Λύκοι στην πόλη μπήκανε…

0

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ εκείνο που λέει: λύκοι στα πρόβατα; Μπορούμε άνετα να το παραποιήσουμε και να μιλήσουμε για λύκους που μπήκαν στην πόλη! Το πρόβλημα με τους λύκους που κατέβηκαν στους κάμπους από το περυσινό καλοκαίρι ακόμα, δεν είναι καινούριο. Από το 2015 ακόμα, οι Δραμινοί κτηνοτρόφοι μιλάνε για επιθέσεις λύκων μέρα μεσημέρι και στο κέντρο του κάμπου της Δράμας από ζώα.

Του Θανάση Πολυμένη
www.proinos-typos.gr/

Όταν ο λύκος επιτίθεται στα ζώα, τα κατασπαράσσει. Δεν αφήνει πίσω του ζωντανό θύμα. Το τελευταία διάστημα όμως, το φετινό καλοκαίρι ουσιαστικά, οι εμφανίσεις λύκων άρχισαν να πληθαίνουν χωρίς σταματημό. Οι εμφανίσεις των λύκων έφτασαν μάλιστα πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές, σε οικισμούς σε πολύ κοντινή απόσταση από την πόλη.

Ένα νέο περιστατικό συνέβη χθες το πρωί της Τετάρτης 7 Σεπτεμβρίου, 07.00 – 08.00 το πρωί. Μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας, κινούνταν επί της Ευξείνου Πόντου προς την έξοδο της πόλης, όταν αντίκρισε έναν λύκο να βγαίνει από τον περίβολο χώρο της Ιεράς Λαυρεντιανής Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, απέναντι από τα μάρμαρα Λαζαρίδη.

Ο λύκος, κρατούσε στο στόμα του ένα κομμάτι, το οποίο ο συμπολίτης μας αναγνώρισε ως ένα μικρόσωμο σκυλί. Όπως λέει στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κ. Γεωργιάδης, το μέλος του Συλλόγου σταμάτησε και κυνήγησε τον λύκο, ο οποίος άφησε τον σώμα του σκύλου στο δρόμο και έφυγε προς τα βόρεια, προς τον κάμπο του Ξηροποτάμου. Όταν ο συμπολίτης μας πλησίασε να δει τον σκύλο, είδε μόνο το μισό του σώμα.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κ. Γεωργιάδης, επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς την πολιτεία, ώστε να μεριμνήσει για την άμεση ρύθμιση του ζητήματος.

Όπως επισημαίνει, «δυστυχώς θα γίνουμε γραφικοί, αλλά πρέπει να τονίζουμε συνέχεια το πρόβλημα το οποίο καθημερινά γίνεται και πιο εμφανές. Παρατηρείται ότι ο λύκος έχει κατεβεί, κυριολεκτικά μέσα στην πόλη της Δράμας. Οι ζημιές είναι καθημερινές, με τους λύκους να κάνουν επιδρομές σε σκύλους, γάτες, αδέσποτα, κτηνοτροφικά ζώα και όπου αλλού βρουν. Ο λύκος είναι ένα ζώο που δεν κάνει κάτι παράλογο, θέλει να βρει τροφή. Από εκεί και έπειτα όμως, δεν ξέρω κατά πόσο είναι λογικό να συνυπάρξει ο λύκος με τον άνθρωπο, μέσα στην πόλη της Δράμας.

Έτσι, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά θα ήθελα να ζητήσω από την πολιτεία να δει με την ανάλογη προσοχή το θέμα, και να αναλάβει τα μέτρα που νομίζω ότι εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη, και επιτέλους να μπει μια τάξη σε όλο αυτό το πρόβλημα, το οποίο βλέπουμε ότι καθημερινά διογκώνεται».

Οι πρώτες προειδοποιήσεις μάλιστα, είχαν έρθει και επίσημα από τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας, οι οποίοι επεσήμαναν το μεγάλο πρόβλημα, καθώς χάνουν πάρα πολλά ζώα, τα οποία κατασπαράσσονται από λύκους και δεν είναι εύκολο να αποζημιωθούν, γιατί είναι τρομερά δύσκολη η όλη διαδικασία.

Όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν, είτε ο πληθυσμός των λύκων έχει αυξηθεί τόσο πολύ το τελευταίο διάστημα, με τους λύκους να κατεβαίνουν κατά δεκάδες πια σε όλον τον κάμπο της Δράμας, προκαλώντας τεράστιες ζημιές, είτε λόγω της φετινής ξηρασίας του έντονου καλοκαιριού, οι λύκοι δυσκολεύονται στην αναζήτηση θηραμάτων και αναγκάζονται να κατεβούν από τα βουνά και τα δάση.

Να υπενθυμίσουμε ότι τους προηγούμενους μήνες, με πρωτοβουλία του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας και του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας, είχε γίνει και μια σχετική ημερίδα για το ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων κ. Κιτσουκάκης, επισημαίνει με τη σειρά του ότι το πρόβλημα εντείνεται ακόμα περισσότερο και δυστυχώς δεν έχουν παρθεί μέτρα για τον περιορισμό του πληθυσμού των λύκων: «Για μας τους κτηνοτρόφους οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και η Πολιτεία δεν είναι κοντά μας. Συν τοις άλλοις, έχουμε και τον ΕΛΓΑ, ο οποίος με τον τρόπο που το χειρίζεται, δεν κάνει σοβαρούς ελέγχους καθώς και αποτίμηση των ζημιών. Οι απαιτήσεις που έχουν για να αποζημιώσουν ζωικό κεφάλαιο είανι τρελές θα έλεγα, με αποτέλεσμα και ζημιές να παθαίνουμε και να μην αποζημιωνόμαστε. Στο τέλος, θα πάρουμε εμείς το νόμο στα χέρια μας και θα εξαλείψουμε τον πληθυσμό των λύκων για να ησυχάσουμε μια για πάντα».

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων