Ορτύκια στη σούβλα

0

Τα ορτύκια είναι ένα νόστιμο πουλί, που δυσκολεύει αρκετά τους κυνηγούς μια και το αληθινό και άγριο ορτύκι είναι από τα πιο πονηρά και δύσκολα να χτυπηθούν θηράματα. Μπορούν που μαγειρευτούν ψητά, σοτέ στη σχάρα και μπρεζέ. Τα εκτρεφόμενα ορτύκια ζυγίζουν 150-300 γραμμάρια. Επειδή πλέον εκτρέφονται, τα συναντάμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αλλά τα πιο νόστιμα και τα πιο ακριβά βέβαια είναι τα άγρια που θηρεύουν οι κυνηγοί. Τα σταφύλια, τα κεράσια, οι ελιές, τα δαμάσκηνα και το λεμόνι ταιριάζουν εξαιρετικά με το ορτύκι.
Η συνταγή που ακολουθεί είναι απλή και καθόλου μπελαλίδικη και συνδυάζει το κυνήγι με τα σταφύλια -ένα φρούτο, κατ’ εξοχήν φθινοπωρινό.

Υλικά για 6 άτομα

12 ορτύκια,
αλάτι ,
πιπέρι,
φύλλα δάφνης,
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες,
2 κουταλιές τριμμένο τυρί,
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ,
μισό φλιτζάνι κιμά μοσχαρίσιο,
1/4 φλιτζανιού κουκουνάρι,
1/4 του φλιτζανιού ρύζι,
1/4 φλιτζανιού μαύρη σταφίδα,
1/4 φλιτζανιού αμύγδαλα,
λίγο μοσχοκάρυδο
1/2 φλυτζάνι κονιάκ,
2 φλυτζάνια κόκκινο κρασί,
1 κιλό σταφύλια.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από βραδύς καθαρίζετε τα ορτύκια, αφαιρείτε τα εντόσθια, τα πλένετε καλά με κρύο νερό και τα στεγνώνετε σε χαρτί κουζίνας.
Βάλτε τα σε μια γαβάθα με τη μαρινάδα, που θα φτιάξετε με το κρασί, τη δάφνη, το κρεμμύδι και λίγο πιπέρι.
Την επομένη και λίγο πριν τα ψήσετε, ακολουθείτε την εξής διαδικασία:
Πασπαλίζετε την κοιλιά των ορτυκιών με το τυρί.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε βούτυρο και λίγο λάδι και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον κιμά.
Προσθέτετε το κουκουνάρι, το ρύζι, τις σταφίδες και τα αμύγδαλα. Πασπαλίζετε με μοσχοκάρυδο και μπόλικο πιπέρι
Προσθέστε το κονιάκ και μισό φλιτζάνι νερό.
Σιγοβράστε μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
Γεμίζετε τα ορτύκια με τη γέμιση και τα κλείνετε με οδοντογλυφίδα. Επιπλέον, τους δένετε τα ποδαράκια για να μείνουν κλειστά και κατά το ψήσιμο.
Τα καρφώνετε σε σουβλί, για το ψήσιμο, στην ψησταριά.
Σε ξυλάκια σουβλακιών καρφώνετε ρόγες σταφύλι και τις ψήνετε και αυτές ελάχιστα.
Σερβίρετε δύο ορτύκια, ανά άτομο, μαζί με δύο ξυλάκια με σταφύλι και πατάτες ψητές.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων