Η πρώτη σύλληψη για φόλες στην Κρήτη

0

Η πρώτη σύλληψη για δηλητηριασμένα δολώματα σημειώθηκε χθες στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή Κουρτέσι του Οροπεδίου Λασιθίου. Επίσημη ανακοίνωση αναμένεται τη Δευτέρα από τη Διεύθυνση Δασών, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η σύλληψη σημειώθηκε από δασοφύλακες οι οποίοι έσπευσαν στην περιοχή μετά από ειδοποίηση της θηροφυλακής.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το πρωί της Παρασκευής οι δύο θηροφύλακες μαζί με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους εντόπισαν αρχικά παράνομες συρμάτινες παγίδες (”θηλιές”) που είχαν τοποθετηθεί για την αιχμαλωσία λαγών.

Όπως διαπιστώθηκε, κάτω από τις θηλιές υπήρχαν και δόκανα ενώ σε κοντινή περιοχή βρισκόταν στάβλος και ένα μετόχι.  Σε ερώτηση προς τον αγρότη – ιδιοκτήτη του στάβλου εκείνος παραδέχτηκε πως ήταν δικά του τα δόκανα ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν και δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες) καθώς και απαγορευμένα φάρμακα.

Οι θηροφύλακες ειδοποίησαν τη Διεύθυνση Δασών Λασιθίου ενώ ακινητοποίησαν τον αγρότη που προσπάθησε να διαφύγει από το σημείο. Οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών που έφτασαν με αυτοκίνητο στην περιοχή συνέλαβαν τον αγρότη, ο οποίος πρόκειται να οδηγηθεί τη Δευτέρα στο Αυτόφωρο.

Η συγκεκριμένη σύλληψη είναι η πρώτη που καταγράφεται σε επίπεδο Κρήτης παρά το γεγονός των εκατοντάδων καταγγελιών που έχουν γίνει στο παρελθόν για τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, ενώ δεκάδες είναι κάθε χρόνο τα ζώα που πέφτουν νεκρά από την πρακτική αυτή.

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία ήδη από το 1993.  Οι φόλες χρησιμοποιούνται εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ κυνηγών και παραγωγών για τη χρήση μιας περιοχής. Πολύ συχνά είναι και τα φαινόμενα δηλητηρίασης κυνηγόσκυλων ώστε να μην εμφανίζονται σε περιοχές βόσκησης οικόσιτων ζώων. Το πιο συνηθισμένο κίνητρο εξόντωσής τους από μία μερίδα των κτηνοτρόφων, είναι ότι οι σκύλοι φύλαξης κοπαδιών αποσπώνται από την παρουσία κυνηγόσκυλων καταδιώκοντας τα, με αποτέλεσμα να μένει αφύλαχτο το κοπάδι.  Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί καίρια απειλή και για τα αρπακτικά πουλιά, ιδιαίτερα τα πτωματοφάγα όπως είναι ο γυπαετός, το όρνιο και ο ασπροπάρης.

Μ.Δ.
www.ekriti.gr

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων