Πιράνχας δάγκωσε ψαρά στη Δοϊράνη!

0

Το κόκκινο πιράνχας δάγκωσε τον ψαρά που προσπάθησε να το βγάλει από τα δίχτυα του. Δείτε το επίμαχο ψάρι που προκάλεσε αναστάτωση στη λίμνη Δοϊράνης…

Το κόκκινο πιράνχας που αλιεύτηκε στη λίμνη Δοϊράνη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ, δάγκωσε τον ψαρά που προσπάθησε να το βγάλει από τα δίχτυα του. Το Ινστιτούτο Επιστήμης των Ζώων του Πανεπιστημίου των Σκοπίων ανέλυσε το περίεργο ψάρι και αποφάνθηκε ότι πρόκειται για έναν τύπο του… κόκκινου πιράνχας από τον Αμαζόνιο. Παρά το μικρό του μέγεθος, έχει κοφτερά δόντια και η όψη του προκαλεί τρόμο, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι βρέθηκε στο νερό όταν αφέθηκε ελεύθερο από κάποιον ιδιοκτήτη ενυδρείου. Η εμφάνιση… πιράνχας στη Δοϊράνη προκάλεσε θόρυβο στην ΠΓΔΜ, καθώς η λίμνη αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, μετά την Οχρίδα και αποτελεί αγαπημένο θέρετρο για τους κατοίκους της γειτονικής χώρας αλλά και για τους Σέρβους, ενώ υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, εξοχικές κατοικίες και εστιατόρια. Χιλιάδες κόσμου κάθε καλοκαίρι απολαμβάνουν τις διακοπές τους εκεί και βουτούν για μπάνιο στα δροσερά νερά της λίμνης.

Ο Μίτκο Γιάνεφ, ιδιοκτήτης εστιατορίου δίπλα στη λίμνη Δοϊράνη στην πλευρά της ΠΓΔΜ , ήταν από τους πρώτους που είδε το περίεργο ψάρι αλλά και τον ψαρά που το αλίευσε. Εσπευσε μάλιστα να το φωτογραφήσει, ενώ προσπάθησε και να του… ανοίξει το στόμα, αλλά δεν τα κατάφερε, αφού το ψάρι είχε αρχίσει να εκπνέει. «Ηταν μικρό, αλλά είχε όψη που σε… αγρίευε. Τέτοια ψάρια έχουν αλιευτεί σε πολλές σερβικές λίμνες.Περισσότερο μας έκανε εντύπωση το ότι βρέθηκε εδώ, γιατί είναι τροπικό είδος, παρά φοβηθήκαμε», λέει ο Μίτκο Γιάνεφ στο «Εθνος».

«Ασφαλώς και δεν χρειάζεται πανικός και ανησυχία. Δεν κινδυνεύουν οι τουρίστες και οι ψαράδες. Παρόμοιο είδος πιράνχας αλιεύτηκε στον Εβρο πριν ακριβώς από τέσσερα χρόνια, τον Αύγουστο του 2012. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί ασυνείδητοι ή και θρασύτατοι που απελευθερώνουν τροπικά είδη από ενυδρεία», λέει ο βιολόγος – ιχθυολόγος ερευνητής στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Ερευνας του ΕΘΙΑΓΕ, που εδρεύει στη Νέα Πέραμο Καβάλας, Μάνος Κουτράκης, στέλνοντας το μήνυμα ότι «δεν πρέπει να απελευθερώνουμε τροπικά είδη στο φυσικό περιβάλλον.

Οποιος δεν θέλει ψάρια, ερπετά ή χελώνες, ας τα επιστρέφει στο κατάστημα από όπου τα πήρε». Ο κ. Κουτράκης κάνει λόγο για «τραγικές επιπτώσεις» στο οικοσύστημα από την απελευθέρωση τέτοιων ειδών, εμφανίζεται ωστόσο καθησυχαστικός για την απειλή που μπορεί να φέρουν, καθώς τα τροπικά ψάρια δεν μπορούν να επιβιώσουν στο φυσικό περιβάλλον. Δεν ξέρουν να κυνηγούν και ως εκ τούτου δεν βρίσκουν τροφή, ενώ το κρύο κυριολεκτικά τα σκοτώνει. «Δεν μπορούν να ζήσουν περισσότερο από 3-4 μέρες. Οσα και να αφήσει κανείς μέσα σε λίμνη μετά από λίγες μέρες θα ψοφήσουν», αναφέρει ο κ. Κουτράκης.

ΕΘΝΟΣ

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων