Αποζημιώσεις για την προσκόμιση αλεπούδων – Ενημέρωση κυνηγών

0

Κατόπιν της δημοσίευσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Αριθμ. 1677/65137/06.06.2016 «Έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, για το έτος 2016» (ΦΕΚ Β 1639) και αναφορικά με τις αποζημιώσεις για την συλλογή δειγμάτων στα πλαίσια της εφαρμογής των Προγραμμάτων Παθητικής και Ενεργητικής Επιτήρησης της Λύσσας σας περιγράφουμε παρακάτω την διαδικασία που θα ακολουθείται.

 Συλλογή δειγμάτων (νεκρές αλεπούδες) παθητικής επιτήρησης
Οι κυνηγοί, θηροφύλακες και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων δύνανται να λαμβάνουν αποζημίωση ύψους 50 ΕΥΡΩ ανά αλεπού που βρίσκουν νεκρή (χωρίς τραύματα από όπλο), συλλέγουν σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στην αριθ. 331/10301/25.01.2013 Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ 198 Β’) «Πρόγραμμα Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και εν συνεχεία προσκομίζουν στις κατά τόπου κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Η δυνατότητα της αποζημίωσης αυτής ισχύει αναδρομικά από την αρχή του 2016 και για όλο το έτος.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών αλεπούδων που θα συλλεγούν και για τις οποίες προβλέπεται αποζημίωση το έτος 2016 είναι 700 για όλη την χώρα. Το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων θα ενημερώνει σε τακτά διαστήματα τις Περιφερειακές Κτηνιατρικές Αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς (Δ/νσεις Δασών, Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας) για την πορεία συλλογής των δειγμάτων νεκρών αλεπούδων (αριθμός αυτών) με σκοπό η πληροφορία να μεταφέρεται στους αρμόδιους για την συλλογή δειγμάτων. Για τις νεκρές αλεπούδες που θα συλλεγούν πέραν του αριθμού των 700, δεν προβλέπεται αποζημίωση. Προκειμένου να καταβληθούν οι αποζημιώσεις, οι κυνηγοί, θηροφύλακες και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων υποβάλλουν κατάλληλο προς εξέταση ως προς τον ιό της Λύσσας δείγμα (ολόκληρη νεκρή αλεπού) στις αρμόδιες κατά Περιφέρεια ή Περιφερειακή Ενότητα Κτηνιατρικές Αρχές συμπληρώνοντας το «Έντυπο Αποστολής δειγμάτων από ιδιωτικούς φύλακες θήρας, κυνηγούς και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων για το Πρόγραμμα Παθητικής Επιτήρησης της Λύσσας» (Παράρτημα Α1).

Για τα δείγματα που έχουν προσκομισθεί το έτος 2016 πριν την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Αριθμ. 1677/65137/06.06.2016, τεκμήριο προσκόμισης δείγματος αποτελούν τα συμπληρωμένα έντυπα δειγματοληψίας που έχουν στα αρχεία τους οι κατά τόπους κτηνιατρικές αρχές ενώ τα άτομα που αιτούνται αποζημίωσης συμπληρώνουν την ημέρα αίτησης, το «Έντυπο Αποστολής δειγμάτων από ιδιωτικούς φύλακες θήρας, κυνηγούς και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων για το Πρόγραμμα Παθητικής Επιτήρησης της Λύσσας». Μαζί με τα ανωτέρω, οι κυνηγοί, θηροφύλακες και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων προσκομίζουν στις κτηνιατρικές αρχές αίτημα πληρωμής στο οποίο θα αναφέρεται και το ΑΦΜ και ο τραπεζικός λογαριασμός IBAN του αιτούντος (Παράρτημα Α2) καθώς και έγγραφο/βεβαίωση που να αποδεικνύει την ιδιότητά τους (κυνηγοί, θηροφύλακες και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων).

 Συλλογή δειγμάτων (θανατωμένες αλεπούδες) ενεργητικής επιτήρησης με σκοπό τον έλεγχο πρόσληψης των εμβολίων και της ανοσοποιητικής απάντησης
Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα Εφαρμογής του Προγράμματος εμβολιασμού των αλεπούδων για τη Λύσσα ανά εμβολιακή καμπάνια και σύμφωνα με σχετικές υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν τις λεπτομέρειες εφαρμογής του εκάστοτε προγράμματος εμβολιασμού και έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς, πρέπει να συλλεγεί είτε από τα συνεργεία δίωξης όπως ορίζονται (εντός και εκτός κυνηγετικής περιόδου) είτε από τους κυνηγούς/θηροφύλακες με άδεια κυνηγιού σε ισχύ μέσα στην κυνηγετική περίοδο ένας συγκεκριμένος αριθμός θανατωμένων αλεπούδων (2 αλεπούδες ανα 100km2 ανά καμπάνια). Βάσει των δεδομένων των ρίψεων, ο εναέριος εμβολιασμός έχει ολοκληρωθεί από 14/04/2016 Η συλλογή αλεπούδων ξεκίνησε στις 14/05/2016 και θα διαρκέσει δύο μήνες στις ΠΕ Δράμας, Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής (εκτός από τις χερσονήσους Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Αγίου Όρους), Ημαθίας, Πιερίας (το δυτικό τμήμα), Πέλλας, Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς, Ευρυτανίας (τμήμα), Άρτας, Πρεβέζης, Ιωαννίνων και μικρά τμήματα των ΠΕ Γρεβενών και Λάρισας(περιοχές με κόκκινο, μπλε και πράσινο χρώμα στον συνημμένο χάρτη)..
Για τις περιοχές με μαύρο χρώμα στον συνημμένο χάρτη η ενεργητική επιτήρηση ξεκινά την 15/06/2016 και θα διαρκέσει επίσης δύο μήνες. Οι φύλακες θήρας και οι κυνηγοί που φέρουν άδεια θήρας μπορούν να λαμβάνουν αποζημίωση ύψους 30 ΕΥΡΩ ανά θανατωμένη αλεπού που θα προσκομίζεται άμεσα μετά τη θανάτωσή της στην τοπική κτηνιατρική αρχή στα πλαίσια του Προγράμματος Ενεργητικής Επιτήρησης της Λύσσας. Τα Τμήματα Κτηνιατρικής των ΠΕ εφαρμογής του Προγράμματος καλούνται σε εβδομαδιαία βάση (την τελευταία εργάσιμη ανά εβδομάδα) να αποστέλλουν στην Υπηρεσία μας με φαξ ή email τον αριθμό ζώων που έχουν συλλεγεί και την περιοχή δειγματοληψίας (τοπωνύμιο).

Το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων θα ενημερώνει σε τακτά διαστήματα τις Περιφερειακές Κτηνιατρικές Αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς (Δ/νσεις Δασών, Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας) για την πορεία συλλογής των δειγμάτων θανατωμένων αλεπούδων (αριθμός αυτών) με σκοπό η πληροφορία να μεταφέρεται στους αρμόδιους για την συλλογή δειγμάτων. Λοιπές οδηγίες για την Ενεργητική Επιτήρηση που ακολούθησε την καμπάνια της άνοιξης 2016, υπάρχουν στην υπ’αριθμ. 982/39091 /31.03.2016 Υπουργική Απόφαση η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ (Πολίτης; Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο; Λύσσα). Τεκμήριο για το κάθε δείγμα (αλεπού που έχει θανατωθεί) θα αποτελεί το πλήρως συμπληρωμένο «Έντυπο Αποστολής δειγμάτων από κυνηγούς και φύλακες θήρας για το Πρόγραμμα Ενεργητικής Επιτήρησης της Λύσσας» το οποίο και θα φυλάσσεται στην αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία. Προκειμένου να καταβληθούν οι αποζημιώσεις, οι θηροφύλακες και οι κυνηγοί με άδεια θήρας υποβάλλουν κατάλληλο προς εξέταση δείγμα (ολόκληρη θανατωμένη αλεπού) στις αρμόδιες κατά Περιφέρεια ή Περιφερειακή Ενότητα Κτηνιατρικές Αρχές συμπληρώνοντας το «Έντυπο Αποστολής δειγμάτων από φύλακες θήρας και κυνηγούς για το Πρόγραμμα Ενεργητικής Επιτήρησης της Λύσσας».

Για τα δείγματα που έχουν προσκομισθεί το έτος 2016 πριν την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Αριθμ. 1677/65137/06.06.2016, τεκμήριο προσκόμισης δείγματος αποτελούν τα συμπληρωμένα έντυπα δειγματοληψίας που έχουν στα αρχεία τους οι κατά τόπους κτηνιατρικές αρχές ενώ τα άτομα που αιτούνται αποζημίωσης συμπληρώνουν την ημέρα αίτησης, το «Έντυπο Αποστολής δειγμάτων από φύλακες θήρας και κυνηγούς για το Πρόγραμμα Ενεργητικής Επιτήρησης της Λύσσας» Μαζί με τα ανωτέρω, οι κυνηγοί και οι θηροφύλακες προσκομίζουν στις κτηνιατρικές αρχές αίτημα πληρωμής στο οποίο θα αναφέρεται και το ΑΦΜ και ο τραπεζικός λογαριασμός IBAN του αιτούντος καθώς και έγγραφο/βεβαίωση που να αποδεικνύει την ιδιότητά τους (κυνηγοί – θηροφύλακες, άδεια θήρας σε ισχύ). Ανά μήνα, τα Τμήματα Κτηνιατρικής θα αποστέλλουν τους συνημμένους καταλόγους (Παθητικής και Ενεργητικής Επιτήρησης) του Παραρτήματος Γ και επιπλέον αίτημα στην ΔΥΖ όπως περιγράφεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 1677/65137/06.06.2016. Για τα δείγματα που έχουν συλλεγεί από την αρχή του έτους 2016 θα αποσταλούν συγκεντρωτικά τα αιτήματα και οι κατάλογοι κατά την πρώτη αποστολή προς την ΔΥΖ.
Ο κωδικός για δράση για την Παθητική Επιτήρηση (αποζημίωση κυνηγών, φυλάκων θήρας και μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων) είναι ο 011ΛΠ .
Ο κωδικός για δράση για την Ενεργητική Επιτήρηση (αποζημίωση κυνηγών, φυλάκων θήρας) είναι ο 011ΛΕ .
Για καλύτερη προετοιμασία και συντονισμό των διαδικασιών συλλογής δειγμάτων και ειδικότερα αναφορικά με τη συνεργασία των κτηνιατρικών υπηρεσιών με τους κυνηγούς- θηροφύλακες και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, παρακαλούμε οι κτηνιατρικές αρχές των ΠΕ των Περιφερειακών Ενοτήτων του Προγράμματος Εμβολιασμού των αλεπούδων για τη λύσσα, να επικοινωνήσουν με τις κυνηγετικές ομοσπονδίες, κυνηγητικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους και οργανώσεις της περιοχής αρμοδιότητάς τους. Θα πρέπει να γίνει ενημέρωση για τον τρόπο συσκευασίας των δειγμάτων (αλεπούδων) (έχει αποσταλεί σχετικό ενημερωτικό video), τον αριθμό των ζώων που πρέπει να συλλεγούν (ενεργητική επιτήρηση), την σημασία επικοινωνίας με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες για την αποστολή των δειγμάτων ζώων όπου υποδείξουν, την συμπλήρωση των συνοδευτικών εγγράφων, την προμήθεια από τις Υπηρεσίες των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών κα.

Τα σχετικά έγγραφα και αιτήσεις θα ζητηθούν από τα κατά τόπους Δασαρχεία και κτηνιατρικές αρχές

xartislis

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων