκη.

Θεραπεία 
Η ασθένεια ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία με αντιβίωση. Η βελτίωση των συμπτωμάτων είναι συνήθως πολύ γρήγορη, αλλά οι αρκετές εβδομάδες θεραπείας είναι αυτές που συνήθως απαιτούνται για να εξασφαλίσουμε την πλήρη ανάκαμψη. Σε σοβαρές περιπτώσεις όπου τα αιμοσφαίρια είναι πολύ χαμηλά, μπορεί να χρειαστούν και μεταγγίσεις αίματος. Επαναμόλυνση είναι δυνατή αλλά δεν είναι μακράς διαρκείας.

Πρόληψη 

Ελέγξτε το σκυλί σας καθημερινά για τσιμπούρια, μιάς και είναι αυτά η αιτία της αρρώστιας και αφαιρέστε τα το συντομότερο. Ο έλεγχος είναι η καλύτερη πρόληψη.

Προϊόντα που εμποδίζουν τα εξωπαράσιτα είναι καλό να χρησιμοποιούνται όλο το χρόνο, πολύ πιο σχολαστικά όμως την περίοδο από Απρίλιο έως Οκτώβριο. Και πάντα να θυμάστε να ακολουθείτε τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας κατά τη χρήση αυτών των προϊόντων.

www.vetherapy.gr

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων