Εμπλουτισμός βιοτόπων στη Γορτυνία

0

Απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εγκρίνει την έκθεση εµπλουτισµού του βιοτόπου µε το θηραµατικό είδος ‘Κυνηγετικός Φασιανός’ (Phasianus colchicus) στην περιοχή ευθύνης του Κυνηγετικού Συλλόγου Τροπαίων του ∆ασαρχείου Βυτίνας µε απελευθέρωση 200 ατόµων φασιανών(40 οικογένειες 1Α , 4Θ) ηλικίας 3 µηνών και άνω κυνηγετικού φασιανού.
Πρόκειται για έκθεση εµπλουτισµού βιοτόπων µε κυνηγετικό φασιανό της περιοχής ευθύνης του Κυνηγετικού Συλλόγου Τροπαίων, του ∆ασολόγου, Επιστηµονικού Συνεργάτη της Γ΄ Κ.Ο.Π., ∆ηµητρίου ∆όγανου.
Ο εμπλουτισμός θα γίνει στην περιοχή του κάµπου Τουµπιτσίου, µεταξύ των Τ.Κ. Σπάθαρι-∆όξας-Χώρας-Ραχών, ∆ήµου Γορτυνίας.
Για το θέμα αυτό υπάρχει η σύµφωνη γνώµη του ∆ασαρχείου Βυτίνας, που είναι η επιβλέπουσα υπηρεσία για την ολοκλήρωση του παρόντος σχεδίου εµπλουτισµού, αλλά και της Διεύθυνσης Δασών Αρκαδίας.
Σύμφωνα με την απόφαση: «Η διάθεση-προµήθεια των θηραµάτων θα γίνει από νοµίµως λειτουργούντα εκτροφεία µε τις παρακάτω προϋποθέσεις:
• Ο Κ.Σ. Τροπαίων να αναφέρει πριν την έναρξη της απελευθέρωσης στην ∆/νση Συντονισµού το προτεινόµενο εκτροφείο από το οποίο θα ληφθούν τα πουλιά µαζί µε τα παραστατικά της νόµιµης λειτουργίας του εάν δεν είναι κρατικό. Παρατηρήθηκε ότι σε προηγούµενη απελευθέρωση δεν τηρήθηκε ο όρος. Σε περίπτωση που επαναληφτεί η παράληψη αυτή, θα υποχρεωθούµε να προβούµε σε ακύρωση της παρούσας Απόφασης απελευθέρωσης.
• Να έχει εξασφαλιστεί ο υγειονοµικός έλεγχος των ατόµων που πρόκειται να απελευθερωθούν όπως προβλέπεται στο Γ΄ κεφάλαιο (υγειονοµικός) από την τοπική κτηνιατρική αρχή και τα σχετικά δικαιολογητικά να εκδοθούν σύµφωνα µε τις ισχύουσες κτηνιατρικές διατάξεις και όχι από ιδιώτη κτηνίατρο, σε συνεργασία και συνεννόηση µε το τοπικό ∆ασαρχείο, στην δικαιοδοσία του οποίου, λειτουργεί µονίµως το εκτροφείο προέλευσης.
• Να τηρηθούν αυστηρά οι εκ της ΥΑ 98161/4136/29-9-2008″περί Εµπλουτισµού βιοτόπων µε θηράµατα” προβλεπόµενες διαδικασίες ορθής διακίνησης των θηραµάτων και απελευθέρωσης του εν λόγω θηράµατος, οι οποίες θα τελούν σε κάθε στάδιο σε απόλυτη γνώση και εποπτεία του αρµόδιο ∆ασαρχείου Βυτίνας.
• Την µετακίνηση των θηραµάτων αρχικά σε πυρήνα προσαρµογής και την απαραίτητη, κατά το αρχικό στάδιο, φροντίδα(τροφή-νερό) των πτηνών που θα απελευθερωθούν.
• Να ενηµερωθεί το ∆ασαρχείο Βυτίνας για το ποιός θα παραλάβει, διακινήσει και απελευθερώσει τα πτηνά µαζί µε τον εντεταλµένο δασικό υπάλληλο ,ο οποίος και θα παρακολουθήσει σε συνεργασία µε τους δασοφύλακες της περιοχής την εξέλιξη της εισαγωγής, προκειµένου να αναφέρει την επιτυχία της ή όχι, για να αποφασισθεί από την υπηρεσία αν θα επαναληφθεί επόµενη χρονιά απελευθέρωση.
• Κατά την απελευθέρωση θα συνταχθεί πρωτόκολλο απελευθέρωσης για τη θέση που θα πραγµατοποιηθεί η απελευθέρωση όπως προβλέπεται στο Ε΄ κεφάλαιο της ίδιας απόφασης.
Οι απελευθερώσεις θα γίνουν πριν την έναρξη θήρας της κυνηγετικής περιόδου 2015-2016 σε χρόνο όσο το δυνατόν αποµακρυσµένο και σε καµία περίπτωση µικρότερο των 30 ηµερών.
δαπάνες υλοποίησης εµπλουτισµού του παραπάνω βιοτόπου θα βαρύνουν τις φιλοθηραµατικές δαπάνες του Κυνηγετικού Συλλόγου και θα πρέπει να συµπεριλαµβάνονται υποχρεωτικά στον εγκεκριµένο από το ∆ασαρχείο Βυτίνας προϋπολογισµό του Κυνηγετικού Συλλόγου.»

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων