Η λαθροθηρία προστατευόμενων ειδών και οι ορτολανοφάγοι

0

..Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τη ΓΑΛΛΙΑ να προστατεύσει τα βλαχοτσίχλονα..

Κάθε μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει δελτίο τύπου όπου παρουσιάζονται και ταξινομούνται ανά τομέα πολιτικής οι κυριότερες αποφάσεις για υποθέσεις παράβασης που ελήφθησαν από την Επιτροπή. Για τις υποθέσεις αυτές, η ΕΕ κινεί νομική διαδικασία κατά των κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που υπέχουν δυνάμει του ενωσιακού δικαίου.


vlaxotsixlon
Στη δέσμη αποφάσεων Ιουνίου, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει η υπόθεση που αφορά τη λαθροθηρία ενός προστατευόμενου αποδημητικού πτηνού, του Βλαχοτσίχλονου (Emberiza hortulana). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λοιπόν,  ζητά από τη Γαλλία να θέσει τέρμα στη λαθροθηρία και τη θανάτωση του βλαχοτσίχλονου, ενός μη θηρεύσιμου αποδημητικού είδους πτηνών το οποίο προστατεύεται αυστηρά βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ περί διατήρησης των αγρίων πτηνών.

Η οδηγία για τα άγρια πτηνά (οδηγία 2009/147/ΕΚ) απαγορεύει τις δραστηριότητες που αποτελούν άμεση απειλή για τα πτηνά, όπως τον εκ προθέσεως φόνο ή τη σύλληψη πτηνών, την καταστροφή των φωλιών και την αφαίρεση των αυγών, και τις συναφείς δραστηριότητες, π.χ. το εμπόριο ζώντων ή νεκρών πτηνών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των οικοτόπων των απειλουμένων με εξαφάνιση και των αποδημητικών ειδών.

Μολονότι το γαλλικό δίκαιο απαγορεύει την πρακτική αυτή, τα βλαχοτσίχλονα αποτελούν αντικείμενο λαθροθηρίας στη μεταναστευτική διαδρομή που ακολουθούν στη νοτιοδυτική Γαλλία στο τέλος του καλοκαιριού, ψήνονται και καταναλώνονται, και η παράνομη αυτή πρακτική γίνεται ανεκτή από τις αρχές επιβολής του νόμου. Μεταξύ του 1980 και του 2012, το σύνολο του ευρωπαϊκού πληθυσμού του είδους αυτού μειώθηκε κατά 84 %, ενώ η λαθροθηρία στη Γαλλία καταστρέφει τις προσπάθειες διατήρησης που καταβάλλουν άλλα κράτη μέλη για την ανατροπή της μείωσης του είδους.

Τον Ιανουάριο του 2013 η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή καλώντας τις γαλλικές αρχές να απέχουν από την παράνομη παγίδευση. Ωστόσο, καθώς η πρακτική συνεχίζεται, η Επιτροπή αποστέλλει πλέον αιτιολογημένη γνώμη. Η Γαλλία έχει πλέον δύο μήνες στη διάθεσή της για να κοινοποιήσει στην Επιτροπή τα μέτρα που έλαβε για την ευθυγράμμιση της εθνικής της νομοθεσίας με τη νομοθεσία της ΕΕ. Σε διαφορετική περίπτωση, η Επιτροπή ενδέχεται να αποφασίσει να παραπέμψει τις γαλλικές αρχές στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Το βλαχοτσίχλονο και οι ορτολανοφάγοι

Το βλαχοτσίχλονο (ορτολάν στα γαλλικά) είναι ένα καλλικέλαδο πουλάκι. Απαντάται στην Κρήτη – και παλαιότερα σε νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου – ψηλά στα 400 έως 1.000 μέτρα, αλλά και σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης του νότου και του βορρά. Κυρίως στο νότο γίνεται βορά του ανθρώπου και κατ΄εξοχήν στη νότιο Γαλλία απαντώνται οι συστηματικοί ορτολανοφάγοι. Οσοι το έχουν γευτεί μιλούν για εξαίσιο έδεσμα.

vlaxotsiΗ κατανάλωση του μικρού ωδικού πτηνού απαγορεύθηκε το 1999, λόγω της επαπειλούμενης εξαφάνισής του από το υπερβολικό κυνήγι. Η ιδιαιτερότητα του βλαχοτσίχλονου έγκειται στο γεγονός ότι τρώγεται ολόκληρο, με το κεφάλι, το ράμφος και τα κόκαλα, αλλά ευτυχώς χωρίς το πτέρωμα.

Οι ορτολανοφάγοι ή όσοι δουλεύουν γι’ αυτούς πιάνουν το βλαχοτσίχλονο ζωντανό με ξόβεργες όταν πάει να πιει νερό ή με καπατζέδες βάζοντας σε διπλανό κλειστό κλουβί έναν ομοειδή του κράχτη.

Η διαδικασία της βρώσης του συνιστά ειδική τελετουργία. Αφού ψηθεί μέσα σε μικρό κατσαρολάκι – τηγανάκι, σερβίρεται – συνήθως χωρίς γαρνιτούρες. Οι ορτολανοφάγοι καλύπτουν το κεφάλι τους και το πρόσωπό τους με μεγάλη λευκή πετσέτα πλυμένη χωρίς αρωματικό σαπούνι, ουδέτερη, άοσμη, ώστε να «κρατήσει» και να κυριαρχήσει το θεσπέσιο άρωμα του εδέσματος. Λένε μάλιστα πως λίγο πριν από τη μέση αυτής της διαδικασίας, παρεμβάλεται σαν γευστικό ιντερμέδιο η απόλαυση των μικροτάτων πνευμόνων του οι οποίοι είναι «γεμάτοι» αρμανιάκ, αφού επίτηδες ο μάγειρας πριν ξεπουπουλιάσει το πουλάκι το έχει βυθίσει ζωντανό και το έχει πνίξει μέσα σ΄αυτό το ευγενές οινοπνευματώδες ποτό.

Μάχη γύρω από ωδικό πτηνό που τρώγεται ολόκληρο

Από το 1999 που απαγορεύθηκε η αναγραφή του στα μενού των εστιατορίων, οι γαστρονόμοι του είδους προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εξασφαλίσουν την επάνοδο του ωδικού πτηνού στα τραπέζια, υπογραμμίζοντας τις ρωμαϊκές καταβολές του εδέσματος. Η εκστρατεία προκάλεσε, όμως, αντιδράσεις από κύκλους οικολόγων, που υποστηρίζουν ότι η αναβίωση του πιάτου θα οδηγήσει στην τελική εξαφάνιση του συγκεκριμένου είδους. Έτσι το θέμα έφτασε μέχρι τα υψηλά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μπορεί να οδηγήσει τη Γαλλία στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Παρά την απαγόρευση πολλοί Γάλλοι συνεχίζουν, βέβαια, να πιάνουν το πτηνό με παγίδες, για να το σερβίρουν με τον παραδοσιακό τρόπο. Οι οικογένειες στην περιοχή της Ακουιτανίας τα προτιμούν μία φορά τον χρόνο, στο τέλος γενναίου γεύματος.

dasarxeio.com

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων