Ο «Θανάσης»… πέταξε

0

Μία ακόμα διάσωση γύπα, ο οποίος μετά την περίθαλψη του επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον καταγράφηκε με επιτυχία την περασμένη εβδομάδα. Οι εθελοντές από  το Ρέθυμνο σε συνεργασία με τους πρόσκοπους, μετέφεραν το υγιή και δυνατό πλέον αρπακτικό πτηνό στο χώρο που μερικούς μήνες πριν είχε βρεθεί σε κατάσταση αφυδάτωσης.

Για το θέμα αυτό μας μίλησε ο Ρεθεμνιώτης εθελοντής Γιώργος Κτιστάκης που εδώ και τριάντα χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες του για να σωθούν τα σπάνια αρπακτικά πουλιά της Κρήτης και όχι μόνο. Τόσο ο κ. Κτιστάκης όσο και οι υπόλοιποι εθελοντές, συνεργάζονται, με την τοπική Δασική Υπηρεσία, η οποία έχει και την ευθύνη της άγιας πανίδας, αλλά και με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο, όπου επιστήμονες παρακολουθούν και καταγράφουν τους πληθυσμούς κάθε είδους και κάνουν σημαντική δουλειά για την  αποκατάσταση και την προστασία τους.

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ
http://rethemnosnews.gr

«Είναι σημαντικό» τόνισε ο κ. Κτιστάκης, «ότι ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί και ειδοποιεί σε περίπτωση που εντοπίσει κάποιο άγριο πουλί, ώστε να το μαζέψουμε και να το περιθάλψουμε».

Στο ερώτημα που αφορούσε την κατάσταση που βρίσκονται τα πουλιά ο κ. Κτιστάκης τόνισε ότι η Δασική Υπηρεσία ή οι εθελοντές τα συλλέγουν τραυματισμένα, αφυδατωμένα, δηλητηριασμένα ή ακόμα και πυροβολημένα, συνήθως από τις άκρες των δρόμων. «Σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζονται φροντίδα και συγκεκριμένη αντιμετώπιση προκειμένου να επανέλθουν», ανέφερε.

Κέντρα περίθαλψης

Για την περίπτωση που το άγριο αυτό είδος χρειαστεί Κέντρο Περίθαλψης, τα κοντινότερα είναι στην Αθήνα και την Αίγινα, υπογράμμισε ο κ. Κτιστάκης, «σε μια τέτοια περίπτωση, το πουλί μεταφέρεται με λεωφορείο του ΚΤΕΛ στο Ηράκλειο κι από εκεί ένας εθελοντής, το παραλαμβάνει και το βάζει στο πλοίο. Από το λιμάνι κάποιος άλλος το παραλαμβάνει και το μεταφέρει στο Κέντρο Περίθαλψης και όταν πλέον γίνει καλά, παίρνει το δρόμο της επιστροφής με σκοπό  την απελευθέρωση του, στο φυσικό του περιβάλλον.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Κτιστάκης τόνισε τη σημαντική συμβολή του ΚΤΕΛ το οποίο μεταφέρει δωρεάν τα κλουβιά με τα πληγωμένα αρπακτικά, αλλά και τη βοήθεια που παρέχεται από τα κρεοπωλεία «Κυριακόπουλος» τα οποία φροντίζουν τη διατροφή των πτηνών τον καιρό της ανάρρωσής τους.
 Ο γύπας… ο «Θανάσης»

Τις απελευθερώσεις αναλαμβάνει αρμόδια υπηρεσία, όπως ανέφερε ο κ. Κτιστάκης, προκειμένου να υπάρχει σωστός συντονισμός.

Στην απελευθέρωσή του συγκεκριμένου γύπα, οι Πρόσκοποι που συμμετείχαν στην αποστολή τον ονόμασαν «Θανάση», προς τιμήν του πρώτου προσκόπου της Ελλάδας που είχε αυτό το όνομα.

Ο «Θανάσης», βρέθηκε σε κατάσταση αφυδάτωσης και αφού έζησε περίπου 10 μήνες στην αιχμαλωσία, απελευθερώθηκε στο Κουρταλιώτικο Φαράγγι, σημείο όπου και είχε εντοπιστεί.

Παρά το γεγονός ότι πολλά αρπακτικά, έχουν επιστρέψει στο φυσικό τους περιβάλλον, μετά από τη φροντίδα των εθελοντών, ο συγκεκριμένος γύπας «Θανάσης» έχει μια ιδιαιτερότητα. Φέρει εκτός από το δακτυλίδι της καταγραφής και ειδικό πομπό που επαναφορτίζεται από την ηλιακή ενέργεια, ο οποίος θα βοηθήσει τους επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, να μπορούν να παρακολουθούν τα ταξίδια του, να καταγράφουν τις αποστάσεις που διανύει, αλλά και τις περιοχές που θα επισκεφθεί.

«Ήδη έχει ειδοποιηθεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για την απελευθέρωση» είπε ο κ. Κτιστάκης «προκειμένου να ενεργοποιήσει τον πομπό».

Μια ζωή δίπλα στη φύση

Ο Γιώργος Κτιστάκης, όλα τα χρόνια της ζωής του είναι δίπλα στη φύση, καθώς πέρα από τα 30 χρόνια που προσφέρει τις υπηρεσίες του, στο Δίκτυο Εθελοντών, ήταν και επί 23 χρόνια υπεύθυνος στο δημοτικό κήπο Ρεθύμνου. Ο ίδιος παρακολουθεί για χρόνια την πανίδα και τη χλωρίδα κάνοντας σημαντικές καταγραφές που αφορούν στα είδη ζώων και φυτών. Μάλιστα, έχει καταγράψει τα δεκάδες διαφορετικά και σπάνια φυτά που υπάρχουν στο δημοτικό κήπο διασώζοντας έτσι ονομασίες και είδη που είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

«Παλαιότερα ήμασταν μόνοι μας» ανέφερε, «τώρα η Δασική Υπηρεσία συμβάλει σημαντικά, σε όλο το έργο, από την περισυλλογή μέχρι και την επιστροφή τους στη φύση».

Ωστόσο υπάρχουν και προγράμματα που μπορούν να ενταχθούν οι δήμοι, ανέφερε και πρόσθεσε: «Μάλιστα, πριν 20 χρόνια, υπήρξε ενδιαφέρον για ένα οργανωμένο κέντρο περίθαλψης με εθελοντές στο Ρέθυμνο».

Κλείνοντας, τόνισε:  «Εδώ και χρόνια προσπαθούμε να πλησιάσουμε τα παιδιά, τα σχολεία, ώστε οι νέοι να γίνουν κοινωνοί της προσπάθειας μας, καθώς ο εθελοντισμός, η γνώση και η αγάπη για τη φύση είναι σημαντικό να περάσουν και στις επόμενες γενιές».

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων