Τι σκοπεύει να κάνει ο Τσιρώνης με τη θηροφυλακή;

0

Σε απάντηση ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το Βουλευτή κ. Χρήστο Χατζησάββα, που αφορούσε το μέλλον και την οργάνωση της θηροφυλακής, ο αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Τσιρώνης, απάντησε ότι:  «έχει ολοκληρωθεί ο εθνικός διάλογος για το κυνήγι και έχει συσταθεί η επιτροπή που θα επεξεργαστεί τα αποτελέσματα του διαλόγου. Ένας από τους βασικούς στόχους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι και η αναβάθμιση της θηροφυλακής έτσι ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματική μέσα από διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο».

Την απάντηση του κ. Τσιρώνη συνοδεύει το υπ’ αριθμ. πρωτ. 47/1716/10-6-2016 έγγραφο της Δ/νσης Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος/ΥΠΕΝ, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και συνεπώς η θηροφύλαξη, αποτελεί αρμοδιότητα που ασκείται από τις Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στα πλαίσια της εν γένει εποπτείας και ελέγχου της κυνηγετικής δραστηριότητας κατά τις διατάξεις του Δασικού Κώδικα .

Το θέμα της βελτίωσης της λειτουργίας των Δασικών Υπηρεσιών και της αξιοποίησης του προσωπικού τους, στα θέματα δασοπροστασίας και θήρας, τίθεται κατ’ ανάγκη όχι μόνο από ενδιαφερόμενους κοινωνικούς φορείς και πολίτες αλλά και θεσμικούς παράγοντες της Ε. Ε και αποτελεί εν δυνάμει υποχρέωση του Υπουργείου μας.

Στο πλαίσιο αυτό, διατηρώντας το χαρακτήρα και τις από τo Σύνταγμα της Χώρας αρμοδιότητες των Δασικών Υπηρεσιών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Γενική Δ/νση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Λ.Π εντάσσουν μέσα στις δασοπολιτικές προτεραιότητες τους, την ανάληψη πολιτικών και διοικητικών πρωτοβουλιών για τον πληρέστερο έλεγχο και την εποπτεία και των φορέων ιδιωτικού δικαίου που εμπλέκονται με τα καθήκοντα θήρας.

Η άσκηση σύγχρονης πολιτικής στα δασικά οικοσυστήματα επιβάλλει να ασκούνται οι αρμοδιότητες αυτές, με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα επ’ ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος, με στόχο την αειφορική διαχείριση και προστασία των ειδών της θηρεύσιμης και μη πανίδας, την αντιμετώπιση των ζωοανθρωπονόσων (που έκαναν την επανεμφάνιση τους}, τον περιορισμό της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων (που παρατηρείται συχνά στην ύπαιθρο χώρα) και την εν γένει υλοποίηση δασοπολιτικών στόχων της Πολιτείας που συνδέονται άμεσα με τα δασικά οικοσυστήματα και το φυσικό περιβάλλον.

Συνεπώς το θέμα της σχέσης των Ιδιωτικών Φυλάκων Θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων με τις εποπτεύουσες Δασικές Αρχές, διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ανάγκες της πολιτείας και ασφαλώς είναι κάτι που συνεκτιμάται στη βάση των όσων προαναφέρθηκαν και με μοναδικό κριτήριο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού δασοπροστασίας.»

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων