Αγρότες & κτηνοτρόφοι vs αγριογούρουνων, τσακαλιών και κισσών!

0

Η εγκατάλειψη της υπαίθρου ιδίως στις ορεινές περιοχές της χώρας έχει δώσει χώρο για την ανάπτυξη της άγριας ζωής και κυρίως των ενδημικών ειδών.

Σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα, είναι καθημερινές οι φωνές των αγροτών για τις μεγάλες καταστροφές που προκαλούνται από τα αγριογούρουνα στις καλλιέργειες. Δικαίως οι παραγωγοί παραπονούνται και αναζητούν λύσεις για την προστασία των κτημάτων τους. Προσπαθούν με διάφορα μέσα να αποτρέψουν την εισβολή στις καλλιέργειες.
Τα κανονάκια ασετιλίνης κάθε λίγο  βαράνε και δίνουν την εντύπωση ότι η περιοχή είναι σε… εμπόλεμη κατάσταση. Όμως τα αγριογούρουνα τα συνηθίζουν μετά απο λίγες μέρες.
Μια καλή λύση ήταν και τα ραδιοφωνάκια που τα κρεμάνε σε δέντρα και καλαμποκιές και όλη νύχτα μεταδίδουν μουσικά προγράμματα με αποτέλεσμα να κάνουν πάρτι τα αγριογούρουνα και να εισέρχονται στο φαγοπότι χορεύοντας.
Πολλοί προσπάθησαν να τα αποτρέψουν δένοντας σε ένα σημείο του χωραφιού ένα σκύλο-φύλακα που γαβγίζει μανιωδώς όταν μυρίζεται τα αγριογούρουνα, τα οποία πολύ σύντομα κατάλαβαν πως σκύλος που γαυγίζει… δε δαγκώνει.

Οι κίσσες και οι καρακάξες είναι η μάστιγα των οπωροφόρων δέντρων και των μποστανικών. Κλασικά τα σκιάχτρα ή σκιαζάρια  ορθώνονται στα περιβόλια ή “κοτσάρονται” πάνω σε δέντρα για να φοβίζουν τα επιβλαβή πετούμενα.  Μετά από λίγο καιρό βλέπεις τις κίσσες και τις καρακάξες να κάθονται πάνω τους για να επιλέξουν από αυτή την πλεονεκτική θέση το καλύτερο φρούτο για να φάνε.
Σε πολλά περιβόλια η εικόνα είναι πολύ φανταχτερή. Οι αγρότες χρησιμοποιούν τα απαστράπτοντα cd (σιντί) σε συνδυασμό με χρωματιστές κορδέλες για να εμποδίσουν τα πουλιά. Περνάς από τα περιβόλια και βλέπεις δίπλα δίπλα τον Καρακώστα και τον Καρναβά να περιστρέφονται με τα hot summer hits τελευταίας εσοδείας.

Για εκείνο που ακόμη δεν έχουν εφεύρει κάτι οι κτηνοτρόφοι είναι τα τσακάλια, τα οποία έχουν πολλαπλασιαστεί ταχύτατα τον τελευταίο καιρό. Στην περιοχή που συνορεύουν οι νομοί Αρκαδίας, Αχαΐας και Κορινθίας σε πιάνει ρίγος όταν σουρουπώνει από τα αλυχτήματα και τα ουρλιαχτά των τσακαλιών. Πάνω από 200 γιδοπρόβατα έχουν χαθεί τον τελευταίο χρόνο από την περιοχή. Δεν υπάρχει κτηνοτρόφος που να μην έχει χάσει από 5-10 ζώα. Εκτός αυτού τσακάλια έχουν εντοπιστεί να “βόσκουν” ώριμα σταφύλια, μέσα στα αμπέλια της περιοχής, ενώ άλλα έχουν εγκλωβιστεί σε περιφράξεις μέσα σε οικισμούς, κατά τη νυχτερινή εισβολή για θήρευση οικόσιτων ζώων.

Το θέμα της διαμάχης αγροτών – κτηνοτρόφων και της άγριας πανίδας έχει αρχίσει. Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούμε την εξέλιξή του…

Παρατήρησις 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων