Λίφτινγκ στο τροποποιητικό νομοσχέδιο για το κυνήγι

0

Λευκωσία: Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου για το ενδημικό θήραμα έχει ήδη ξεκινήσει και οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα τρέχουν. Από τη μια η συζήτηση για τις νέες πρόνοιες της νομοθεσία που αφορούν το κυνήγι, οι οποίες προκάλεσα θύελλα αντιδράσεων μετά τη κατάθεση τους την πρώτη φορά στη Βουλή και από την άλλη, οι προετοιμασίες σε πρακτικό επίπεδο, για την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Γράφει: Φρίξος Δαλίτης  
www.philenews.com/

Ήδη οι απελευθερώσεις περδικιών από την Υπηρεσία Θήρας και του κυνηγετικούς συλλόγους βρίσκονται στο τέλος τους, ενώ σύντομα αναμένονται και τα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των θηραμάτων στους βιότοπους.   Η δημόσια διαβούλευση για το τροποποιητικό νομοσχέδιο για του περί Προστασίας και Διαχείρισης των Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμους του 2003 έως 2015, έχει ολοκληρωθεί και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να επιστρέψει αναθεωρημένο στη Βουλή, για συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος. Κυνηγετική Ομοσπονδία Κύπρου, τοπικές Αρχές, περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς παρέδωσαν γραπτώς τις θέσεις του στο Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα στην Υπηρεσία Θήρας, οι οποίες αυτή τη στιγμή αξιολογούνται σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο.
Όπως ανέφερε λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας, οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν δώσει, όπως είχε συμφωνηθεί, από τις 2 Σεπτεμβρίου γραπτώς τις θέσεις του και ήδη η υπηρεσία έχει ξεκινήσει τη μελέτη αυτών. Όπως είπε, οι θέσεις των εμπλεκόμενων φορέων, θα μελετηθούν σε σχέση και με την όλη φιλοσοφία του νομοσχέδιου και ανάλογα κάποιες ενδεχομένως να ενσωματωθούν, κάποιες άλλες θα διαφοροποιηθούν αναλόγως και κάποιες άλλες δεν θα υιοθετηθούν. Όλες οι θέσεις όμως των εμπλεκόμενων φορέων, θα κατατεθούν μαζί με το νομοσχέδιο στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, όπου αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση.   Οι περισσότερες αντιδράσεις προκλήθηκαν από τους κυνηγούς, καθώς με τις νέες πρόνοιες, θα πρέπει να καταβάλλουν τέλος για την άσκηση των σκύλων στις καθορισμένες περιοχές ολόχρονα, όπως επίσης και για κυνήγι με αεροβόλο. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι για άσκηση κυνηγετικού σκύλου ή κυνηγετικών σκύλων, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στις καθορισμένες περιοχές νοουμένου ότι έχει ανανεωμένη άδεια κυνηγίου και ανανεωμένη άδεια κυνηγίου με συνοδεία σκύλου, απαιτείται άδεια, το κόστος της οποίας θα ανέρχεται στα 50 ευρώ, ενώ η άδεια κυνηγίου για το αεροβόλο θα είναι 40 ευρώ.
Προβλέπεται επίσης επιπλέον τέλος 10 ευρώ για άδεια κυνηγίου με συνοδεία σκύλου.   Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπονται επίσης αυστηρές χρηματικές ποινές για όσους παρανομούν. Είναι ενδεικτικό ότι για την άσκηση κυνηγετικών σκύλων χωρίς την απαιτούμενη άδεια, το πρόστιμο ανέρχεται στα 200 ευρώ, ενώ για κυνήγι με συνοδεία σκύλου χωρίς την απαιτούμενη άδεια, το πρόστιμο ανέρχεται στα 100 ευρώ. Αυστηρές ποινές επίσης προβλέπονται και για εμπορία των θηραμάτων χωρίς την απαιτούμενη άδεια κοκ.   Όλα αυτά, αναμένεται να προκαλέσουν αντικείμενο μακράς συζήτησης στη Βουλή μέχρι την οριστική κατάληξη. Όπως επίσης αναμένεται και έντονη συζήτηση για τους εναρμονιστικούς κανονισμούς, όπου δίδεται η δυνατότητα κατοχής θηραμάτων που αγοράστηκαν από νόμιμο εκτροφείο και γεννήθηκαν σε αιχμαλωσία, όπως επίσης και τους κατόχους περιφραγμένων χώρων με θηράματα, για άσκηση κυνηγετικών σκύλων.

Απελευθερώθηκαν 70.000 περδίκια   Εντός των ημερών αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι απελευθερώσεις περδικιών παγκύπρια. Φέτος αναμένεται να απελευθερωθούν 70.000 περδίκια από την Υπηρεσία Θήρας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από το εκτροφείο Σταυροβουνίου.   Σημειώνεται ότι άλλες 25.000 νεοσσοί είχαν δοθεί για εκτροφή από την Υπηρεσία Θήρας σε κυνηγετικούς συλλόγους, οι οποίοι με τη σειρά τους προβαίνουν αυτή την περίοδο σε απελευθερώσεις. Δεν είναι ωστόσο γνωστός ο αριθμός των πουλιών που επιβίωσαν στα εκτροφεία των κυνηγετικών συλλόγων. Στοιχεία αναμένεται να δοθούν στην Υπηρεσία Θήρας εντός των ημερών.   Εκτιμάται ότι αν το ποσοστό επιτυχίας, δηλαδή ο αριθμός των επιβιωσάντων νεοσσών που έγινε κατορθωτό να ενηλικιωθούν και να απελευθερωθούν από τους κυνηγετικούς συλλόγους, ξεπερνά το 50% του αρχικού αριθμού τους, είναι ικανοποιητικό.
Εντός των ημερών αναμένονται και τα αποτελέσματα της καταμέτρησης θηραμάτων που πραγματοποιείται από την Υπηρεσία Θήρας την περίοδο από τα μέσα Αυγούστου μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου και θεωρείται ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στους βιότοπους.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων